Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

nu ştim! :)

pentru că:

- nu ştim cum arată sursa

- nu ştim cum e asamblată

- nu ştim pe baza cărei scheme e realizată.

în plus, aici vorbim de sursele pe baza lui 723... sursa "de la un prieten" e construită în jurul lui?

Link spre comentariu

Detalii montare tranzistor TO3 izolat pe radiator:

http://www.nomacon.by/new/images/kptd-list-img1.jpg

Importante sunt saibele izolatoare care centreaza corect surubul.Acestea pot fi din plastic,fibra de stica sau textolit,etc.

Faptul ca tranzistorul se arde des,poate fi din mai multe cauze,trebuie sa dai detalii,schema,poze montaj.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

A spus ca un surub de fixare a tranzistorului nu este izolat fata de carcasa; este o posibila cauza.

Am rugamintea, sa se descida un topic separat daca sursa nu este construita dupa schema discutata aici.

Subscriu la cele spuse de MifTy.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu ca si radioamator am realizat pana acum vreo 10 surse liniare cu LM723 pentru transceivere. Toate capabile de minim 30A. Pana sa ajung la LM723, am trecut prin mai multe variante cu LM7812, LM317... nici unul dintre ele nu a reusit sa mentina tensiunea de iesire atat de constanta cum o face LM723. Schema folosita de mine este aceasta: http://www.qsl.net/yo6pir/sursa_files/sursa.pdf . Eu folosesc tranzistori TIP35C, cate 3 sau 4 bucati la fiecare sursa. Sursa este protejata la scurt-circuit. Solida ca o stanca. Am folosit aceeasi schema pentru a construi convertoare 24V-12V pentru soferii de camion. Erau in extaz ca pot face scurt circuit la iesire fara sa se intample nimic... Integratul ala (lm723) chiar isi merita legenda!

nu vrei sa mai postezi odata schema cu sursa ,incerc sa  o deschid si imi da eroare .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Aceasta schema a fost publicata in almanahul Tehnium din anul 1984, la pagina 76, autor fiind (pe atunci)studentul Gunter Zeisel.Singura deosebire este ca atunci se foloseau celebrele 741 pe post de comparatoare.Eu am realizat aceasta sursa in anul 1993 si merga excelent si acum, dupa 20 de ani. Nu am mai umblat in ea de cand am construito. Ca regulatoare am folosit 3x 2n3773 si potentiometre multitura. Dimensionand corect transformatorul am obtinut la iesire 40V si 4A.Este bine ca in locul reziatentelor R5 si R9 sa pui initial niste semireglabile pentru a ajusta capul de scala la instrumentul de masura cand potentiometrele sunt la maxim. Recomand cu incredere aceasta schema. O zi buna

Acea schema publicata in almanahul Tehnium este copiata integral din revista Elektor, nr. 12 din 1982. 

Editat de lauriacob67
Link spre comentariu

Pai daca avea rubedenii pe afara, avea acces si la astfel de reviste. Cei de la Tehnium nici nu s-au gandit sa verifice...daca este...plagiata.... 

Nu trebuie sa ne proptim in asta, si Codruta a plagiat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

salut la toata lumea .....vreau sa fac si eu sursa asta cu pcb facut de geomar nu am puntea redresoare de 7A la 100V ,in schimb am una de 8A la 200v ......ce ziceti o pot folosi sau e prea mare .......

Link spre comentariu

Daca primiti un salariu pe luna de 1500lei si apoi se mareste la 2000lei , va suparati?

Desigur ca e buna asta pe care o ai, "nu e mare ",poti pune si una de 100A la 1000V si nu are nimic ,daca pui una mai mica e mai rau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări