Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

Nu inteleg de unde ti-a venit ideea cu "a terfeli pe CINEVA in noroi" :) Doar vorbim de scheme, nu de oameni... sper. Si daca tot a reaparut discutia, profit de ocazie (chiar daca e off-topic si imi cer scuze) sa te intreb, Marian, daca ai cumva vreo varianta simpla de sursa cu LM317 care sa pice mai putin de 1V la 20A. Te intreb asta deoarece cam 20A trage un transceiver si eu la asta as vrea sa o folosesc. Nu am nevoie de protectie la supracurent si nici macar la scurt-circuit, voi pune 6 tranzistori (TIP36 sau alt tip, in functie de schema) si o siguranta fuzibila corespunzatoare. Putere am de unde sa-i dau, nu e o problema, am transformatoare de 24V/400W putere continua, insa e esential sa pice cat mai putin in sarcina, deoarece modulatia se distorsioneaza semnificativ daca sursa cade (chiar si 1V e destul de mult). Ma gandesc ca o schema cu LM317, daca ar fi disponibila, ar fi mult mai atractiva decat una cu LM723... Eu am incercat-o pe aceasta: http://electronics-diy.com/power-supply-lm317-2n3055-0-28v-6-8a.php , dar cadea si 2-3V la 20 A. Am citit topicul tau indicat mai sus, ar fi ok 0,25V/10A, dar sincer mi se pare complicata fata de o sursa cu LM723. Daca ar exista o varianta mai simpla, eu as fi interesat sa o realizaez.

Link spre comentariu

Nu inteleg de unde ti-a venit ideea cu "a terfeli pe CINEVA in noroi" :) Doar vorbim de scheme, nu de oameni... sper. Si daca tot a reaparut discutia, profit de ocazie (chiar daca e off-topic si imi cer scuze) sa te intreb, Marian, daca ai cumva vreo varianta simpla de sursa cu LM317 care sa pice mai putin de 1V la 20A. Te intreb asta deoarece cam 20A trage un transceiver si eu la asta as vrea sa o folosesc. Nu am nevoie de protectie la supracurent si nici macar la scurt-circuit, voi pune 6 tranzistori (TIP36 sau alt tip, in functie de schema) si o siguranta fuzibila corespunzatoare. Putere am de unde sa-i dau, nu e o problema, am transformatoare de 24V/400W putere continua, insa e esential sa pice cat mai putin in sarcina, deoarece modulatia se distorsioneaza semnificativ daca sursa cade (chiar si 1V e destul de mult). Ma gandesc ca o schema cu LM317, daca ar fi disponibila, ar fi mult mai atractiva decat una cu LM723... Eu am incercat-o pe aceasta: http://electronics-diy.com/power-supply-lm317-2n3055-0-28v-6-8a.php , dar cadea si 2-3V la 20 A. Am citit topicul tau indicat mai sus, ar fi ok 0,25V/10A, dar sincer mi se pare complicata fata de o sursa cu LM723. Daca ar exista o varianta mai simpla, eu as fi interesat sa o realizaez.

Nici o sursa proiectata cum trebuie nu are voie sa aiba o cadere asa de mare la iesire cu variatia curentului numai ca trebuie respectate citeva conditii la realizarea practica.

Link spre comentariu

Eu am incercat-o pe aceasta: http://electronics-diy.com/power-supply-lm317-2n3055-0-28v-6-8a.php , dar cadea si 2-3V la 20 A.

Una mai proasta nu stiu daca puteai gasi. Ma si mir ca pica doar 2V in sarcina...

Am citit topicul tau indicat mai sus, ar fi ok 0,25V/10A, dar sincer mi se pare complicata fata de o sursa cu LM723. Daca ar exista o varianta mai simpla, eu as fi interesat sa o realizaez.

Complexitatea vine si de la dorinta mea de a obtine iesire de la 0, fapt care necesita negativa si am obtinut acea negativa din alimentarea disponibila si am stabilizat-o. Insa principala contributie la capitolul complexitate o are limitarea ajustabila, am dorit niste parametrii, si i-am obtinut.

LE: O varianta simplificata a sursei mele:

Posted Image

In pdf-ul TIP36C se specifica un hfe de peste 100 la IC2A, macar 50 sa fie si tot ar avea LM317 resurse arhisuficiente sa controleze etajul de putere, mai ales daca iesirea dorita este fixa ( nu stiu, nu s-a precizat ) si alimentarea se dimensioneaza corespunzator. Cu 12 bucati de TIP36C ai avea la dispozitie undeva spre 24A maxim, curent unde intervine limitarea. In cel mai rau caz se poate inlocui LM317 cu o varianta a sa la un curent mai mare.

Link spre comentariu

@PKP98__am construit aceasta sursa cu LM 723 (kit produs de conex) _atunci am clonat cablajul cu sprint layout_acest soft are posibilitatea de a redesena un pcb dupa o imagine (fratele meu mi-a aratat smecheria)_eu sunt fan eagle

am inceput proiectul lui @marian dar am luat teapa cu FR4 de la tehnoelectric ( mi-au trimis cablaj cu defecte foarte mari) dupa aceea am comandat de pe forum de la marius_via tm.

am astepat sa fac comanda de lm 317HV ( high voltaje)

Link spre comentariu

Si eu am construit sursa lui @marian (Varianta simplificata cu 4 TIP36) pentru 7-8A si nu am avut un traf mai mare sa o testez ,zilele trecute am cumparat un traf de la un UPS si maine o testez in sarcina :freaza:  la 3-4A sa vad cum se comporta,dupa cate am auzit este o sursa destul de stabila de aceea am si construita.

Sper sa ne scuze domnii moderatori de offtopic.

Bafta @spark.

EDIT:Era sa uit ,foarte buna compararea celor doua stabilizatoare facuta de @marian,care sper ca nu s-a suparat pe mine :scarpin .

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Da ,buna idee ,dar nu stiu cat o sa reziste acel 3055+rezistorul de 10W in sarcina ,oricum un test dureaza maxim 5-6 secunde,asa ca e buna si cred ca o sa o fac si eu ca am toate piesele mai putin acel rezistor de 10W,D313 si 3055 am ,maine o fac sunt curios sa vad cum se prezinta.

Link spre comentariu

Salutare!

Am mai  facut niste teste pe sursa si am ajuns la un curent minim de 110mA si as vrea sa-l mai micsorez,am ajuns la 50mA schimband rezistenta R23 de 33 cu una de 15,are ceva daca am facut aceasta modificare micsorand rezistenta la fel si tensiunea ,minim este 30mV,iar micsorand R22 de 47 la 10 sau 15ohmi nu mai stiu sigur , tensiunea a scazut la 10mV,la fel ,are ceva daca am micsorat rezistenta?

Tensiunea este buna chiar si la 30mV,dar curentul vreau sa-l micsorez cat mai aproape de 0 ,e posibil? De exemplu 10mA,ar fi mai mult decat excelent.

Voi ce curent minim aveti?

Schema:sursa 0-30v .pdf

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Nu iti pot da date comparative deorece tot ateleirul meu sta in cutii de caroton momentan din lipsa de spatiu. Micsorand rezistenele R23 si R22 nu afecteaza cu nimic eventual mai poti jongla marind foarte putin rezistentele R5 si R9.

Link spre comentariu

Ca idee: poti testa inlocuind R5 si R9 cu semireglabili. Reglezi din ele U si I cat doresti sa ai pe iesire, apoi scoti semireglabilii, i-i masori si pui rezistente fixe. 

Link spre comentariu

Ca idee: poti testa inlocuind R5 si R9 cu semireglabili. Reglezi din ele U si I cat doresti sa ai pe iesire, apoi scoti semireglabilii, i-i masori si pui rezistente fixe. 

Asta am si facut ca sa am fix 30V si 3A la iesire,numai ca am scos de tot rezistentele de pe cablaj si am lipit un fir de la o tastatura veche cu 4 fire mai mici prin el si am pus separat pe o alta placuta de la alimentarea voltmetrului si a ampermetrului 2 semireglabili ,cu rezistente fixe nu am putut deoarece cel de 10k trebuia sa fie de 11,6k si cel de 22k trebuia sa fie de 23,4k.M-am uitat mai bine pe schema,iar R22 si R23 pot sa ii scot de tot,nu se intampla nimic,dar nu ii scot ii micsorez la 10ohmi fiecare,astfel curentul minim devine 50mA,iar tensiunea10mV.

Link spre comentariu

Nu retin exact, dar la mine curentul minim era undeva la cca. 70mA, iar tensiunea...nu mai stiu. Eu am pus rezistente fixe si am curentul maxim la 2,7 A. Am zis sa o desfac si sa testez cu semireglabili, dar timpul meu este mai mult lipsa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări