Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

Acum 12 minute, CornelM a spus:

Prima data dau placuta de cupru cu pasla de la buretele de vase si o degresez.

Nu contest metoda dar nu as recomanda-o. Este un tratament foarte agresiv pentru stratul foarte subtire de cupru. Nu-mi place aspectul acela zgariat.

Eu folosesc partea moale a buretelui cu Cif crema, o picatura de Fairy si putin praf de curatat - cred ca este Omo -, se face un mix din astea si se freaca cu gentilete cablajul pana devine neted si stralucitor. Daca exista zgarieturi folosesc un smirghel de 2000 cu apa si le slefuiesc un pic.

Solutia utilizata este o parte alcool izopropilic si trei parti nitrodiluant. Mai mult diluant face tonerul ca o mazga si se intinde intre trasee, iar cu mai putin nu se transfera tot tonerul.

Inainte de corodare corectez cu markerul planurile de masa care de regula au o suprafata mai mare - am observat ca acolo sunt probleme de corodare nedorita, se produc niste carii, probabil ca imprimanta mea are ceva probleme la depunerea stratului de toner - si pe cat posibil si pe cele mai subtiri cu un marker cu varf foarte subtire.

De regula imi ies din prima, foarte rar trebuie sa repet transferul.

Am incercat si cu transfer termic, ies si asa ok dar mi se pare mai simplu la rece. Cu fierul de calcat am pus peste hartia de trasnfer un servetel, apoi inca o placa de cablaj cu cuprul inspre hartia de transfer, in ideea ca ajuta la uniformizarea caldurii, si decat presez cu fierul de calcat. Eu fac de regula cablaje de maxim 10cm, de aceea nu este necesara miscarea fierului de calcat.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, zvonacfirst a spus:
Acum 44 minute, CornelM a spus:

Nu contest metoda dar nu as recomanda-o. Este un tratament foarte agresiv pentru stratul foarte subtire de cupru. Nu-mi place aspectul acela zgariat.

Aveti dreptate. Doar ca eu dau dupa aceea cu fludor.

O sa incerc si eu metoda dvs de curatare.

Link spre comentariu

@Rentiu30

Cauta la magzinele cu piese auto diluant pentru vopsele auto, D509 ii spune, sau daca gasesti acetona este si mai buna, dar asta e greu de gasit acum.
Cureti cablajul cu smirghel cu granulatie de minim 600 si degresezi cu diluantul ala. Apoi aplici metoda cu fierul de calcat. Iese o nebunie. Am facut asa cablaje de 30/20 cm si nu am avut nevoie de retusuri decat la suprafete mari acoperite cu toner.
Si inca o chestie, cu 20-30 de lei gasesti hartie speciala pentru transfer de tonner, 10 coli la set. Eu am luat de a Optimus Digital, dar mai gasesti si in alte magazine. Dar merge si hartia de calendare, de reviste cu foi lucioase si chiar hartia de cadouri.

Link spre comentariu

@Rentiu30, recomandarile sunt pentru viitor. Dar sa ma refer la a mea care are acest scop. Acum poti folosi acel cablaj tinand cont de celelalte recomandari, acoperirea cu fludor si ingrosarea traseelor de forta. 

Link spre comentariu
Vizitator

Va multumesc!

O sa am grija pe viitor sa fiu mai finuț cu cablajul inainte de transfer.

Legat de transferul in sine, as opta tot pentru nitrodiluant + izopropilic (un capac de diluant + doua de izopropilic). Asez placa, o acopar mai intai cu solutie si apoi intind peste ea foaia cu toner. Apas / intind foarte usor pana simt ca nu mai sunt sanse sa se miste si apoi mai pun un rand de solutie si peste foaie. Si incep sa frec usor hartia aia pana incepe sa se usuce. Lasata 15 min la uscat complet si apoi sub jetul de apa. Si dupa cum vedeti, nu a iesit "ca pe youtube". Mai am de exersat.

Intre timp am gaurit placa (au iesit super ok).

O sa continui cu acoperirea traseelor fragile cu fludor. Asta se numeste stanare? Ca as baga placa unsa cu niste ROSOL la cuptor... Ori sunt chestii diferite si se fac intr-o anumita ordine?

LE. Pana la urma cred ca ung placa cu sacaz si-i dau cu cositor pe trasee. Vad ce iese, sper sa nu o stric, revin cu poze.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Am terminat de cositorit traseele. Nu arata grozav, s-a si curbat putin cablajul, dar e ok - ma bazez pe el.  Initial am vrut doar pe partea de putere dar cand am vazut ca e usor, le-am acoperit pe toate. Poza: https://photos.app.goo.gl/tc71Z3i24A5fghPv6

Urmeaza sa strang componentele. Pe majoritatea le am. Cu ocazia asta ii multumesc domnului @giliman66 pentru transformator (32Vac in gol, 130VA). :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 11 ore, Rentiu30 a spus:

...

Legat de transferul in sine, as opta tot pentru nitrodiluant + izopropilic (un capac de diluant + doua de izopropilic). Asez placa, o acopar mai intai cu solutie si apoi intind peste ea foaia cu toner. Apas / intind foarte usor pana simt ca nu mai sunt sanse sa se miste si apoi mai pun un rand de solutie si peste foaie. Si incep sa frec usor hartia aia pana incepe sa se usuce. Lasata 15 min la uscat complet si apoi sub jetul de apa. Si dupa cum vedeti, nu a iesit "ca pe youtube". Mai am de exersat.

...

Nu are cum sa iti iasa perfect din prima, trebuie putin exersata metoda.

Trebuie gasita concentratia optima intre diluant si alcool, depinde de tonerul din imprimanta ta.

Eu am incercat o imprimanta Samsung (cu toner original) si una Xerox (cu toner refil) si difera concentratiile necesare, nu mult dar se simte diferenta la transfer.

Prea mult diluant se dizolva prea tare tonerul si se "intinde", prea putin diluant, nu se dizolva stratul de toner ca sa adere la cablaj.

Setarile imprimantei trebuie sa fie setate pentru o depunere maxima de toner pe hartie, unele merg pe mod economic al tonerului, se simte asta mai ales la suprafete mari care sunt acoperite cu toner.

Daca nu iti place cum a iesit transferul, stergi cu diluant cablajul de toner si reiei procesul pana este ok.

La presare ... cauta o placa dreapta/plana, o bucata de parchet spre exemplu pe care o pui peste cablaj + hartie si apesi usor pe ea.

Trebuie asa cum am scris, cateva teste inainte ca sa reusesti un transfer ok.

Despre hartie ... nu trebuie hartie speciala, eu am testat pe hartii din diferite reviste/brosuri, este buna hartia cretata, dupa inmuiere in apa calduta de preferinta, se dezlipeste singura de pe cablaj.

Cu putina atentie si indemanare poti realiza un transfer ok de toner, exact ca in link

http://hobby-geomar.blogspot.com/2019/02/realizare-cablaj-prin-metoda-transfer.html

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Va multumesc pentru motivare. Revin cu follow-up. 

Dupa o pauza in care am asteptat componentele am finalizat montajul lor pe cablaj. Doar ca dupa alimentare, la iesire am o tensiune constanta de 42.8V pe care nu o pot regla. Ledul ramane aprins mereu. 

https://photos.app.goo.gl/uyiHFbTdGB2BmMoo9

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Nostalgic a spus:

Dacă ai folosit cablajul acesta ,verifică în amănunt scurtcircuite între trasee, discontinuități ale traseelor, corectitudinea montării componentelor , etc.

https://photos.google.com/share/AF1QipP0OgAg3G3wwDxgqZk94Zd1jeUv6PDxnBdBWJBFCnQZYbq9ETv0hq-8N8dADAarSA?key=Rms4TlhMcWFKY2QzRGZpZ3pqVGxmUDNvU1ZjVFVn

Da, acest cablaj este compromis, din punctul meu de vedere, nu l-aş folosi...

Link spre comentariu

Undeva,anterior,v-a atentionat cineva ca aveti doi pini in scurt la 723.Ati verificat?

Simptomul dvs cu tensiune 40V nereglabila poate fi de la tranz forta in scurt sau tranz forta deschis la max.

Verificati si referinta tensiune lm723.

Verificati si blocul reglaj tensiune,cel cu pot 50k.Posibil sa fie dus operationalul.

O problema des intalnita este alimentarea 2x12 VAC.Se folosesc trafuri mici PCB ce,in gol,au tensiuni mai mari de 2x20VAC  si se parleste LM358.

Cel mai bine utilizate stabilizatoare 78xx sau 79xx.Se pot folosi trafuri 2x12VAC cu 7812 si 7912,sau 2x15VAC cu 7815 si 7915.

Link spre comentariu
La 18.05.2014 la 16:06, albasete a spus:

Evrika ! Am rezolvat problema. LM 358 fiind alimentat la maxim (32 Vcc) cand apropiam radiatorul de placuta intra in oscilatie si se "prajea". Inlocuind transformatorul de 2 X 12 Vca cu unul de 2 X 9 Vca nu s-a mai intamplat niciun fenomen ciudat. Am bagat sursa in carcasa initiala si sunt supermultumit de realizare / functionare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări