Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

@albasete traful mic scoate 2x12 1A. As fi vrut sa stiu tensiunea pe pinii lm723 sa pot masura sa vad daca cumva l-am prajit si eventual tensiunea pe cele 2 bd 911.@GEO 53 BN fara suparare dar unii dintre noi sunt incepatori si doar pasionati de electronica si mai si gresim.... precizez ca partea de protectie functioneaza,daca pun in scurt iesirea ledul rosu se aprinde

Editat de catalin85
Link spre comentariu

Citat: fara suparare dar unii dintre noi sunt incepatori si doar pasionati de electronica si mai si gresim

Problema este cat timp poate fi un om incepator. Si daca doreste sa iasa din starea asta. Poti fi incepator intre 20 si 65 ani (la 65 treci la pensionari). Diverse incercari de a va spune ca trebuie sa invatati cateva elemente de baza s-au lovit ca de un zid. te trezeai cu o caramida in freza: spune-i domnule omului pe intelesul lui si lasa teoria. Daca te straduiesti sa intelegi schema bloc a unei surse liniare nu inseamna ca ti se cere sa stii ce stie un inginer. Inginerul proiecteaza, testeaza, compara variante, cauta solutii noi, are responsabilitate in productie.

Aici trebuie sa raspunzi la cateva intrebari si cunoscand in mare ce este tranzistorul (inima electronicii) te poti descurca onorabil. Ai o referinta, un amplificator de semnal mic, un driver si un element de executie(de forta). Este ca si la automobil, ca si la organisme vii, ca in economie, ca la o banca. O relatie intre partile componente, participari diferite, puncte cheie. Daca te uiti la orice montaj ca la un monstru fioros nu-l vei domina niciodata. Se ia PDF-ul lui 723. Se intoarce pe toate partile si vezi pana la urma ce face el diferit de alte tipuri de integrate, de unde ii vine numele, ce au rezolvat oamenii prin producerea lui? Intrebarile astea se pun in orice domeniu, nu conteaza aparenta insemnatate minora a produsului. Imi vine in minte cel mai usor exemplu: ACUL! Avem ac de cusut, ac cu gamalie, ac de siguranta, ac de undita, ac de par. Sunt convins ca toti incepatorii in electronica pot spune unor copii de 4 ani diferentele dintre categoriile enumerate. Asa si in electronica sunt categorii apropiate dar cu unele caracteristici care le fac totusi diferite. Tranzistori de joasa, medie sau inalta frecventa. De puteri mici, medii, mari. De comutatie. De inalta tensiune. De baleiaj. Cautati in catalogul unui producator de operationale si vedeti cate categorii gasiti. O cuprindere cat mai vasta e treaba inginerilor. Mai sunt tehnicienii, muncitorii cu scoala de profil, pasionati cu multi ani de experienta. Nimeni nu cere incepatorilor nici macar nivelul unui muncitor specializat. Dar ceva, ceva tot trebuie sa stii! Chiar sa stea cineva sa povesteasca de fiecare componenta, fiecare potential, fiecare lipitura...unde ar ajunge cineva care s-ar inhama la asemenea munca. Din punctul meu de vedere Marian a raspuns cel mai mult incepatorilor iar unele pretinse(si posibile) greseli l-au adus saptamana aceasta la niste reactii ale unor asa zisi colegi de forum de mi-a fost mie rusine ca in mileniul 3 oamenii mai pot relationa asa.

Sa ne intoarcem, daca ati intreba ce trebuie masurat si ce trebuie urmarit, logica unei actiuni ati primi probabil mai multe raspunsuri.

Exemplu eu as spune sa masurati intrarile lui 723 dar daca cineva imi raspunde care sunt acelea sigur ma pierdeti de client. Desenati singuri schema bloc, noi o corectam daca e cazul si apoi lucrati cu ea. Am mai avut cazuri in care i-am spus sa puna tensiunile in toate conexiunile/ punctele schemei si cat de greu s-a lasat convins!

La un operational se stie clar relatia intrari-iesire. Daca este respectata se merge la tranzistorul comandat de 723. La randul lui orice tranzistor are o relatie intre potentialele citite pe terminale. Daca trece testul teoriei se ia finalul dupa aceeasi regula si undeva ceva nu va corespunde la ceea ce te astepti. Asta e depanarea, este ca mersul pe bicicleta. Nu este nicio scofala, abordarea voastra va incurca.

Edit: corectare greseli scris.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule mitica nu m-a suparat raspunsul dumeavoastra, din contra,chiar m-am bucurat.Citesc forumul frecvent(in limita timpului liber) si am vazut reactia de care a-ti pomenit.Ieri dupa ce am postat intrebarea am facut ceva masuratori dar nu pe toata placa.inca ma aflu la partea de masurat si sper azi sa gasesc buba.Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra

Link spre comentariu

Nu prea inteleg cum facuta dupa o schema publicata,sa nu functioneze. Am facut prin anii '80 o sursa,dupa o schema aparuta in cartea Radiofonie pentru tineret,cu un 723 si doua 741 si 4 tranzistori 2N3055 fixati pe un radiator baban. Tensiunea de iesire era de la 0-30V,iar curentul de la,0-3,5A. A functionat din prima.

Probabil este vorba de aceeasi schema. Intr-adevar, un montaj (sursa), dupa o schema corecta si publicata, trebuie sa functioneze din prima.

Link spre comentariu

Nu cred ca exagerez daca spun ca schemele cu 723 au dat cele mai multe probleme la punerea in functiune, nu ma risc sa-mi dau cu presupusul referitor la care ar fi motivul, in fapt nu prea inteleg cum este posibil sa ai probleme la punerea in functiune a unei surse liniare cand cea mai "dificila" operatiune pe care o ai de facut este sa iei un multimetru si sa masori tensiuni, vorba D-lui Miticamy daca stii ce-i tranzistorul si te uiti in pdf-ul 723, nu prea ai cum sa ratezi... Si totusi se intampla, asa cum se intampla ca cineva sa tot incerce sa reproduca Mosfet 70W al meu si nu-i iese, am tot incercat sa-l lamuresc pe facebook si aici dar nu-i iese, si e o schema al naibii de simpla si "sigura"...

Catalin judecand dupa experientele altora as veni cu sugestia sa verifici atent si sa compari schema cu montajul tau, sa te asiguri ca n-ai ceva componente inversate ( diode, leduri, tranzistori, etc ), s-a intamplat altora, poate s-a intamplat si tie, si cand ai de-a face cu o schema functionala si probata de multi, eroarea nu poate fi decat la montajul tau, sigur ceva iti scapa.

Link spre comentariu

Atentie la traf.ul mic. Am pus si eu traf de 2 x 12 Vca si la introducerea in carcasa scotea fum LM 358. Lasat fara carcasa functiona excelent sursa. La masurarea tensiunii pe pinii LM -ului aveam tensiunea maxima de alimentare si cred ca intra in oscilatie in momentul introducerii in carcasa. Parerea mea este sa pui un traf de 2 x 9 Vca, eu asa am facut si sursa functioneaza si acum. Asa cum au spus si colegii, verifica atent cablajul ,marcarea rezistentelor, pozitionarea semiconductoarelor, lipiturile, etc.

Pe un alt topic, tot o sursa cu LM 723, a dat batai de cap mult timp. Hiba: o rezistenta cu alta valoare, in loc de 330 ohmi a fost pusa una de 33 K sau 3,3 K din neatentie. La mine a functionat din prima. Succes !

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru indrumari.Am gasit problema. :aplauze Tranzistorul BD139 era ars.Probabil asa l-am cumparat.Am mai gasit piese cu probleme de la magazinul de unde cumpar :rade: .Mai sunt si asemenea piese mai ales ca acum toate sunt chinezarii.Imediat ce termin si cutia o sa postez poze cu sursa.Multumesc inca odata de ajutor

Link spre comentariu

Nu are cum să fie tranzistorul ars așa cum l-ați cumpărat, poate cineva l-a folosit și l-a ars apoi l-a ,,plasat,, printre piesele bune, dar e destul de improbabil, fiindcă s-ar fi cunoscut urme de lipire, sau terminale mai scurte.Cel mai probabil l-ați defectat din greșeală în timpul testelor sursei. Componentele noi se testează automat după ieșirea de pe banda de asamblare, de fapt până la testare nici nu se poate cunoaște exact ce parametri are respectivul tranzistor sau componentă.După testare se stabilește dacă un tranzistor va lucra în audiofrecvență, sau radiofrecvență, ce factor de amplificare are, ce tensiune maximă C-E are, etc. Am avut însă și de-a face mai demult cu un comerciant din zona mea (Dioda Craiova), care printre componente originale mai amesteca și ,,făcături,, dar s-a eliminat singur din schemă, fiindcă cei țepuiți l-au evitat și i-au făcut și antireclamă....

Link spre comentariu

Domnule vali nu vreau sa va contrazic dar la proiecte mai vechi atunci cand am facut statia de lipt am gasit un Moc3042 care permitea trecerea curentului tot timpul chiar daca i se taia alimentarea si nu mai vorbesc despre rezistente devalorizate.Am ajuns sa masor fiecare rezistenta inainte sa o pun in montaj.Si aici nu vorbesc despre toleranta,vorbesc despre diferente foarte mari.....

Link spre comentariu

Nu are cum să fie tranzistorul ars așa cum l-ați cumpărat, poate cineva l-a folosit și l-a ars apoi l-a ,,plasat,, printre piesele bune, dar e destul de improbabil, fiindcă s-ar fi cunoscut urme de lipire, sau terminale mai scurte.Cel mai probabil l-ați defectat din greșeală în timpul testelor sursei. Componentele noi se testează automat după ieșirea de pe banda de asamblare, de fapt până la testare nici nu se poate cunoaște exact ce parametri are respectivul tranzistor sau componentă.După testare se stabilește dacă un tranzistor va lucra în audiofrecvență, sau radiofrecvență, ce factor de amplificare are, ce tensiune maximă C-E are, etc. Am avut însă și de-a face mai demult cu un comerciant din zona mea (Dioda Craiova), care printre componente originale mai amesteca și ,,făcături,, dar s-a eliminat singur din schemă, fiindcă cei țepuiți l-au evitat și i-au făcut și antireclamă....

LIKE!!

In general piesele contrafacute se recunosc destul de usor. Imediat dupa '89 au aparut o gramada de piese contrafacute. Cei care cumparau astfel de piese fara sa le verifice,o ''mușcau''. Acum, comerciantii de piese electronice,nu-si permit sa mai comercializeze astfel de piese,stiind ce risca.

In anii '80, aveam un cunoscut in Baia Mare, care-mi trimitea tranzistori de toate felurile, de la Combinatul de materiale neferoase. Tranzistorii proveniti de la fosta IPRS,erau trimisi la topire. De acolo am primit multi tranzistori din seria BF,BC, buni. Daca dintr-un un lot de tranzistori, un anume procent,erau defecti sau nu se incadrau in parametrii prescrisi,tot lotul era dat la topire.

La magazinul din Alexandria ai toate sansele sa gasesti tranzistori sau CI-uri noi direct defecte, am patit-o eu in trecut...

Mai nou cei de la Mi.....orm,nu-si mai asuma riscuri, comercializind ''petarde''. Din cite piese am luat de la ei ,n-am gasit niciuna defecta. Singura problema la ei e, ca cei care ambaleaza piesele cerute, nu sint foarte atenti, de multe ori trimitind alte valori decit cele comandate si aici ma refer la componentele pasive,mai concret, rezistori. Mai nou m-am reorientat inspre AD......com, Bucuresti,care trimit exact ce ceri nu altceva.

Link spre comentariu

Intradevar, unele piese sint atit de firave, incit ti-e frica sa nu le rupi terminalele. Am cumparat niste 2n2222 in capsula din plastic cu piciorusele extrem de subtiri ,iar capsula atit de mica incit m-am intrebat daca intradevar poate disipa cei 500mW/25*C. Comparativ cu tranzistorii in capsula TO18, cei cu capsula din plastic par foarte firave.

Cred ca este mult mai bine a se lucra cu piese recuperate si masurate, bineinteles, decat sa se mearga pe incredere ca piesa este nou cumparata din magazin.

Cele cu care eram obisnuiti erau mult mai robuste decit cele cele de azi,si aici ma refer la terminale,capsula.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări