BRANCA Postat Mai 20, 2020 Partajează Postat Mai 20, 2020 Rentiu.Nu prea am inteles daca actioneaza sau nu limitarea de curent.Daca actioneaza e o problema pe iesirea opampului cu semnalizarea,adica trasee/piese.Daca nu actioneaza limitarea de curent atunci sunt probleme pe intrari U2,adica trasee/piese. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 20, 2020 Partajează Postat Mai 20, 2020 In momentul actual sursa regleaza corect doar tensiunea, numai ca ledul ce indica protectia este mereu alimentat si lumineaza, indiferent de reglajul intensitatii. In paralel am facut scurt la iesirile sursei si am ars tranzistorii finali, deci presupun ca limitarea nu functioneaza deloc. Dar o las asa, ma apuc sa refac din nou cablajul, ca pe el dau vina, o iau de la capat. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 Nu cumva ai montat D5 invers ? Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 Rentiu.Observatia dl Nostalgic e pertinenta.Tranzistorul pnp,daca facem abstractie de legatura la op amp,este in conductie iar ledul lumineaza.Ca sa nu lumineze ledul iesirea opului trebuie sa fie spre V+,adica 12V,iar zennerul sa conduca.Astfel se blocheaza tranz pnp. Deci verificati zennerul sa nu fie invers.La fel daca nu e bun,adica nu conduce, puteti penru testare sa puneti o dioda in loc.Sens de conductie spre tranz. Nu prea am inteles cum masurati tensiunile la op amp.Daca luati referinta masa alimentarii +/- ar trebui sa aveti pe alimentare,pt 9VAC,cca +/- 12v.Iesirea opului poate fi +12V sau -12V,in niciun caz 23V! Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 Acum 3 ore, Nostalgic a spus: Nu cumva ai montat D5 invers ? La asta ma gindeam si eu. Asigurind o sarcina relativ mare la iesire si reglind potentiometrul de curent nu are tendinta sa se stinga? Link spre comentariu
spirica Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 Si toate aceste verificari fale pe cablajul acesta pe care il ai acum. Poti sa desfaci un piciorus de la zener sau R12 si sa vezi daca se stinge led-ul. Tranzistorul Q4 sa nu fie sarma C-E. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 (editat) Ieri montajul functiona perfect si pana azi l-am lasat neatins. Azi cand am alimentat montajul s-a ars iar 358-ul, din senin; este al 3-lea care se arde subit. Acum am ramas fara LM-uri. Diodele sunt orientate corect dar am sa le verific functionalitatea (vreo 2 sunt recuperate, nu noi). Intre timp o sa-mi refac si stocul. (https://photos.app.goo.gl/XTEwTgK89HWwdXp36, https://photos.app.goo.gl/CADY4X3zHt6zLURn8) Imi cer scuze ca tot spamez si lungesc saga placutei, dar sa stiti ca va apreciez foarte mult ajutorul. Editat Mai 21, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 Nu stiu ce ai tu acolo dar LM-ul nu are voie sa se arda. Sigur ai facut ceva gresit sau faci ceva gresit. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 E "groasa" cu LM358.Ati masurat tensiunea trafului 2x9VAC in gol?Si dupa redresare,fara sarcina.Raman la parerea ca traful mic va da o tensiune mai mare decat cea suportata de LM.In mod sigur daca traful mic e model PCB asa se intampla. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 (editat) funcționare protecție la sarcină mare sau scurt pe ieșire, -scăderea drastică sau scurt, ieșirea operaționalului basculează in minus și prin D5 comandă Q3 inclusiv Q1-Q2 mod curent constant. -conducînd D6 conduce Q4 luminează ledul indicînd scurtul, Editat Mai 21, 2020 de Nostalgic Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 (editat) CITAT: scăderea drastică sau scurt, ieșirea operaționalului basculează in minus și prin D5 bochează Q3 inclusiv Q1-Q2 (0 volți ieșire) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>. Daca sursa trece in generator de curent (tot prin intermediul Q1 si Q2), cum poti avea curent prin tranzistori blocati? De ce am mai pus simularea cu sarcina reglabila? EDIT 18:24----------------Am facut un scurt cu fire ce au 100miliohm ca si suntul sa fie mai vizibile tensiunile. Iesirea operationalului de curent este cam sus deoarece TINA are Ube foarte mari la tranzistoarele de putere. Editat Mai 21, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 21, 2020 Partajează Postat Mai 21, 2020 O simulare cu LTspice cu valori Ube mai aproape de ce cunoastem. Scurt net pe iesire, operationalul sta in 1,02V ca sa mentina comanda pt 2,7A a gen. de curent care a devenit ansamblul. Link spre comentariu
djlove Postat Mai 26, 2020 Partajează Postat Mai 26, 2020 In weekend m-am hotarat si eu sa asamblez o astfel de sursa, aveam cablajele deja plantate cu componente de pe vremea de cand eram student, acum vreo 10 ani, nefolosite prin sertare si m-am apucat sa le pun cap la cap si fac si o carcasa. Schema si cablajul e cea din revista Connex, nu cel redesenat de Geomar, luat la vremea aia tot de pe aici de pe forum. Am folosit doar componente gasite prin sertare, nu am cumparat lucruri special pentru ea. Sursa fuctioneaza foarte bine, merge pana pe la 4.5A dar la curentul ala se incinge destul de tare toata cutia ( am realizat cutia din aluminiu). Traful e de 24V si 10A, dar in gol scoate undeva la 28V. Totul functioneaza perfect, volt/ampermetrele chinezesti destul de precise pentru pretul lor ( in jur de 10lei/buc pe ebay) Potentiometrii sunt multitura(10 ture) si regleaza foarte precis, butoanele le-am luat in trecut tot de pe ebay cu 1 dolar 5buc, sunt destul de scurte si a trebuit sa prind potentiometrele pe o placa intermediara ca sa iasa mai putin axul prin panoul frontal. Inscriptiile le-am realizat in autocad si apoi printat pe autocolant transparent mat Rayfilm (are si autoadeziv foarte bun) la imprimanta laser si apoi lipit pe tabla dupa ce am vopsit-o. Tabla e aluminiu de 1.2mm, am taiat-o la stanta dar decupajele le-am facut manual cu pendularul si bormasina. Am avut o mica problema cu conectarea volt-ampermetrelor in circuit dar colegul chinez m-a ajutat ( daca se leaga masa, firul negru subtire la montaj curentul afisat este eronat, acest fir nu trebuie conectat, masa este luata prin circuitul de masura curent, care este pe minus inseriat, am vazut ca a mai fost problema asta in trecut pe forum si nimeni nu a dat raspunsul asta), alimentarea lor le-am facut la 30V direct de pe condensatorul de filtraj al surselor, pentru a ramane aprinse si sub tensiunea pe iesire mai mica de 3V. Pentru cateva ore de lucru si materiale de prin atelier eu zic ca e ok ce a iesit, mai jos cateva poze: Link spre comentariu
CornelM Postat Mai 26, 2020 Autor Partajează Postat Mai 26, 2020 O treaba minunata. Sa o folositi sanatos. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum