Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

Este posibil sa fi interpretat eu gresit, acel zgomot, pe sondele pasive de la osc. Cu si fara sursa, tot exista acel zgomot de cateva zeci de mV, pe care l-am eliminat intuitiv. Am observat ca fiecare osciloscop are un anumit nivel de zgomot intern sau pe sonde. Oricat le calibrezi (si osc. si sondele) tot apare la masuratoare ceva de fond. Am testat deja doua digitale...cred ca asta e o problema generala la ele...zgomotul si rezolutia riplului. De fapt daca stau bine si ma gandesc ajung la aceleasi masuratori atat pe osc.1 cat si pe osc.2, desi pe ultimul aveam atenuarea la 1x (este digitala nu manuala pe sonda) si in loc sa-mi arate 800mV (ca la primul cu x1) imi arata 80mV...dubios. Din ce stiu eu atenuarea x10 divide amplitudinea semnalului la 10 utilizand un rezistor de 1+9Mohmi.

Totusi nu sunt 100% lamurit cu chestiunea aia de dupa 2.82A consum.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 4 ore, miticamy a spus:

CITAT:  Ma apuc sa fac si niste simulari cu Multisim sa vad ce iese.

Pana atunci sa vedem ce este cu amplificatorul de eroare. O anumita tensiune de iesire se poate obtine din una mai mare prin divizorul rezistiv, cum este si potentiometrul de volum de la amplif. audio. Cand suntem mai pretentiosi folosim o dioda zener pt stabilizare urmata de amplificator in curent cum este repetorul pe emitor. Imbunatatirea stabilizarii se poate face amplificand diferenta dintre variatia tensiunii de iesire cu sarcina si tensiunea de pe zener. Cel mai simplu se face cu un tranzistor, in emitor tensiunea stabilizata de zener iar in baza tensiunea de iesire divizata.

Cred ca am inteles. Jongleria se face la baza etajului Darlington pentru a elimina distorsiunile acustice probabil.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 ore, celtik a spus:

limitarea (led-ul) incepe sa se stinga de la 2.82A in sus si face treptat crestaturile alea pe osciloscop.

Asta inseamna ca operatioanlul de limitare se opreste , adica curenul se autolimiteaza din referinta de tensiune. Verifica daca la in situatia aia mai ai referinta de tensiue stabila (723-ul).

Link spre comentariu

Eu tot spun că nu-i bună alimentarea la etajele de control dar.... batman batman.... 

Etajele de control, 723 și operaționali nu trebuie sa fie deloc influențați de regimul de lucru al sursei. Dacă încep sa fie influențați nu te mai poți baza pe comportamentul sursei. 

Exista o mulțime de metode pt a rezolva asta. Fiecare poate alege ce soluție ii este mai la indemna. Nu trebuie neapărat sulutii de pe un forum. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 2 ore, alibiduda a spus:

Asta inseamna ca operatioanlul de limitare se opreste , adica curenul se autolimiteaza din referinta de tensiune. Verifica daca la in situatia aia mai ai referinta de tensiue stabila (723-ul).

723 are limitarea la 30mA iar in baza BD injecteaza max 6mA determinat de rez de 1k. E tot un topic capcana, de atras "fluturi in jurul lampii". De ce sa te intrebi ca statuia de la Hamangia cand ai un osciloscop performant si instructiuni la botul calului?

Link spre comentariu
Acum 4 ore, alcon a spus:

Bizar, multi au realizat-o, functioneaza si sunt multumiti, si tot multi sunt cei ce nu pot sa-i dea de cap.

Scuza-ma, dar nu multi au intrat in detaliile functionarii. Probabil s-au multumit cu primele rezultate si apoi au trecut la urmatoarele montaje. Eu intentionez sa o disec cat pot ca sa inteleg cum functioneaza si cum trebuie sa functioneze (asa cum a fost gandita).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pana la urma cati ani ai? Dupa felul cum raspunzi la atatea detalii postate de mine nu pari trecut de 25. Dupa 40+ ani de electronica nu am reusit sa depanez decat cu o singura metoda: inteles schema si urmarit apoi unde semnalul/ forma de unda difera de imaginea care este deja printata pe scoarta ta cerebrala. Ce sa diseci la o schema asa simpla? Toate sursele functioneaza la fel: initial comanzi tranzistorii finali cu un driver care poate sa-i duca spre saturatie unde pot sa dea un anume curent. Apoi 2 circuite de control intra pe rand in modularea/ micsorarea acestui curent in asa fel incat sa asigure o anumita tensiune sau un anume curent. Aici initial prin 1k se injecteaja din referinta de 7V un curent in baza BD care probabil ajunge ca finalii sa poata debita spre 4A. Cum stabilizeaza? Un operational citeste iesirea si cand aceasta ajunge o valoare dorita fura prin dioda o parte din curentul dat de 1k. Limitarea? Un alt operational citeste tensiunea de pe 0R1 si la o anumita valoare setata fura el curent prin alta dioda (se formeaza functia logica SAU cu diode) din rez de 1k iar sursa trece in generator de curent. Ce sa o mai diseci daca a fost simulata? Nu trebuie decat intro situatie data sa pui oscilogramele la toate elementele care participa activ la acea stare, nu doar iesirea. Dura 5 minute cu totul daca ai dori sa faci ce ti se spune, ai pierdut atatea cu oscilograme inutile. Eu o consider in continuare bascalie romaneasca specifica, un pustan de 14 ani care intelege notarea componentelor ar fi pus pana acum oscilogramele ghidat de noi.

Uite si cu LTS cele 3 situatii: comanda maxima, tensiune constanta, curent constant:

1.png

3.png

2.png

EDIT:  iesirea operationalului de curent

5.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Revenind la "fluturii din jurul lampii" ma refeream ca referinta de tensinune nu e capabila sa furnizeze curentul necesar  deoarece sunt de acord cu @sesebe ca partea de control e subalimentata de aceea am cerut sa verifice ce se intampla cu tensiune de referinta.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, celtik a spus:

Scuza-ma, dar nu multi au intrat in detaliile functionarii. Probabil s-au multumit cu primele rezultate si apoi au trecut la urmatoarele montaje. Eu intentionez sa o disec cat pot ca sa inteleg cum functioneaza si cum trebuie sa functioneze (asa cum a fost gandita).

Tu ai studiat vreuna din schemele de surse Agilent pe care le tot pun pe forum?

Ai vazut cite surse de alimentare independente si stabilizate sint folosite pt numai 2A in sarcina maxima?

Dar nu, peste tot numai alimentari minimaliste, eventual cu surse facute din condesatori inseriati pe AC si apoi vreti performante sau va mirati dece vi se tot ard componetele iar iesirea e-n balarii.

E asa de greu de pus un 7812 si un 7912?

Uite cum arata o alimentare interna: 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Salutare baieti. Va rog nu-mi sariti in cap ca n-am apucat sa fac mai multe masuratori...dar am lucrat in graba si n-am avut timp prea mult la dispozitie. In schimb am remediat partial problema acelei oscilatii (TEK0006 si TEK0007 capturile color) care aparea la pragul de U=30V la iesire cu I=2.86A, cu sarcina de 11ohmi si R9 de 18k. Solutia a fost sa mai umblu la rezistorul R9. In revista, acesta are valoarea de 22k - am pus in loc un potentiometru de 25k, si tot regland, am ajuns la concluzia ca la 30VDC pe iesire cu consum de 3.04A si o sarcina rezistiva de 10ohmi, R9 va trebui sa aiba valoarea de fix 19.1k. Cu cat rezistenta lui R9 este mai mica de 19.1k cu atat se muta pragul maxim de reglaj curent spre 2.86A (unde apare treptat oscilatia de la captura TEK0006 si TEK0007 in plaja de 2.84A si 2.86A). Solutia mea a constat in pilirea unui rezistor de carbon de 18k, pana am atins rezistenta de aproximativ 19.1k. Dupa ce mi-am setat osciloscopul pe AC, cu banda maxima de 20MHz si cu atenuarea pe 1x - am obtinut pe iesire un riplu periodic (SCR07 si SCR08 capturile gri) la 30VDC cu consum de 3.06A. Cu reglajul peste 3.06A pana la 3.2A apare iar magaoaia aia de oscilatie de la TEK0007. Practic am mutat acea oscilatie de la TEK0007, care aparea la consumul de 2.86A, spre pragul de 3.06A (desi cu rezistorul R9 modificat nu mai ating mai mult de 3.04A si deci nu mai apare oscilatia aceea). In schimb m-am ales cu un alt riplu mult mai "fin" ca amplitudine de dv 420mV vf-vf cand este consumul la maximum pe iesire (de 3.04A). Cumva in captura SCR8, riplul este reprezentat de fapt de RMS de 67.18mV si nu de deltaV, osciloscopul fiind setat in AC-coupling?

TEK0006.JPG

TEK0007.JPG

SCR07.PNG

SCR08.PNG

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

CITAT (luni):   Nu trebuie decat intro situatie data sa pui oscilogramele la toate elementele care participa activ la acea stare, nu doar iesirea. Dura 5 minute cu totul daca ai dori sa faci ce ti se spune, ai pierdut atatea cu oscilograme inutile.

E valabil si azi si la primavara. Trecerea de la CV la CC nu se face ca stafeta de la atletism. Exista in zona de trecere un interval in care ambele bucle merg impreuna mai ales din cauza riplului de retea de la intrare. La varfuri are de unde sa dea curent si bucla de curent este activa, in vale bucla de curent "se retrage" si ramane doar cea de tensiune. Am spus "toate elementele care participa activ"iar aici cele mai importante sunt iesirile operationalelor. Oscilogramele se prezinta in seturi intrun punct dat. Iesire, iesire operational U, iesire operatonal C si nu strica referinta data de 723 si colectorii finalilor. Mult mai sugestv este un film cu voltmetrul pe iesire si oscul pe iesirile opamp. Rezistenta de sarcina de 10R si se creste usor iesirea de la 25V sa spunem la max potentiometrul U. Ultima oscilograma ar putea fi din cond de compensare de pe opamp curent dar fara sa stai pe iesirea amplificatoarelor nu ai de unde sa stii. Mai las de la mine, dau 10 min si nu 5 ca luni.

Link spre comentariu

Cand fac masuratorile cu osciloscopul pe 723 si AE, ce referinta sa iau pentru masa osciloscopului (care dintre masele montajului)? Eu pana acum am conectat masa osciloscopului la mediana trafului care alimenteaza 723-ul si AO-ul si am masurat pentru 723 (REF pin 6, alimentare pin 12) si AE (alimentare pin 4/8, iesire U2A/U2B). Am sa fac si o filmare cu tranzitia intre CC si CV, cred ca asa e cel mai bine. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai care este referința interna de zero V? Aia trebuie luata ca și referință pt osciloscop. Cu cunosc asa de bine schema ca să pot specifica fără schema în fata care este. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări