Mishu_17 Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Am schimbat LM358, condensatorii C1, C9, C10 (cu altii de aceeasi valoare indicata in schema). Am obtinut acelasi rezultat cu sonda pe pinul 7, iar pe pinul 1 am obtinut rezultatul atasat (forma de unda cu albastru). Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Mishu_17.În ce condiţii s-a măsurat,mă refer tensiune,sarcină,etc.Minusul osciloscopului pe minus? C10 poate fi tatonat plus minus pe lângă valoarea din schema. Înainte de tranzi cum arată tensiunea? Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Asa am masurat, cu sonda in punctele marcate pe schema: Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Mishu_17.Cu minus sondă pe minus sursă. Compară iesirea plus cu comanda de la pin 1,reglaj tensiune. Să înţeleg că singura sarcină e rezistorul 4k7? Editat Iulie 3, 2023 de BRANCA Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Am refacut folosind schema de conectare atasata. La osciloscopul meu, masa e comuna la sonde si de aceea am legat-o intr-un singur punct. Ca si testare, am folosit un circuit cu LM555 care comanda un mosfet canal N care scurtcircuiteaza iesirea sursei. Rezultatul este atasat, primul cu C10=47p si al doilea cu C10=100p Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Cu galben ai ieşirea?Pe galben n-ai oscilaţii,deci apare ok. Dacă faci zoom pe ieşire în AC cam câţi mV ar avea banda? Atenţie că oscilaţiile pot apărea în zone diferite de exploatare.De ex la tensiuni mai mici şi amperaj mai mare. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Uită-te la insul ăsta care face analiza oscilaţiilor la o sursă. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) C10 este pt modul de curent constant. C9 este pt modul de tensiune constantă. Dar nu sint foarte sigur pt ca simbolul cu triunghi alb nu gasesc unde mai apare. Editat Iulie 3, 2023 de sesebe Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Varsta si neatentia! Nu am inteles ca este o "sarcina dinamica" conectata, credeam ca este vorba de curentul la conectarea la priza desi era clar ca nu avea de ce sa fie asa frumos dreptunghiular. Este normal acel varf de curent. Amplif de tensiune este activ, in gol lasa putin curent in baza driver. La socul de consum el vede "subtensiune" si lasa curentul maxim in baza driver, deci si in baza final. Pana vine amplif. de curent sa corecteze lucrurile, sarcina stocata in bazele tranz. isi vede de treaba si da curent dependent de beta acestora. Deci nu te ingrijora de forma vizualizata. EDIT: poate si capacitatile tranzistoarelor? Editat Iulie 3, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 (editat) Asa arata forma de unda la iesirea sursei (forma de unda galbena) si forma de unda albastra pe: 1. Baza lui TIP35C 2. Pin 1 LM358 3. Pin 2 LM358 4. Pin 3 LM358 5. Pe partea conectata la iesire a lui R6 6. Pe partea conectata la pin 2 a lui 358 De data asta, iesirea pe imaginile 1-6 este fara nicio sarcina in afara de rezistenta de 4.7k. Daca ar fi sa studiez pcb-ul, atunci triunghiul alb vine conectat la borna de + a sursei. Acum am facut urmatoarele modificari, dupa ce am citit postarile de pe site-ul rusesc prezentat de @BRANCA 1. Am modificat R23 la 1 ohm 2. Am modificat R5 la 3k3 3. Am modificat RV1 la 10k 4. Am modificat R9 la 33k Acum pot varia tensiunea de la 0.12V la aprox. 30V si cand dau la minim curentul atunci se aprinde led-ul rosu. Curentul maxim e undeva la 3.2A. Urmeaza sa adaug pozele de pe osciloscop, deocamdata m-am uitat rapid si apar si asa oscilatii. Editat Iulie 4, 2023 de Mishu_17 Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Pai ai umblat mai departe la compensări? Celalalt condesator de care am spus mai sus. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 (editat) Am modificat valorile C9 si C10. Prima data am pus C10=100p si C9 = 33p, oscilatiile nu au disparut, apoi am pus C10=C9=1n, rezultatele cu ultimele valori sunt atasate. Sonda galbena = iesirea sursei. Nu am pus nicio sarcina in afara de rezistenta de 4k7/1w. In baza lui TIP35C (sonda albastra) Pe pin 1 (sonda albastra) Edit: am incercat si cu C10=1uF si C9 = 10nF. Rezultatul este acelasi, oscilatiile arata la fel cu cele precedente. Oare nu provin de la alte componente ? Editat Iulie 4, 2023 de Mishu_17 Link spre comentariu
Craciun Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Salut, Uite pe siteul meu sursa mea dubla 0-30V 1A la care nu se vede riplul pe osciloscop la curent maxim. Se poate modifica si pentru curenti mai mari suportati: Daniel Olteanu (danolteanu.tech) BR/Daniel Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Măsoară cu osciloscopul și referință realizata cu LM723. Poate de acolo vin oscilațiile. Verifica și direct ieșirile operaționalilor. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 sesebe "mi-a luat porumbelul din gură" cu verificarea tensiunii de referinţă să nu aibă oscilaţii. Ar trebui verificat şi după filtrare cum arată tensiunea.Să nu existe o sursă de oscilaţii care se propagă prin traf. Frecvenţa oscilaţilor cât e?Şi asta ar putea sugera sursa oscilaţilor. Ai mărit valorile C9 şi C10,dar mai mici n-ai testat? E straniu,findcă sursa originală Elektor a fost un succes de cãnd a apărut în '82.La fel de bine se comportă şi varianta Conex. Nu demult cineva a făcut la serie câteva exemplare şi a obţinut ripluri pe ieşire de sub 1 mV. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum