Vizitator Postat Octombrie 8, 2019 Partajează Postat Octombrie 8, 2019 Mai trebuie o dioda flyback si un condensator pentru filtrare. Cam "chioara" schema aia . Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 8, 2019 Partajează Postat Octombrie 8, 2019 (editat) Evident ca am avut o filtrare corespunzatoare. Succes ! Asteptam poze cu sursa. Editat Octombrie 8, 2019 de albasete Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 8, 2019 Partajează Postat Octombrie 8, 2019 (editat) Editat Octombrie 8, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 8, 2019 Partajează Postat Octombrie 8, 2019 E "pa teava". Deocamdata am facut circuitul electronic experimental cu BD911...am pregatiti si niste TIP35C "just in case". Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 (editat) Tensiunea mi-o regleaza bine pana la 35VDC...din pacate cand pun sarcina curentul mi-l regleaza de la 0 la 700mA iar tensiunea scade pe la cativa volti, apoi intra in protectie si se aprinde beculetele daca reglez peste 700mA, pot-ul de curent. P.S.-am folosit tip35c de la Texas Instr. Editat Octombrie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
alcon Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 De la ce magazin ati cumparat TIP35C produsi de Texas Instruments? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Ce masuratori ai facut in circuit? Ca doar constatarea ca in sarcina nu e bine, nu ajuta prea mult la determinarea problemei. Se masoara tensiuni in circuit, se verifica integritatea traseelor, a lipiturilor si a componentelor, etc... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 (editat) Deocamdata in circuit am facut masuratori de alimentare: de 20V pe LM358 si 10V la sursa 723. TIP-urile sunt luate de la un magazin local (pardon nu sunt de la Texas ci de la ST si mai am unele de la TME identice). Ca rezistoare de echilibrare am folosit unele vechi bobinate cu ceramica verde pe ele (si cotor de fibra), de 0,47 ohmi/3W (asta am avut la momentul respectiv, mai mult de test - dar avand toleranta de 10% si probabil fiind vechi, ele aratau pe multimetru cam 0,1 ohmi). Trasee unite nu's pentru ca e debitata pe masina placuta, iar la lipituri am verificat (nu este cazul). Mentionez ca puntea principala scotea 40VDC dintr-un traf de 28VAC. Condensatorul de filtrare nu este de 6.8mF ci de 8.6mF. Atasez si o foto cu cablajul (masa are continuitate pe cablaj si ajunge de la RV1 pana la C8 chiar daca Eagle nu afiseaza tot). Editat Octombrie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 (editat) Minusul de la condensatorul de filtraj (cel mai mare ) de pe partea de forta este complet separat de restul circuitului.Mi-a sarit in ochi dar poate asa trebuie !Ma refer la cablajul de mai sus Editat Octombrie 17, 2019 de grosu99 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Da...am bagat o "izolatie" mai mare din soft ca sa fie mai vizibil cablajul. Asta e cel original. Maine revin cu poze cu montajul practic. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Ne puteti arata care e traseul de forta de la minusul condesatorului de filtraj (8.6mF) pana la borna de iesire? Chiar asa de scump o fi clorura ferica? Sa ma iertati pentru intrebarea asta, dar chiar nu avea sens sa aglomerati chiar atat de tare cu trasee de masa. Sunt sigur ca aveti si bucle de masa. Link spre comentariu
alcon Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Dati dvs. o sugestie despre cum ar trebui pozitionat traseul despre care faceti vorbire... Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Uite cu galben traseul de masa. Zonele marcate in rosu sunt probabil sub 0,8mm. Evident ca folosirea thermal (la condensatorul de filtraj), ca si la borna negativa de iesire este o alegere proasta. Cablajul trebuie facut cat sa aiba cativa mm buni (4-5mm) sau dublate cu sarma de cupru de 1mm in zonele cu rosu. Masa e o bucla, ceea ce nu e neaparat gresit, dar inutila in cazul de fata. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 @alcon alcon ca tu nu vezi slabiciunile desenului de pcb despre care se discuta este doar problema ta, te rog insa nu baga bete in roate celor care totusi le vad si incearca sa le sesizeze. O sa fiu probabil ceva mai dur insa desenul ala de cablaj este o gluma proasta... Din principiu nu se fac bucle de masa! Masa este cel mai important traseu al oricarui cablaj pentru ca este un punct de referinta pentru toate elementele din circuit, trebui pastrata cat mai scurta si dimensionata corespunzator pentru curentul pe care trebui sa-l suporte. Masa de forta trebui sa fie cat mai directa si solida, de la punte pana la iesire, si de la condul de filtraj principal se duc ramificatii de masa pentru celelalte puncte din circuit, sau unde nu este posibil se duce un singur traseu de masa de semnal si se fac ramificatii locale, insa neaparat se evita inchiderea de bucle pe traseul de masa, ori acolo ai ditamai antena... Multe din sectiunile traseului de masa semnalate de @Thunderer cu rosu sunt total inadecvate curentului pe care ele trebui sa-l suporte. Stiu ca artificiul ala la bornele electroliticilor mari ( si a altor borne mai mari de pe desen ) face lipirea mai usoara datorita masei termice mai reduse, insa nu se merge niciodata in extrem, adica nu sacrifici capabilitatea de curent doar pentru a-l putea lipi mai usor, din contra, daca e sa sacrifici ceva atunci sacrifici comoditatea la lipit si folosesti un letcon cu varf dalta mai mare, si o temperatura mai mare ( 300-350*C ). Nu sacrifici niciodata capabilitatea de curent a bornei respective, ori tu ai acolo niste legaturi electrice intre planul de masa si borna cvasi-microscopice... Aceeasi problema de traseu slab dimensionat pentru curentul necesar este si cel de plus, incepand de la plusul puntii si pana la iesire, stilul este pastrat cu sfintenie, de parca am fi in criza de cupru... Nu se fac tot din principiu schimbari bruste de directie la traseele de pe cablaj, adica eviti pe cat posibil unghiuri de 90* ( sau si mai mici ), si unde nu este posibil sa le eviti ajustezi din desen trecerea respectiva in stil "palnie". Mare atentie la izolatia dintre trasee adiacente ( alaturate )! 2 trasee alaturate sunt de fapt un condensator ( sunt cat se poate de serios ) cu "aer" pe post de dielectric. Cu cat distanta dintre ele este mai redusa, cu atat capacitatea ( pF ) a acelui condensator este mai mare. Cu cat capacitatea asta parazita este mai mare, cu atat mai multe probleme pot aparea in circuit, mai cu seama acolo unde ai bucle de reactie negativa, a caror stabilitate este esentiala pentru functionalitatea circuitului, si care poate fi afectata de aceste elemente parazite. In desenul ala distanta dintre trasee alaturate ( toate ) este inadmisibil de mica, si o multime de cuplari capacitive peste tot in circuit, imposibil de intuit efectul pe care il au. Cel putin la fel de importanta ( daca nu chiar si mai si ) decat problema cuplarilor capacitive la un astfel de desen, este insasi izolatia dintre trasee. Sigur, aici vorbim despre tensiuni mici unde nu ar trebui sa fie o problema, insa la tensiuni mari ( gen surse alimentare din retea ) desenul este un rateu total din punctul asta de vedere, si, de regula, evadeaza fumul magic din componente. Chiar si la tensiuni mici izolatia poate fi o problema daca placa este asamblata manual, poti face scurturi minuscule intre trasee pe care nu le vezi, sau pentru ca nu ai soldermask scurturile "parazite" pot aparea in timp datorita impuritatilor ce se depun... Chiar si la pcb-urile de fabrica exista o distanta minima ceruta de fabricant intre trasee, chestia asta este cu atat mai importata la pcb-uri facute manual ( ori la cnc ). ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Acuma, referitor la masuratori, pai nu-i deajuns sa confirmi doar prezenta alimentarii integratelor, alea am dedus si noi ca ar fi in regula devreme ce in gol sursa ti-a mers. Se fac masuratori comparative la pinii CI-urilor intre mersul in gol si cel in sarcina, asa se pot depista potentiale probleme in circuit. Daca masuratoarea cu multimetrul nu da rezultate, se apeleaza la osciloscop, cu el poti identifica usor potentiale probleme de stabilitate ( care iti dau peste cap in special mersul in sarcina ). Ma opresc aici... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Problema presanta a fost spatiul si in virtutea acestui fapt am restrans cat am putut dimensiunea placii. Montajul este deocamdata unul experimental, nicidecum de implementare permanenta (ci doar pentru a demonstra o functionarea cu dimensiunea respectiva). Sunt constient de toate problemele expuse de voi cu privire la buclele de alimentare, distantele intre trasee, traseele de forta (grosimi), proiectare trasee si interferente EMI. Fum n-a iesit din nici o piesa (la unele nici nu trebuie sa iasa - se ard "mut"), am constatat ca pentru 700 mA consum se incalzesc foarte putin tranzistorii (acum BD911 - eram sceptic cu privinta celor de la taraba TIP35C care se incalzeau mult mai putin, desigur), ca sarcina folosind doua rezistoare de 6.8 ohmi/10W inseriate. Deocamdata banuiesc ca BD139 nu deschide suficient sau e ceva cu el (desi este un NOS). De incins nu se incinge nimic pe placa. O sa revin cu update-uri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum