Vizitator Postat Octombrie 19, 2019 Partajează Postat Octombrie 19, 2019 Merci @alcon, ca de obicei "un domn". Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 (editat) Atata bataie de cap cu bucla de curent a unei surse, si nici macar o data nu s-a amintit de osciloscop, cand de fapt asta e primul pas atunci cand se testeaza un regulator nou asamblat. Cablajul ala al tau nu are doar problema cuplarilor capacitive si al buclelor de masa, mai ai si inductante parazite constituite de trasee ( toate ), cele de pe traseul de forta pot forma in sarcina impreuna cu cuplari capacitive parazite, ori conzi din circuit, oscilatoare locale neamortizate, si la rutari aiurea ale traseelor de masa, asta poate destabiliza sursa in sarcina, situatie in care iesirea o ia razna, reglajele o iau razna... Eu stiu ce zic, ca sunt trecut prin ele. Prima chestie obligatorie pe care trebuia sa o faci ( o poti face macar acum ) era sa pui osciloscopul pe regulatorul de curent, sa vezi daca este sau nu stabil, daca sursa oscileaza ar trebui sa poti vedea asta si in baza prefinalului... Daca nu ai osciloscop imprumuta unul, sau mergi cu sursa la cineva cu osciloscop ( desi mi se pare inadmisibil lipsa osciloscopului in atelierul cuiva care doreste sa construiasca surse ). Care e schema? Ca amintesti niste alimentari pentru CI-uri care nu corespund cu ce este notat in schema de la prima postare din topic. PS: Vorbesc de unul singur? Adica eu scriu si tot eu citesc? Macar sa stiu sa nu-mi mai pierd timpul... Editat Octombrie 20, 2019 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2019 Partajează Postat Octombrie 27, 2019 Revin cu update-uri (imi cer scuze daca sunt totusi intarziate si daca au fost asteptate). Am ars accidental un DB911 si sursa mergea aiurea in sensul ca nu mai regla curentul, ci doar ramanea "blana" la un anumit nivel (2.3A parca) pentru ca am testat un bec auto desi sursa regla curentul pana la 700mA. Am schimbat rezistoarele de balast de pe transiztorii de putere si cea de citire curent (R15, R16 si R17) cu unele corespunzatoare de 0.1ohmi/5W - inainte erau niste rezistoare cu peste 1 ohm rezistenta (desi scria pe ele 0.47ohmi). Functioneaza corespunzator (cu 2xTIP35C care se incalzesc mult mai putin si disipa chiar mai bine energia pe radiator) si deja lucrez la o alta versiune de cablaj imbunatatita, conform sugestiilor colegilor binevoitori. Ca imbunatatiri vreau sa intaresc si partea de protectie (dioda D9 la iesire de tipul 1N4007 parandu-mi-se neadecvata). Voi ce adaosuri, pe parte de protectie a sursei, recomandati (intrare, iesire sau ambele)? Eu m-am gandit la transil asa cum a mentionat si @validae cu unul de cel putin 600W la iesire, sau la un varistor cu o tensiune de lucru la 38VDC si 42-52VDC-clamping (sursa mea scoate 35VDC) pentru supratensiuni. Ar mai fi sistemul simplu de siguranta/rezistor sau siguranta/NTC pentru supracurenti si chiar un soft-start...care din pacate nu mai incape in cutie...dar va avea loc la velleman k7200. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 27, 2019 Partajează Postat Octombrie 27, 2019 (editat) Tu cum ai masurat acele rezistente de 0,47R? Ca daca ai un multimetru normal (nu ceva de super firma), apoi numai firele au 0,3 - 0,6R. Daca ai masurat cu functia relativ atunci e bine masurat. La ce sa folosesti un transil? Daca vrei protectie de supratensiune la iesire, apoi se face cu urmarire a tensiuni reglate. Altfel spus: pui un transil de o valoare oarecare la iesire (mai mare de 30Vcc) si reglezi la 5V iesirea. Ai vreo protectie a consumatorului care accepta 5V +/- inca cateva sute de mV in caz ca se duce iar BD911? Editat Octombrie 27, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2019 Partajează Postat Octombrie 27, 2019 (editat) Pai masuratoarea avand putin peste 1 ohm si fiind inclusa in masuratoare si rezistenta firelor (0.4ohmi) cam aia era; adica 0.47rezistoare+0.4rez.fire+0.2/0.3 tol.multim. Desi folosesc REL. imi da aceeasi dracie. Hmm..."good point", dar s-ar complica destul de mult schema (probabil mai apare un comparator si vreun mosfet - nu-mi dau seama cum se face o protectie urmarind Vout). Sunt deschis la feedback. Editat Octombrie 27, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 Asta cu protectie la supratensiune la iesirea unei surse reglabile pe o plaja asa larga e frectie la picior de lemn. Cel mult te asiguri ca pe intrarea regulatorului nu ai asa ceva, si asta se face cu varistor si siguranta la alimentarea de la retea. Abordati cai batatorite, nu experimentati pe propria cheltuiala acolo unde nu este cazul. Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Postez aici ca sa nu deschid alt topic. IPRS a produs tipurile ba723 si 723c.Au fost discutii aici pe forum,sau prezentat tot felul de date din diverse surse si s-a concluzionat ca var C merge sub 30V iar var 723 ca merge la 40V. Surpriza mea astazi ca in catalogul IPRS din 1990,pe care il am,este exact invers!! Intrebarea este mai are cineva un catalog IPRS ,din alt an,ca sa ne lamurim? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Eu din producția IPRS nu am văzut decât ßA723C - cel puțin în capsulă de plastic - care erau (zic eu) la 40V dar domeniul ”comercial” de temperatură 0-70°C , de unde C . Ceea ce ai văzut în catalogul 1990 - dacă e vorba de ediția condensată - e ß 723 ( nu ßA723 ) ! E, probabil, o chestie similară cu sortarea lui 2N3055 după tensiune. Totuși, neavând un catalog ”adevărat” la îndemână nu pot fi sigur . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Hehe...bine ca i-am pus traf de 2x6VAC ca sa nu ma mai doara capul de tensiuni limita pentru AO si 723. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 (editat) în Romania s-a fabricat cu C si simplu la aceesi parametrii cu ceilalti fabricanti .Vin 40 V la ambele Vout 2-37V , diferenta la temp de functionare , cu C 0-70grade , fara C -55-150grade. vedeti aici. m723.pdf daca mi s-au aburit ochelarii mă salveaza PDF-ul Editat Decembrie 13, 2019 de Nostalgic Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Adică invers - cu C = 0-70°C, fără = mai mult ( poate diferi la diferiți fabricanți ) Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 (editat) Se pare ca dori3160 are dreptate.In catalog scrie ba723c si...b723! Pe de alta parte Catalog CI analogice,ed.Tehnica,1983 la pag.75 apar ba723 cu 40V si ba723C cu...30V!! "Curat" murdar!...S-au aliniat la circuitul muma,adica LM723? Si o chestie pt amatorii de LM723 noi.Circuitele produse de Texas Instr nu sunt stabile termic!La plangerile clientilor cica s-a raspuns-"luati var militara,ca aia e perfecta"!... Iar la var vechi ar fi ceva mari diferente la stabilitate termica intre ba723 IPRS si MAA723 Tesla.Alea erau mult mai stabile,dupa fise. Editat Decembrie 13, 2019 de BRANCA Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Acum 18 minute, BRANCA a spus: "......................... Si o chestie pt amatorii de LM723 noi.Circuitele produse de Texas Instr nu sunt stabile termic!La plangerile clientilor cica s-a raspuns-"luati var militara,ca aia e perfecta"!... Iar la var vechi ar fi ceva mari diferente la stabilitate termica intre ba723 IPRS si MAA723 Tesla.Alea erau mult mai stabile,dupa fise. am folosit tot felul de variante în atîtea zeci de ani,am fost multumit de toate , nu înteleg de ce cautati acel nod în papura. folositile asa cum sint ca sint bune. Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Nu caut nod in papura.Si eu am fost multumit de ba723c. Pe web se plangeau niste fabricanti de surse de relatia lor cu TI.Originalul LM723 avea o stab termica de 20ppm/°C.Fabricantii se plangeau ca sursele aveau deriva termica pronuntata. De curiozitate m-am uitat la derivele termice la ba723 si MAA723 si am descoperit diferentele.Eu am o sursa Conex cu ba723c extrem de stabila.As fi curios sa stiu cat de stabile sunt sursele cu LM723 noi,de pe piata... Link spre comentariu
informer Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Acum 34 minute, BRANCA a spus: Pe web se plangeau niste fabricanti de surse de relatia lor cu TI.Originalul LM723 avea o stab termica de 20ppm/°C.Fabricantii se plangeau ca sursele aveau deriva termica pronuntata. Nu stiu despre acest LM in schimb in datasheet-ul TI din '72 revizuit in '99 al lui uA723 apare un coeficient de temperatura de 0.003 %/C in medie si de 0.015 %/C maxim.(x10.000...). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum