Vizitator Postat Ianuarie 11, 2020 Partajează Postat Ianuarie 11, 2020 (editat) Traful asigura lejer peste 5A, oricum asta a fost primul lucru pe care l-am luat in calcul (supradimensionarea). O sa incerc chestiunea cu potentiometrul (desi initial voiam sa pun numai potentiometre in locul lui R5 si R9, din lipsa de spatiu in cutie am renuntat la idee). Editat Ianuarie 11, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 11, 2020 Partajează Postat Ianuarie 11, 2020 (editat) Exista pe forum vreo sursa liniara testata, de 30V/10A cu reglaj U/I independente de sarcina? Cea de la Velleman are capacitatea asta? Editat Ianuarie 11, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Nostalgic Postat Ianuarie 11, 2020 Partajează Postat Ianuarie 11, 2020 Uout poti modifica si fara sarcina Iout este exact curentul necesar sarcini fara sarcina Iout=zero. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 11, 2020 Partajează Postat Ianuarie 11, 2020 (editat) Stiu chestia asta. Dar pe mine ma intereseaza sa pot furniza o tensiune fixa (reglata) fara a se schimba in raport cu sarcina. Am lucrat pe surse de laborator programabile care pastrau valorile reglate (bineinteles curentul era in functie de sarcina si limitat din prag). Ce-i drept...erau in comutatie. Editat Ianuarie 11, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 11, 2020 Partajează Postat Ianuarie 11, 2020 Nu prea inteleg ce doriti.Sursa Conex lucreaza si ea in regim de U constant.Si daca este bine executata nu apar variatii de tensiune in plaja 0-3A. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 https://www.elforum.info/topic/109159-sursa-laborator-ajustabila-v2/ Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Surpriza, surpriza. Testul in scurt cu BD911 originali de la tme, a picat. S-a ars unul dintre ei. Am revenit la TIP35C, 2n3055 sau la KD502. Editat Ianuarie 13, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
alibiduda Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Ceva nu merge cum ar trebui acolo tin minte ca si eu pateam la fel, doar cu un osciloscop gasesti buba. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Ce trebuie sa testez mai exact, cu osc-ul? Referinta sursei, AO-ul sau iesirea de alimentare? Nu prea am folosit osc-ul in circuite ci mai degraba pe senzori direct. P.S.-cu ceilalti tranzistori de putere nu am avut probleme la scurt. Editat Ianuarie 13, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Ati reglat limitarea de curent la 3A? Tranzistorii trebuie sortati la un beta apropiat.Rezistentele din emitoare aprox egale,de asemeni. Oscilatiile se vad pe iesirea sursei. Link spre comentariu
alibiduda Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 In primul rand iesirea operationalului U2B vezi ce se intampla acolo poate oscileaza aiurea sau al 2-lea canal il pui pe iesirea sursei si vezi ce intarziere are din momentul in care faci scurtul pana cand reactioneaza operationalul. Acum mi-am amintit ca si eu foloseam un transformator supradimensionat la fel pateam si eu se ardea cate un tranzistor. Iarasi poate niste rezistori mai mari in emitori ar mai echilibra putin timpul de deschidere (poate cineva mai experimentat ar putea sa confirme sau infrme treaba asta). Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 De ars nu mi s-a ars cu TIP35C si kd502, probabil pentru ca sunt mai robuste. Clar trebuie sa pun osc-ul maine pe montaj sa vad ce pusca mea se intampla ca ma apuca pandalia. Link spre comentariu
alcon Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Acum 44 minute, celtik a spus: De ars nu mi s-a ars cu TIP35C si kd502, probabil pentru ca sunt mai robuste. Clar trebuie sa pun osc-ul maine pe montaj sa vad ce pusca mea se intampla ca ma apuca pandalia. Poate daca foloseai de la inceput 2N3773 nu mai intampinai atatea probleme. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Haioasa asta cu sursa care nu rezista din cauza trafului care e prea bun, dar n-are legatura cu electronica. Cel mai stresant regim pentru elementul regulator serie la orice sursa liniara este cel de scurt, in cazul de fata la 35V BD911 suporta undeva putin peste 2A maxim in DC, si costa 4 lei... In conditii ideale in schema asta trebui sa suporte la scurt minim 1,5A cu peste 30V pe el. Conceptul de "prea la limita" spune ceva cuiva? La cat de mic e Hfe-ul acestor tranzistori la curent semnificativ, e suficient ca diferenta dintre cei 2 sa fie de cateva puncte ca sa se strice tot fengsuiul... Mai pui inca 4 lei si cumperi macar 2SC5200 care cu aproape 4A la 40V, ar putea duce sursa si intr-un singur exemplar. Inteleg sa fim nostalgici dupa gloriile trecutului, insa nu strica sa le si adaptam prezentului, mai ales cand costurile sunt atat de mici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Hmm...good point! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum