Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

Corect ce zice dl.Marian.Cand am zis ca tranzistorii sunt dusi la intrerupere pe traseul forta m-am gandit.Numai in cazul acesta circula curentul numai prin BD139.Ca de aia si se ardea R19.

De curiozitate o chestie.Ati pus un magnet pe capsula tranzistorului?Multe fake-uri chinezesti au radiatorul din tabla de fier cuprata in loc de cupru.Oricum verificarea asta trebuie facuta comparativ cu un original.Ca mai sunt si gaselnite moderniste cu sandwich tabla fier-tabla cupru...

Link spre comentariu

Am pus magnet pe cei de la tme (TIP35C) si nu reactioneaza. Maine vad si cu cei "contrafacuti" cum se comporta, ca momentan i-am pasat montajul cuiva sa se uite la el.

Am refacut schema si montajul, am mai pus C18 si C19 pe linia op-ului pentru filtrare mai buna si am folosit rezistoare de 1 ohm la R22/23 pentru a regla pana la 0 V/A. MOV-urile nu sunt puse inca. Am mai pus vreo doua conectoare pentru ventilator (posibil) si auxiliar.

Untitled.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Reglajul pana la 0V nu e chiar asa de util.Mai important este sa regleze corect,fara salturi,in plaja de lucru si sa nu oscileze.

Cand mai aveti probleme cu calitatea rezistorilor de valori mici,de wataj,sa stiti ca se poate utiliza si fir de nichelina din rezistente resou sau boiler.Din cele de 1600-2000W.

La sursa veche asa am facut.Efectiv se masoara o bucata la 1-2 ohmi si apoi se imparte,fizic, pe bucatzele sa iasa 0,1 ohmi.Daca nu se prind capetele cu surub pt contact se pot cositori.Ca flux se foloseste sare de lamaie.

A disparut industria RO veche si cu ea a disparut si firul de manganina.Garantat cu tipul ala de material ieseau rezistente de 0,1 ohmi mai bune decat caramelele care le cumparam acum!In sensul ca erau f stabile termic.

Daca mai comandati la Tme piese vedeti ca exista rez 0,1 ohmi  Bourns seria PWR221T-30 cu +/- 100ppm/°C!E special destinata pt utilizare ca shunt de masura,pt curenti mari.

Link spre comentariu

Multumesc de info. M-am gandit si eu la sunturi de nichelina sau chiar dedicate de pe tme. dar dat fiind faptul ca reglajul nu reprezinta parte de putere cu disipare termica...nu are ce sa se incinga acolo...asa ca am folosit rezistoare cu valori mici. Oscilatii nu am la ea nici dupa ce regleaza si nici in timpul reglajului. Inca mai toc la schema sa inteleg unde ar fi problema cu protectia la scurt.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu m-am referit la R17 utilizata ca shunt masura,cand am prezentat rez Bourns.In emitoarele tranz forta merg caramele sau rez selfmade din nichelina.

Reverificati partea de control curent.Daca functioneaza corect nu are cum sa nu reziste la scurt!Faceti scurtul prin multimetru fixat pe scala 10A.Daca curentul e mult mai mare decat limita pe care ati fixat-o inseamna ca nu va lucreaza partea de control curent corect!

Link spre comentariu

Am testat si eu sursa aceasta acum cativa ani dar din lipsa de timp nu am finalizat-o .

O problema similara am avut si eu doar ca nu la scurt ci atunci cand alimentam bec de far auto, pur si simplu ardeau tranzistorii de putere, in rest functiona impecabil si foarte precis.Am inlocuit tranzistorii BD911 tot cumparati de la un magazin local cu niste batrani 2n3055 original 100% recuperati din niste echipamente industriale. Nu mai tin minte exact daca s-a remediat problema dar ajunsesem la concluzia ca ar trebui sa refac cablajul mai ingrijit si sa stabilizez tensiunile de +12v si -12v deoarece dupa condensatorii de filtrare tensiunea de alimentare a operationalelor se apropie, parca chiar depaseste tensiunea maxima de 32V a lui LM358. In original aceasta schema folosea 741 care are o tensiune maxima ceva mai mare.

Eu suspectam atunci o scurta intrare autoscilatie a lui U2B.

Aceasta schema nu are protectie la scurt circuit propriu-zisa, ea va disipa pe tranzistori puterea rezultata in urma mentinerii in scurt a curentului reglat. Spre exemplu in cazul unui scurtcircuit pe iesire daca curentul e setat la 1A, U2B va cauta sa aduca caderea de tensiune pe suntul R17 la 0,1V si asa va trebui sa disipe pe tranzitori o putere de aproximativ 30W.

Atasez mai jos si schema originala din '82.

PrecisionPSU-Elektor-Dec-1982.pdf

Link spre comentariu

Am 20VDC cap la cap pe AO si vreo 10VDC la sursa. Deja mi-am pregatit arsenalul de tranzistori si 2n3055 si TIP35C si BD911, toti originali. Vad maine daca iese fum sau daca zboara pe geam...apoi "back to square 1". Teoretic limitarea trebuie sa reprezinte si protectia la scurt adica sa-si pastreze limitarea indiferent de consum, cel putin eu asa inteleg ca functioneaza.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu am strans in 40 ani sute de rezistente de putere si pot realiza imediat orice valoare doresc. Ma gandesc sa incerci cu sarcina crescatoare dupa ce sursa a intrat in limitare, scurtul fiind ultima treapta. O lasi pe tensiune mare de iesire (25V de exemplu), limitare spre maxim (spre 3A) si pui treptat 10-8-6-4-2-1 ohm. Chiar si o rezistenta de resou de 2kW este foarte buna, o poti folosi ca un reostat(eu am vreo 5 buc). Stai cu oscul pe iesire si vezi ce arata la conectarea diferitelor rezistente din sirul de mai sus. Nu am construit si nu am verificat nicio sursa liniara de putere dar ma gandesc ca pana la scurtul net nu strica sa vezi comportamentul in limitare la diferite sarcini. Poate incepe sa oscileze, practica la locul de munca poate fi de multe ori salvatoare. Daca ai o sursa de curent mai mare (sau chiar un traf de UPS cu tensiune mica si curent mare) eu cred ca se poate trasa caracteristica de amplif (beta) la fiecare tip de tranzistor si se compara cu PDF-ul. Eu tot cred ca un tranzistor contrafacut va avea pastila mica si beta va scadea foarte rapid cu curentul. Eu nu mai lucrez intens de multi ani si nu am componente noi multe, doar ceva din recuperari. Chiar as putea sa fac eu masuratorile (acum am prea mult timp) daca imi trimite cineva niste monsti.

Link spre comentariu

Pai asta am scris si eu anterior.Protectia la scurt este limitarea de curent.De aceea am zi ca trebuie facut scurtul cu masurarea curentului(evident curentul de scurt).Asta indica daca se depaseste limita impusa din reglaj si,in acest caz,nefunctionarea corecta pe partea control curent.

Vad ca dl Miticamy a fost mai rapid decat mine.E foarte corect ce sugereaza dansul.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Poti incerca niste teste sa vezi de unde vine problema.

Ca sa nu mai arzi tranzistori pune o siguranta  inaintea tranzistorilor de putere. Regleaza tensiunea la 0V  seteaza curentul sa zicem la 500mA  pui in scurt dupa care ridici usor tensiunea si vezi daca limita de curent se mentine, dupa care incerci un scurtcircuit brusc . Chestia asta o incerci la curenti si tensiuni diferite  incepi de la valori mici. Asa iti poti da seama daca e problema de tranzistori sau operational.

Spor.
Edit.... scuze daca am repetat  dar dl Miticamy  e foarte rapid sau eu foarte incet .

Editat de alibiduda
update
Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi oameni buni. Problema s-a rezolvat odata cu schimbarea acelor tranzistori contrafacuti (pastila era de 9mm^2 - o mizerie pentru un TIP35C care poate opera pana la 25A cu varfuri de 40A). Acum merge bine sursa. A mai ramas insa un impediment minor, sursa regleaza doar pana la 2.75A, dar n-are legatura cu sarcina. O fi avand legatura cu toleranta lui R9?

Concluzia: poti sa cumperi piese contrafacute si la pret de original.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Piese originale: tme, mouser, farnell, digikey.

Piese contrafacute: alibaba, ebay, mivarom, magazine de cartier.

P.S.- "zine" "ie" cu cratima :39!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Puneti o rez variabila in loc de R9 de 30-50k.Reglati pt 3A si inlocuiti cu rez fixa.Schema originala Elektor avea o rez fixa in paralel cu un trimer.

Mai trebuie ca si traful sa poata asigura cei 3A,altfel...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări