Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

Postări Recomandate

Nu faci nimic daca nu ai un radiator mare pentru tranzistoare. La sursa mea, cu 4 tranzistoare 2N3773, cu un radiator avand dimensiunile de 28x12x5 cm, apar probleme atunci cand, de exemplu. vreau sa incarc un acumulator auto , desigur cu un curent controlat. Problemele sunt de natura termica, mai precis se incalzeste destul de tare acel radiator. Daca montezi acei tranzistori pe o tabla chioara de la o sursa de PC nu vei realiza nimic. Acea tabla se va incalzi atat de mult incat, daca nu sare siguranta, vei lua foc. In alta ordine de idei: unde bagi transformatorul, care este destul de mare. Tot in sursa de PC?Nu poti face o sursa cu transformatorul intr-un loc si placa de reglaj in alt loc. Trebuie sa te hotarast la ce vrei de la aceasta sursa: xAmperi si xVolti.Sfatul meu este sa faci o carcasa dimensionata dupa un radiator mare, radiator care sa permita amplasarea a 3-5 tranzistoare in capsula TO-3 ( 2N3055, 2N3771, 2N3772, 2N3773, etc). Nu uita si de puntea redresoare. Nu pune 10PM , pune 20PM. Dupa achizitionarea radiatorului poti dimensiona carcasa sursei. In interior ai loc sa montezi totul. Dupa realizare, sursa devine un aparat compact, care poate fi transportat fara sa interconectezi diverse subansamble(trafo, reglaje, AMC,etc)

Link spre comentariu

Degeaba permite radiatorul multe tranzistoare, daca nu are suprafata de racire suficienta!Temperatura radiatorului depinde doar de caderea de tensiune de pe trz si de curent!Oricum, pt o astfel de sursa, un ventilator cu termostat e o idee foarte buna. Altfel trebuie un radiator f mare (fata de ce am tot vazut pe forum), care oricum va atinge 60-70 de grade.

Link spre comentariu

Acum 20 de ani, cand am construit eu sursa, nu se gaseau aceste coolere, cum se gasesc in ziua de astazi. Recunosc faptul ca nici eu nu am intreprins nimic, in ultimul timp, in sensul de a monta un astfel de ventilator la sursa. Motivul? Nu am mai incarcat acumulatoare auto. Am masina noua. In rest sursa este OK.

Link spre comentariu

Salut,Normal ca tranzistoarele o sa le pun pe un radiator, nu pe tabala de la carcasa.Sunt doua carcase de pc puse una peste alta, jos este transformatorul cu puntea si condensatoarele de filtraj si susplaca su tranzistorele de putere.Am atasat varianta mea de cablaj. Aceasta se poate imbunatati,eu nu am foarte mare experienta in eagle... De la montaj la montaj progresez.Numai bine!

sursa.zip

Link spre comentariu

Mie unul in afara de detaliul cu electroliticii de filtraj prea aproape de o sursa de caldura totul imi pare chiar ok, imi place cum lucrezi, cablajul mi se pare in regula, montajul arata frumos deci te poti mandri de realizarea ta, eu unul te felicit. :101 Acuma electroliticii sunt foarte sensibili la regimul termic la care sunt supusi, natura lor ii fac asa, incalzirea excesiva de la surse externe lor face sa se "usuce", se devalorizeaza in timp si pierzi efectul asigurat de ei, este recomandabil sa fie cat mai departe de surse de caldura deci, astfel incat sa le asiguri o viata cat mai lunga.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări