BRANCA Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Exact ce spune sesebe.Riplul este enorm.Am inteles ca s-a ars rezistenta de sarcina.Acum,la prima mana,verificati condul de 8800 uF.Daca n-aveti esr metru faceti empiric.Incarcati condul la 10V si lasati-l vreo 10 min.Masurati tensiunea pe el si daca e mai mica de 8-9V inseamna ca nu e breaz.Evident condul trebuie scos inainte din montaj. Daca condul e bun problema e in sistemul de reglaj.Chestia asta seamana perfect cu curgerea apei printr-un robinet.Fixezi un debit si te trezesti ca curge cu "sughituri",adica cand mai tare,cand mai incet... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Nu sunt deloc coltos, pur si simplu nu am experienta altor utilizatori in depanare electronica si in consecinta nu inteleg anumite notiuni...dar nu mi-e rusine sa intreb. La iesire/intrare te referi la AO-ul lm328? sau la intrarea alimentarii secundare de la traf in AC si iesirea in DC a sursei? Amplificatorul de eroare este BD139 din circuit (nu stiu care este amplificatorul de eroare)? Editat Ianuarie 16, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Da, nu prea știi termenii. Ai ideie cum funcționează o sursa stabilizata sau, mai generic vorbind, un sistem de reglaj automat? Cauta pe wiki explicații la sisteme de reglaj automat. Și, apropo, ar fi frumos și bine pt idea de repanare, sa răspunzi la întrebările și cerințele lui @miticamy pt ca are foarte multa experienta și te-ar putea ajuta mult. Ps: LM358 este unul dintre cele mai proaste operaționale ca parametri. Editat Ianuarie 16, 2020 de sesebe Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Dle celtik.In schema amplificatorul de eroare este operationalul.Pe o intrare are referinta iar pe cealalta variabila pe care o urmareste.Dl miticamy vroia oscilograme la intrare tranzistori forta,la iesirea sursei,pe alimentarea operationalui,pe iesirea operationalului,mai exact in baza BD139. Daca bine tin minte aveti o problema si cu tensiunea alimentare la operational.Ati folosit cumva traf de 2x6V? Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) Primul pas ce se face la punerea in functiune a oricarui sistem controlat de reactie negativa este determinarea stabilitatii, chestia asta primeaza fata de orice altceva pentru ca daca montajul nu-i stabil, atunci nu-i bun de nimic. In cazul de fata se pune osciloscopul pe iesirea AE apoi pe traseul comandat de acesta ( bazele tranzistorilor, prefinal, final... ). Se fac teste multiple in gol si in sarcina, in tensiune constanta si curent constant... Se pune apoi osciloscopul si pe iesire si la fel, teste in gol si in sarcina, in tensiune constanta si curent constant... La fiecare test se pozeaza oscilograma gasita ( fie ca o pui undeva, fie ca o pastrezi pentru tine ). Cand ai dubii asupra unui lucru, prima chestie pe care o faci este sa postezi oscilograma, daca nu stii pe care atunci pui pe toate cele facute si lasi pe interlocutor sa descopere care e relevanta. Nu ai postat nici oscilograma, nici macar frecventa riplului, nici macar dupa ce ti s-a cerut in mod explicit asta... Valorile descrise sunt inadmisibile pentru o sursa liniara, avantajul unui regulator este tocmai de a elimina riplul, iar unul liniar are si avantajul unui zgomot mic intrinsec. Inteleg ca ar fi riplu de retea, daca este asa atunci fie capacitatea de filtrare dinainte de regulator e prea mica si nu poate oferi rezerva necesara regulatorului ( asta insa la tensiuni mai mici pe iesire nu ar trebui sa fie o problema ), fie rejectia regulatorului este prea slaba, si aici sunt multe de discutat. As sugera o refacere a schemei ( te apuci si desenezi si tu, ca nu e greu ) si o repostare a ei actualizata sa stie lumea cu ce lucri ( schema originala conex e desenata intr-un mod cvasi-cretin ), si neaparat si obligatoriu oscilograme, inclusiv pe alimentarea integratelor, sa te asiguri ca alimentarea lor nu are cumva riplu de retea. Editat Ianuarie 17, 2020 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) Salutare. Am revenit cu niste date. oscilograme.rar N-am pus direct pozele pentru ca nu se vad descrierile din denumiri. Din pacate nu am realizat schema electrica ci doar cea de cablaj. Deocamdata. Editat Ianuarie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Se poate ajunge usor la nivel "mediu forum" folosind zilnic simulari, incepand cu dioda si pana la SMPS. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) Acum 16 ore, BRANCA a spus: Dle celtik.In schema amplificatorul de eroare este operationalul.Pe o intrare are referinta iar pe cealalta variabila pe care o urmareste.Dl miticamy vroia oscilograme la intrare tranzistori forta,la iesirea sursei,pe alimentarea operationalui,pe iesirea operationalului,mai exact in baza BD139. Daca bine tin minte aveti o problema si cu tensiunea alimentare la operational.Ati folosit cumva traf de 2x6V? Da am folosit unul de 2x6VAC care scoate dupa rectificare 2x10VDC. Unul de 2x9VAC era mult prea mult pentru ca ele scot o tensiune nominala ceva mai mare decat cea declarata, iar dupa rectificare se mai mareste cu cativa volti. Am incercat sa impac si capra si varza...adica si pentru AO si pentru sursa 723. Am pus mai multe date in atasamentul anterior. Acel riplu fierastrau de pe condensator cat si de pe iesirea la borne, apare cand se depaseste pragul de consum de 2.8A. Din graba si din cauza numarului mare de capturi m-am zapacit si am uitat sa capturez si riplul dintre intrarea neinversoare in U2B si iesire. Dar am retinut in schimb ca dupa un anumit prag de consum, riplul se transforma aproape intr-un semnal pwm dreptunghiular. Editat Ianuarie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Am spus la un moment dat ca alimentarea minima pt 723 este pe undeva pe la 12V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) Eu am gasit asa ceva (scrie 9.5V min.): Editat Ianuarie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Chiar și asa, deși eu știam alte specificații, asta înseamnă că în nici o condiție tensiunea nu trebuie sa scadă sub acea valoare iar la 6Vac alimentare nu obții 9V ci doar aproape 8.5V. Chiar și dacă transformatorul are tensiunea ceva mai mare la ieșire ÎN GOL, în sarcina tensiunea va scădea sub valoarea minima necesara. Dacă nu ai alt transformator disponibil atunci utilizeaza redresare cu dublare de tensiune. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) Te contrazic aici. Traf-ul mic scoate 20VDC si ceva cu infasurarile insumate, si in gol, si in sarcina, tot acelasi drac este cu el. Are 300mA pe infasurare iar consumul pe LM-uri, chiar daca presupunem prin absurd ca ajunge la 300mA (desi n-are ce sa consume), tot se mentine tensiunea la 10VDC si ceva in plus, (dupa cum arata si tabelul...tensiunile se mentin atat pe ramura negativa cat si pe cea pozitiva). Estimez un 8VAC pe infasurare. Editat Ianuarie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Dacă ești asa de sigur atunci îți urez spor la depanare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Ce sa zic...merci. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Pai si pana la urma apar oscilogramele? Referitor la arsul rezistentei de test.Uneori,cand aveam o rezistenta de wattaj mai mic,pentru testari o scufundam in apa.Mai merge si asa in caz de urgenta... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum