Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

Postări Recomandate

... am recitit toate cele 22 de pagini anterioare, şi s-ar impune o "mică" constatare:- sursele făcute după schema asta conform schemei iniţiale, adică cu 2 bucăţi 741 au funcţionat ireproşabil nişte zeci de ani buni

- sursele făcute după aceeaşi schemă, dar în varianta conex, care folosea ic-ul dublu LM358 dădea tot felul de dubioşenii...

concluzia ar fi că dacă vrei să realizezi sursa asta de la 0, şi apoi să nu stai s-o tot repari la 3 zile odată, ar fi o idee să foloseşti LM741, şi să laşi LM358 în pace.asta, sau TL0x1, care sunt compatibile pin la pin, singura problemă ar fi că sunt IC fet, nu bipolare.

mai există nişte mici cereri mai mult sau mai puţin mascate de adăugare a unui circuit de comutare a înfăşurărilor, ceea ce ar cere un al 3-lea 741... şi probabil că @marian ar zice ceva şi de o "protecţie la scurt serioasă", ceea ce s-ar putea face cu un al 4-lea ic...

a zis cineva "LM324"??? :Pdeşi, personal, aş merge mai degrabă pe soluţia 4x741!nu de alta, dar măcar schimb numai o bucăţică din schemă, nu toată schema, dat fiind rolul celor 2 integrate din schema iniţială, şi care au dat bătăi de cap când au fost folosite versiunile lor în capsulă dublă...

Link spre comentariu

Am terminat si eu sursa cu pcb_ul lui geomar cel corectat la potentiometru .......si stupoare nu merge..fara sarcina pe iesire 33v cu lm358 sau fara tot asa....am masurat tensiunea pe lm358 si pe pinu 8 si 4 are +14 si -14 sa fie aici problema prea mare tensiunea .....lm358 se incalzeste ,mai mult de doua minute nu am lasato in priza ,de teama sa nu se prajeasca lm358 sa fie problema care sa mai discutat pe forum ......traf de 2x9 nu am sa fac o proba cu tensiune mai mica ......ce sfatuuri imi dati......Daca posta mifty cu doua saptamini mai de vreme .....poate ma razgandeam dar cand a postat el era aproape finalizata ......oricum nu ma dau batut ....o sai dau eu de cap

Link spre comentariu

Schema e din revista conex ....am folosit bd 139 si doua bucati 2n3005 binenteles pe radtiatoare singura piesa care nu am avuto este potentiometru pt curent in schema e de 1k eu am pus de 2,2k in rest condensatori electrolitici noi ,sa nu fie lm358 stift ....lam luat de la mivarom ......maine daca am timp o iau din nou la purecat.......Maine incerc sa le postez.....

Link spre comentariu

Vezi că la "Vânzări"e o sursă în comutație foarte bună și ieftină construită de @Marian,cablaj profesional,ca de fabrică.Cine dracu' se mai chinuiește în 2016 să construiască sursă cu 2N3055 :rade: ...liniară,care disipă de zici că este reșoul "Popular" :rade: ...râsu curului nu alta...

Link spre comentariu

faci reclama la surse in comutatie............unde e farmecul daca toata lumea cumpara ..........daca disipa caldura poate la iarna nu mai consum gaz ...............ma incalzesc cu sursa .........

si cu chinuitu............ cred ca nu sti ce e sa faci ceva din placere ..........

Link spre comentariu

Vezi că la "Vânzări"e o sursă în comutație foarte bună și ieftină construită de @Marian,cablaj profesional,ca de fabrică.Cine dracu' se mai chinuiește în 2016 să construiască sursă cu 2N3055 :rade: ...liniară,care disipă de zici că este reșoul "Popular" :rade: ...râsu curului nu alta...

Poate cei care inca nu au trecut la amplificatoarele in clasa D (sau similare) si care inca se mai incapatineaza sa faca amplificatoare in clasa AB sau chiar A.

Link spre comentariu

salut,

sursa este ok, functioneaza foarte bine.

din experienta mea trebuie avut mare grija la transformator. o iesire de 2x9v  alternativ ar fii ideal.

tin sa precizez ca si eu am avut aceasta problema.

am cauta si am gasit un transformator care sa scoata tensiunile necesare. 2x12v cum este precizat in schema conex este mult.

cum zice in datasheet:

– Single Supply: 3V to 32V gain blocks and all the conventional op-amp circuits – Or Dual Supplies: ±1.5V to ±16V

tensiunea de referinta la 723 pe pinul 6 trebuie sa fie 7v-7,ceva.

succes.

Link spre comentariu

....am masurat tensiunea pe lm358 si pe pinu 8 si 4 are +14 si -14 sa fie aici problema prea mare tensiunea .....lm358 se incalzeste

Eu la sursa mea am +13.95V si -13.96V deci 14V ,nu cred ca tensiunea e o problema ,dar daca acel LM358 e o chinezarie ordinara poate fi o problema tensiunea pentru el.

Cat de tare se incalzeste acel LM358,poti sa stai cu mana pe el?

Daca totusi se incalzeste asa de tare incat nu pot sa pui mana pe el... sigur ai ceva probleme pe acolo prin jurul lui.

Bafta!

Si nu uita de poze cu realizare.

Link spre comentariu

Salut am facut pozele ,dar nu le pot posta ca nu ai voie mai mult de 500kb......intradevar au 2mb.....oare trebuie sa setez ceva la aparatu foto ,nu am postat nici odata......dar omu cat traieste invata ,am construit si volmetru cu icl7107 cu schema lui geomar ,si a mers din prima ....si un esr metru analogic,la fel a mers la prima cheie ,azi sunt la munca si nu pot sa o iau la verificat ,imi sta in cap sa-i fac alimentarea separat cu doua regulatoare 7812 si7912 ,sau pot pune doua diode zener de 12v paralel pe condensatori de 1000 microF......

Schema e din revista conex ....am folosit bd 139 si doua bucati 2n3055 binenteles pe radtiatoare singura piesa care nu am avuto este potentiometru pt curent in schema e de 1k eu am pus de 2,2k in rest condensatori electrolitici noi ,sa nu fie lm358 stift ....lam luat de la mivarom ......maine daca am timp o iau din nou la purecat.......Maine incerc sa le postez.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări