Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

E bine unde este pusa masa pt REF si opamp desi si masa iesirii da rezultate. Pt citire mai buna se lasa oscul pe DC dar zeroul se pune jos, pe prima linie. Nu am lucrat cu digital dar cred ca se poate elimina scrisul de pe ecran ca sa fie zeroul pe prima linie. Si divizorul pe 2V/div pt ca iesirea max a opamp este 12V. Daca alimentarea a ramas +/-19V cat parea in trecut nu mi se pare corect, poate fi o sursa de erori.

Link spre comentariu

Dle miticamy.Alimentarea originala a dansului,daca mi-aduc bine aminte,era in jur de +/- 10V.Oscilogramele nu au fost puse cum ati cerut dvs,ca sa fie o "ordine" pt a putea trage niste concluzii.Iar pe alimentarea opurilor e normal un riplu,daca dl celtik e intrigat.E o sursa simpla cu diode si condensatori.Daca s-ar masura curentul de consum am si putea calcula acest riplu,fara masurare cu oscul.

Link spre comentariu
La 17.01.2020 la 15:42, celtik a spus:

Da am folosit unul de 2x6VAC care scoate dupa rectificare 2x10VDC. Unul de 2x9VAC era mult prea mult pentru ca ele scot o tensiune nominala ceva mai mare decat cea declarata, iar dupa rectificare se mai mareste cu cativa volti.

La 17.01.2020 la 18:42, celtik a spus:

Te contrazic aici. Traf-ul mic scoate 20VDC si ceva cu infasurarile insumate, si in gol, si in sarcina, tot acelasi drac este cu el. Are 300mA pe infasurare iar consumul pe LM-uri, chiar daca presupunem prin absurd ca ajunge la 300mA (desi n-are ce sa consume), tot se mentine tensiunea la 10VDC si ceva in plus, (dupa cum arata si tabelul...tensiunile se mentin atat pe ramura negativa cat si pe cea pozitiva). Estimez un 8VAC pe infasurare.

Eu cred ca oscilograma de mai sus e masurata intre + si  -  nu cu priza mediana deci  deci 10V pe ramura ceea ce ar putea fi insuficient.

Link spre comentariu

Multi au spus ca forumul este pe duca din punct de vedere calitativ. Exemplu chiar aici este un fel de Piata Universitatii cu vestitul "lasati-i sa fiarba in suc propriu".

Aici scrie clar ca masa sondei este pe mediana traf. aux.

723a.jpg

Link spre comentariu

Fratilor :57...captura cu "-19V/+20V" e pentru puntea redresoare de la traful mic si este masuratoare vf-vf intre pointer-ul 1 si 2 la 0 (iar intre pointer-e este semnalul DC de 800mV vf-vf ). In concluzie, aici RMS-ul se contorizeaza, adica 20Vpp tensiune pe operational (sau +10V - 10V). Am pus apoi si traf mai mare de 2x13.56VAC si la operational am atins ~36VDC sau +18/-18VDC, n-am vazut nicio diferenta la masuratori intre traful mai mare si ala mai mic de 2x6VAC. Nici op-ul nu s-a ars la 36VDC desi scrie max 32VDC.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu se posteaza o oscilograma fara sa spui unde ai pus masa sondei! Mergem pe ghicite? Adevarul este ca multe oscilograme nu le-am inteles tocmai din acest motiv, vedeam eu acolo 10V pe iesire operational cand nu ar trebui sa depaseasca o jonctiune. O dioda din SAU compenseaza sa zicem jonctiunea BE a BD-ului iar la iesirea opamp tensiunea trebuie sa fie egala cu cea din baza finalilor. Dar na, nu ma obliga nimeni sa ma implic dar sunt curios daca mascatul este om sau un desen animat. Am avut atatea cereri fara raspuns incat este evident ca nu doreste nimic de la noi ci si-a facut o jucarie si ne-a anuntat ca este incantat de ea.

Editat de Vizitator
corectare greseli scriere
Link spre comentariu
Acum 2 ore, miticamy a spus:

Multi au spus ca forumul este pe duca din punct de vedere calitativ. Exemplu chiar aici este un fel de Piata Universitatii cu vestitul "lasati-i sa fiarba in suc propriu".

Aveti muta dreptate fiecare cu treaba lui noi vorbeam de tensiunea de alimentare  nu aveam nici o treba cu oscilograma aia la care singura decriere ati pus :" Redresorul pt opamp. si referinta. " care apoi s-a transformat in "baza lui Q3 cu referinta mediana".

Link spre comentariu

De luni revin cu alte masuratori mai clare, cu toate explicatiile si cu un video, ca vad ca se produce multa confuzie pe marginea subiectului (nu neg faptul ca este posibil sa fi omis, din nestiinta, anumite setari la osciloscop, astfel generand rezultate ambigue - si nu, nu e nicio bascalie la mijloc). Masuratorile anterioare au fost facute la o rezolutie de 10V/diviziune cu baza de timp de 10-20ms. O iau de la capat si vin cu ceva mai bun, mai organizat si mai clar (probabil nu am procedat cum trebuie).

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator

Va salut! Incerc si eu sa construiesc aceasta sursa si momentan sunt la pregatirea cablajului care mi-a dat numai batai de cap.

Poze cu momentul cablajului rezultat (dupa vreo 20 de incercari): https://photos.app.goo.gl/AkXALwJRLdZxYoqh8

Este prima oara cand incerc metoda transferului de toner cu alcool izopropilic si nitrodiluant. Insa nu sunt convins ca acest cablaj poate fi folosit. Poate ma puteti ajuta cu ceva pareri, daca e minim suficient cat sa continui lucrarea sau trebuie sa-l refac. Mie mi se par ca sunt cam frijide traseele, pe alocuri subtiri, plus ca incepe sa corodeze (?).

Nu reusesc un transfer exact, curat, nu stiu de ce - ori hartia ori raportul alcool / nitrodiluant.

Am si o pasta ROSOL 3 pe care as putea incerca sa o aplic, poate ar proteja putin, doar ca nu am suflanta cu aer cald. Se poate aplica si altfel?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da-i cu smirghel fin,apoi solutie cu sacaz diluat in alcool izopropilic si asta e.Eventual acoperi circuitele cu fludor...

Link spre comentariu

Se pot "intări" traseele de putere cu un fir lipit peste. Cele de curenti slabi le poti lasa asa cum sunt. Doar protejeaza-le cum sugereaza colegul Grosu99.

Mereu cand faci ceva pentru prima oara e bine sa testezi pe ceva simplu. Cablajul lui Geo e aglomerat (fara un motiv anume) si traseele sunt apropiate. Trebuie tinut mai mult in clorura daca e deja folosita.

Nu stiu cum corodezi, insa e de preferat ca clorura sa fie usor calduta, spre 45-50°C ca sa actioneze mai repede. Eviti corodarea excesiva datorata traseelor apropiate.

Poate incerci cu fierul de calcat, cere mai putina indemanare fata de nitro.

Link spre comentariu

Metoda foto e imbatabila și nici nu-i greu de realizat. Îți trebuie doar o lampa UV pt ca se poate cumpara cablaj gata pregătit cu fotopolimer. 

Link spre comentariu

Salut,

Eu fac in felul urmator:

Prima data dau placuta de cupru cu pasla de la buretele de vase si o degresez.

Printez hartia foto pe care e cablajul cu fierul de calcat.

Dupa ce realizez transeferul cablajului si indepartez hartia fac mici retusuri cu marker permanent, acolo unde observ ca tonerul lipseste sau e strat foarte subtire.

il bag la corodat in clorura ferica. Eu nu scufund placuta in clorura ci o las sa pluteasca cu fata de Cu in clorura.

In cam 20-30 de minute este gata. Daca placa este din sticlotextolit o sa se observe cablajul prin ea cand este deasupra clorurei dupa ce se corodeaza.

Scot pcb-ul de la corodat il spal cu apa calduta dupa care folosesc fluxoff pentru indepartarea tonerului. 

Vine partea cu gauritul, pe urma traseele le cositoresc pentru a evita oxidarea Cu si ingrosarea traseelor.

Cam asta e. sper sa fie se folos. poti sa mai urmaresti pe youtube tutoriale.

Domnul Sesebe are mare dreptate cu metoda foto. Este putin mai scumpa dar merita din plin.

Succese si toate cele bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări