Marian Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Pai de ce crezi ca am scris atatea pogoane de pomelnice de teorie pe aici la alimentatoare? De ce crezi ca promovez mereu teoria ca fiind singura cale catre evolutie? Pentru ca inveti logica oricarui lucru, inveti sensul ce sta in spatele unei formule, si inveti sa vezi altfel lucrurile. Nu-i usor, @smilex2 e martor ca a avut mult de lucru cu mine Link spre comentariu
alibiduda Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Din punctul meu de vedere problemele de genul asata sunt binevenite. Ce ai mai invata ceva daca toate circuitele ar functiona din prima? Pana la urma cam asta e si scopul pasiunii pentru electronica sa aduni mereu informatii noi si sa rezolvi probleme. Scuze te offtopic. @Marian multumesc pentru corectare, logica mea era urmatoarea: la un scurtcircuit pentru un timp foarte scurt tranzistorul ramane deschis prea mult si curentul in pulsul respectiv este mult prea mare decat maximul suportat de BD911.La un transformataor mai slabut pulsul nu ajunge la asemenea valori si tranzistorii ar supravietui. Nu cunosc exact cum se comprta circuitul la intrarea in limitare de curent, daca exista acel puls si cat de repede raspunde bucla de reactie . Din pacate nu detin un osciloscop cu memeorie ca sa pot vedea exact fractiunea aia de timp. Editat Ianuarie 13, 2020 de alibiduda Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Stii care-i paradoxul? Ca asta este unul dintre subiectele cu probleme repetitive, le rezolva cineva si apoi le redescopera altcineva. Cu alte cuvinte repetam mecanic circuite gasite pe net de dragul de a le trece la "marcate", fara insa a intelege mare lucru din ce am facut. Alt subiect repetitiv e ala cu traful de retea ( cel mai "maraton" dintre toate ). Un altul sunt sursele ATX. Si uite asa tot repetam chestii si lamuriri pana se mira lumea de ce nu se mai implica utilizatorii vechi si experimentati. Editat Ianuarie 13, 2020 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Pe mine perseverenta m-a ajutat intotdeauna sa obtin rezultatul scontat. D'aia si ma fascineaza electronica si vreau sa-mi fac sursele mele (in timp ce unii imi recomanda cumparate d'a gata), e alta satisfactie sa lucrezi cu ele si chiar sa le imbunatatesti. @Marian asta cu repetitivitatea este veche de cand lumea, iar stiinta...in timp, se dilueaza; cei cu experienta mor la un moment dat, dar experienta lor nu mai este asimilata 100% de "urmasii" care sunt mai putin pregatiti decat predecesorii sai. Pe mine ma intereseaza sa inteleg mai bine cum functioneaza sursa pentru ca principiul de operare poate fi asimilat si in alte aplicatii electronice (e un mic segment din intreaga stiinta a electronicii). Deocamdata trebuie sa fie functionala. Dar ca sa fie functionala trebuie sa inteleg cum functioneaza...si iata paradoxul. Editat Ianuarie 13, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Dacă ai sa citești în topicul meu cu "teste și îmbunătățiri la o sursa reglabila" ai sa te mai dumiresti. Eventual încearcă sa înțelegi dece eu folosesc 4 tranzistori de putere la o sursa ce trebuie sa livreze numai maxim 30V cu 3A. Eventual mai putem discuta acolo dacă ai nedumeriri, dar pt asta mai intii sa citești topicul pt ca nu mai discut chestii discutate. Editat Ianuarie 13, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Ea functioneaza. Protectia la scurt actioneaza si taie tensiunea. Am schimbat R9 cu una de 18k si acum am reglaj pana la 3.2A. Are riplu undeva la 800mV cu sarcina de 11 ohmi pana in 2.8A consum. De la 2.8A in sus, creste riplul pana la 2.8V. A facut cineva teste de riplu in sarcina la sursa asta? Mi se pare enorm fata de una in comutatie care are riplul intre 50mV-100mV. P.S.-condensatorul C6 este de 8800uF. Editat Ianuarie 16, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Ce sa inteleg?Riplul masurat inainte sau dupa tranzistorii forta? Valorile trecute seamana cu riplul inainte de tranz.Se poate calcula cu V=I/4fC.La 2A sarcina si 10000 uF este un riplu de 1V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Am mai scris de cateva ori, cei care au osciloscop puneti ceva intuitiv la poza de profil sa nu va mai intrebam mereu. Daca nu ai o oscilograma nu stiu ce raspuns vrei. Riplul este de frecventa retelei, este o oscilatie oarecare? Este si la iesirea unui operational? care, de tensiune sau de curent? Editat Ianuarie 16, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Riplul la iesirea DC, cu sarcina de 11 ohmi...am precizat deja asta. Seamana foarte mult cu riplul (vf-vf) generat de condensator la incarcare/descarcare dupa puntea de rectificare, dupa ce depaseste consum de 2.8A: Editat Ianuarie 16, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Ce tensiune ai pe condesatorii de filtraj și ce tensiune la ieșirea DC? Măsurat în aceleași condiții de consum. Cit este riplu pe condesatorii de filtraj? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Am 40V pe condensatorul mare in gol (el duce 50VDC/10000uF care de fapt sunt 8800uF). Nu am facut inca masuratori cu osc-ul si pe intrare in sarcina ca n-am apucat, s-a ars nichelina sufletului. Maine reiau masuratorile. In concluzie trebuie sa depistez sursa acelui riplu pe toata partea de putere, tranzistori de putere, traf si cond? La care conzi te referi ssb? La cei dupa puntile de rectificare? Editat Ianuarie 16, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Da. Trebuie sa vezi cit este minimul riplului de tensiune pe condesatorii de după punte și cit este diferența între minimul de tensiune și tensiunea de ieșire. Dacă este o diferență mai mare de 5-7V atunci ai o problema pe partea de reglaj. Dacă este mica diferența atunci nu are suficienta tensiune de intrare și ajunge ansamblul de tranzistori serie în saturatie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Chestia e ca si la 1A consum (sau mai jos) tot imi baga un riplu de 600-800mV pk-pk. Editat Ianuarie 16, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Ai pus cablajul pe forum? Pune link-ul la el sau punel din nou la o rezoluție bună. Preferabil și cu schema lingă. Dacă e proiect Eagle pune proiectul ca să-l studiez puțin. Nu-ți fa probleme am găsit erori de rutare chiar și la profesioniștii în domeniu. Doua surse SMPS identice pe aceeași placa una făcută bine iar la cealaltă ma miram cum de merge. Ps: nu contează ca ai 1A sau 5A sau 0.1A, contează cit este căderea de tensiune pe tranzistori. Ai 1A și ieșire de 12V (40V pe condesatorii de după punte) și ai totuși 800mV riplu? Uită-te în topicul meu (teste și îmbunătățiri la o sursa reglabila) și vezi cit aveam eu riplu la consum de 3A și tensiune de ieșire de 30V (traf de 30Vac). Editat Ianuarie 16, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) CITAT: Riplul la iesirea DC, cu sarcina de 11 ohmi...am precizat deja asta. Altul care cere ajutor si contreaza pe cel ce vrea sa-l ajute. Normal ca am inteles ca este la iesire. Orice sursa are un amplificator de eroare ca acesta sa comande tranzistorii de putere pt atingerea scopului. Riplul la iesire poate veni de la amplificatorul de eroare ( acesta este alimentat cu riplu) sau de la neputinta tranzistorilor de a suporta curentul desi amplificatorul de eroare isi face treaba. Adica cum a spus SSB, nu ai rezerva la intrare. Asa ca intrebarea mea era foarte clara: ai acelasi riplu si la iesirile amplificatoarelor? Ce esti asa coltos? Pai cu povesti si cu SSB dispus mereu la conversatii puteti acoperi inca 2 pagini fara sa aflati raspunsul. In timp ce 4 oscilograme pot da raspunsul: iesire, intrare, amplificator de eroare, alimentare operationale.. Editat Ianuarie 16, 2020 de Vizitator corectare greseli scriere Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum