Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

Postări Recomandate

Salutare dragi colegi ,am revenit cu noi rezultate la aceasta sursa care imi place din ce in ce mai mult.Rezistentele R22 si R23 de 47 respectiv de 33ohmi le-am inlocuit cu unele de 1ohm ,asta doar ca sa nu pun strapuri pe cablaj,iar acum tensiunea minima este de 1,4mV de la 30mV ,iar curentul minim este de 8mA :dans: ,este excelent ,am testat sursa cu noile modificari si merge brici si la curenti mici si la mari,inainte cand curentul minim era de 110mA daca setam potentiometrul de curent si de tensiune la minim si cuplam un LED ca sarcina si cresteam tensiunea,putin cate putin ,ledul se ardea ,iesea fum din el,iar acum LED-ul nu se mai arde la 8mA intra sursa in limitare :rgtrwgtre. Urmeaza sa pun si niste poze ,dar asta cand o sa fac si cutia in care pun sursa ,cea mai mare problema la fiecare proiect "cutia",ideal ar fi una de UPS,dar de unde....

O seara buna la tuturor si daca cineva doreste sa faca aceasta sursa sa nu ezite "nota 11 are de la mine".

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator marius1928

Buna seara. Sunt nou pe forum și am o nedumerire. As vrea sa încep sa construiesc o sursa de tensiune variabila 0-15V și un curent de 3A folosind LM317T+TIP36C dar am un traf de 12Vac, 1,6A recuperat dintr-un sistem Logitech. Întrebarea mea este ca sa am un curent de 3A pe ieșire trebuie și traful sa aibă 3A sau pnp-ul TIP36C îndeplinește rolul de amplificator de curent? Va multumesc 

Link spre comentariu

Trebuie sa fii atent ca daca pui un tranzistor care amplifica prea mult curentul o sa obtii peste 100 de amperi si o sa-ti prajeasca tot ce vrei sa alimentezi cu el.

Acuma serios vorbind, traful trebuie sa livreze cel putin citi amperi vrei tu la iesire dar preferabil putin mai mult iar la tensiune sa dea putin mai mult decit maximul pe care il vrei tu.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Salut!

In primul rand acest topic este pentru o sursa cu LM723 ,nu pentru una cu 317,cauta un topic mai potrivit ,sunt destule.

In al doilea rand ,ca sa obtii 3A pe iesire iti trebuie traf de minim 3A,IDEAL 3,5-4A,cu acel traf o sa ai o tensiune maxima de 11-12V sau mai putin la 1,5A,deci nu au nicio treaba tranzistorii ,doar traful.Presupun ca este schema conceputa de @Marian,nu?Ca sa obtii 15V la iesire iti trebuie un traf de minim 15VCA.

Postat la o secunda dupa @sesebe.

Editat de PKP98
Link spre comentariu
Vizitator marius1928

Trebuie sa fii atent ca daca pui un tranzistor care amplifica prea mult curentul o sa obtii peste 100 de amperi si o sa-ti prajeasca tot ce vrei sa alimentezi cu el.

Acuma serios vorbind, traful trebuie sa livreze cel putin citi amperi vrei tu la iesire dar preferabil putin mai mult iar la tensiune sa dea putin mai mult decit maximul pe care il vrei tu.

Va multumesc pentru raspuns :)

Salut!

In primul rand acest topic este pentru o sursa cu LM723 ,nu pentru una cu 317,cauta un topic mai potrivit ,sunt destule.

In al doilea rand ,ca sa obtii 3A pe iesire iti trebuie traf de minim 3A,IDEAL 3,5-4A,cu acel traf o sa ai o tensiune maxima de 11-12V sau mai putin la 1,5A,deci nu au nicio treaba tranzistorii ,doar traful.Presupun ca este schema conceputa de @Marian,nu?Ca sa obtii 15V la iesire iti trebuie un traf de minim 15VCA.

Postat la o secunda dupa @sesebe.

Din sursa lui marian m-am inspirat intr-adevar si daca tot am piesele la indemana am zis sa ma apuc dar nu mai are rost, traf care sa duca un curent mai mare de 1,6A nu am momentan, daca imi mai pica ceva din recuperari care sa aiba un traf mai rezonabil atunci ma voi apuca sa pun schema in aplicare. Va multumesc!

Link spre comentariu

Pai pana o sa gasesti un traf mai mare ,construieste sursa si foloseste traful pe care il ai,nu inseamna ca daca nu ai traf de 3A nu o sa mearga sursa,il poti pune pe acela si o sa ai o tensiune de 10-11 si chiar 12v ,dar la un curent mai mic ,iar daca traful are 1,6A tu nu trebuie sa treci de acest curent cand pui sursa sa lucreze.

Bafta!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator razvatree

Salut!

Incerc si eu sursa conex.Deocamdata sint la cablaj.Asta a iesit.Liber la dat cu piatra!

Am pus doua stabilizatoare pe ramurile de 12V.Puntea redresoare mare nu e pe cablaj si condensatorul principal(10000uF/100V) e montat pe cablaj cu terminalele in sus doar pentru fixare mecanica(are surub).Nu prea imi place ca e aproape de rezistentele de putere.

R5 si R9 le-am inlocuit cu semireglabili multitura.Carcasa e de la un osciloscop E0104 decedat.Radiator pentru doua 2N30055 de 150x120mm cu aripioare.La 3A ajunge.

post-202624-0-11671500-1454174194_thumb.jpg

Editat de razvatree
Link spre comentariu

am facut-o si eu, inca lucrez la v-a metru, am avut probleme cu ea in sensul ca nu urca tensiunea decat pana la 14 volti chiar daca aveam dupa punte 32 volti, Solutia a fost sa schimb potentiometrul de 22k (de pe tensiune) cu unu de 50k si acum urca tensiunea pana la 30 volti la un curent de 1 amper , inca am doar un 2n3055,  pentru probe am folosit un trafo facut acum vreo 20 de ani pentru alta sursa tot cu lm723, urmeaza un trafo serios , cand e gata o sa pun si ceva poze, apropos stie careva daca pot seta ceva la editorul asta?, face autocorectie cum vrea el, in engleza si trebuie sa stau sa corectez mereu

Link spre comentariu
Vizitator razvatree

Dar de ce ai ales acest cablaj?? Tu l-ai facut?

Da.

Deja i-am mai adus citeva modificari.Condensatorul a disparut si in schimb a aparut o sursa negativa cu LM337 pe care vreau sa o fac 0-30V,curent mic pina in 1A.

In seara asta fac traful.Sa vedem cum mi-o iesi ca am la nervi si bobinaj plus nervi egal.....!Stiti voi ce.

Link spre comentariu
Vizitator razvatree

Multumesc PKP98!Am ales sa fac eu cablajul din cauza dimensiunilor de prindere din cutie si a componentelor pe care le am.In plus incerc sa ma obisnuiesc cu programul de desen.Vor mai urma si altele:ESR-metru,generator de semnale,milivoltmetru asa ca ma deprind incet cu proiectatul.Ca sa citez motoul tau,incerc sa evit problemele.

Hai ca s-a terminat pauza de bobinaj!

Link spre comentariu
Vizitator emilmarin

Buna searaAm si eu o problema cu sursa de tensiune home made luata de la un prietenProblema e ca tranzistorul de putere se arde des si repedeTranzistorul este 2N3772E posibil la montaj un surub al carcasei sa faca masa cu trnzistorul si sa il arda?Tranzistoru sub nici-o forma nu trebuie sa faca contact cu carcasa metalica a sursel?Acum tranzistorul e montat asa: intre tranzistor si carcasa o foita de mica , credUn surub de prindere izolat cu plastic pe gaura si cu un fir lcu papuc, alte 2 fire pe piciorusele tranzistorului si al doilea surub de prindere dar care face contact si cu tranzistoru si cu carcasa metalicaVa rog sa imi explicati cum se prinde tranzistorul si daca pot sa il inlocuiesc cu ceva mai bunVa multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări