MifTy Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 daca fac scurt pe iesire si il tin mai mult se incalzesc tranzistorii de putere,e normal? da. Link spre comentariu
PKP98 Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 Aha, deci trebuie sa se incalzeasca,dar acea dioda zener 3v3 are ceva daca am pus-o de 5v6? Pana gasesc una de 3v3. Multumesc. Link spre comentariu
alibiduda Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 Daca nu ma insel inlocuirea zenerului cu o valoare mai mare ar afecta doar precizia de indicare a led-ului. Link spre comentariu
spark Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 (editat) Adevarul este ca in scurtcircuit tranzistorii ramin in sarcina si se supraincalzesc Un artificiu este o protectie cu tiristor schema am copiat-o la ""repezeala"" de pe net , am mai vazut una ruseasca care are si releu si start-soft , dar am pierdut link-ul aceasta scheme poate fi ""customizata"" dupa dorinta , in schimb eu sunt "" indragostit si de LM317 (LM338 / 3A)___dusmanul este imaginatia cu acest regulator Mai era in revista Tehnium o schema cu lm 324 cu armarea manuala a sursei Editat Ianuarie 1, 2016 de spark Link spre comentariu
PKP98 Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 (editat) Da am auzit de aceasta schema cu tiristor,dar nu mai am unde sa o adaug,dar nu-i problema ca tranzistorii sunt bine raciti,doar vroiam sa stiu daca e normala aceasta incalzire cand fac scurt ,credeam ca am eu o problema la cablaj .Interesant ar fi o schema care sa "piuie" atunci cand faci scurt,dar nu am idee cum sa o fac. EDIT: Da, si mie imi place simplitatea lui 317,dar am o problema cu tensiunea,de exemplu fixez 12Vcc in gol si dupa ce cuplez un bec auto de 12V si 5W scade tensiunea pe la 11V,toate sursele pe care le faceam cu 317 aveau aceasta problema(Traf de 24Vca 50W, condensator de 4700uf )am pus si de 10000uf si tot asa facea,nu stiu ce avea ,dar ma enerva.La aceasta sursa am setat maximul 29,8V am pus-o pe o bucata de nichelina,curent consumat 3,12A si tensiunea a scazut la 29,7 ,adica oscila intre 29,7 si 29,8,ceea ce mi se pare destul de bine ,zic eu. Editat Ianuarie 1, 2016 de PKP98 Link spre comentariu
spark Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 stabilizarea este SUPER la ci lm317 tensiunea de intrare trebuie sa fie mai mare cu 5-8v decit tensiunea de iesire , in caz compensezi din potentiometru am sa incep si eu o sursa cu 723 (cea veche este la munca , are vreo 8-9 ani) daca gasesti ceva cu lm723 pune o vorba_bafta @PKP98 Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 @PKP98 Intrebare: Ai de gand sa-ti faci o sursa doar pentru a o tine in scurt? Si este valabil pentru oricine intrebarea... Scopul limitarii aleia nu este de a tine tranzistorii reci, ci de a limita curentul la o valoare suportabila pentru tranzistori si deci a-i proteja in scurt accidental, si subliniez accidental pentru ca nu vad nici un scop in a mentine iesirea unei surse in scurt. Tranzistorii este absolut normal sa se imncalzeasca, disipa cel mai mult in acel moment. In alta ordine de idei, legat de problema raportata cu LM317, daca te uiti in pdf-ul sau o sa constati ca exista o zona optima a diferentei Vin-Vout unde curentul disponibil este maxim, si plaja asta este undeva cam intre 5 si 11, poate 12V unde se pot obtine minim 2A de la regulator. De aici in sus panta cazatoare este destul de abrupta. Tu ai vreo 21-22V diferenta acolo din ce ai descris, ceea ce inseamna cam 9W disipatie la acea sarcina, ceea ce este destul de mult pentru o capsula TO220. Am mai spus-o si in alta parte dar nu intelegeti, la capitolul stabilizare LM317 este cel putin la fel de bun ca si LM723 ( in fapt ceva mai bun in anumite conditii ), nu trebuie decat sa-l intelegeti, si pdf-ul ofera suficiente informatii, trebuie doar citit, deci lenea lasata deoparte. Sunt chestii generaliste demne de sectiunea incepatorilor, care tot se cer a fi repetate, luati aminte si invatati-va sa cititi pdf-uri, sa cititi note de aplicatie, acordati importanta cuvenita lor, incetati sa va bazati strict pe mocaciuni de pe forum pentru ca la un moment dat n-or sa mai apara si o sa va plangeti ca pe voi nu va ajuta nimeni. Imi pare rau daca par dur, dar chiar si incepator fiind, trebuie sa ai vointa sa inveti, te lovesti de o problema? Asa si, esti cumva primul? Pune mana si citeste, nu mai tranti orice banalitate pe forum, cauta pe gugle ca gatantat gasesti absolut orice informatie ai nevoie, nu trebuie decat sa ai rabdare sa citesti. Si ce zic acum este valabil pentru orice incepator, e un semnal de alarma pentru ca stilul repetitiv al acestei sectiuni a devenit in ultima perioada o problema, si asta in primul rand din cauza faptului ca nu mai avem rabdare sa citim ci dorim totul punctual de-a gata, asta trebuie sa se schimbe pentru a se ridica nivelul acestei sectiuni, si scopul meu chiar asta este prin acel topic FAQ si prin reorganizarea sectiunii, prin scoaterea de pe lista de "fixate" a mai multor topicuri. Link spre comentariu
PKP98 Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 Ai de gand sa-ti faci o sursa doar pentru a o tine in scurt? Normal ca nu ,era doar un test ca sa vad si eu cum se comporta la un scurt prelungit. "Invatati-va sa cititi pdf-uri, sa cititi note de aplicatie, acordati importanta cuvenita lor" aici aveti dreptate o sa tin cont si de asta. Maine o sa pun si niste poze cu ce am realizat pana acum. Imi pare rau si imi cer scuze daca am suparat pe cineva cu intrebarile mele banale. Numai bine. Link spre comentariu
alibiduda Postat Ianuarie 1, 2016 Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 La sursa de "laborator" este mult mai utila limitarea de curent decat protectia la scurtcircuit. De exemplu la un circuit banuiesti ca ai un integrat sau un tranzinstor in scurt cel mai simplu mod de a cauta piesa defecta e sa iti setezi limita de curent putin peste curentul care l-ar consuma in mod normal si cauti cu degetul dupa caldura sau de unde iese fumul.Daca ai avea protectie la scutcircuit sursa ar intra in protectie si nu rezolvi nimic. Aceasta schema nu este o sursa dedicata ci o sursa destinata pentru teste, proctectia la scurtcircuit ar aduce numai dezavantaje. LM317 este un integrat extraordinar dar nu este conceput pentru surse de laborator, multitudinea de proctectii, simplitatea si tensiunea de iesire variabaila sunt foarte atragatoare la prima vedere dar nu aplicabile in acest caz. Vad ca acesata schema este gresit inteleasa doar pentu ca este "urata" si explicata foarte "pe scurt". Cea de a doua masa adauga ceva complexitate si multa lume nu intelege rostul ei. Alimentarea circuitului de comanda cu +12V si -12V este cea mai buna solutie pentru a putea regla tensiunea si curentul de iesire cat mai aproape de 0 folosind componente cu cost redus si accesibile tuturor. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 LM317 este un integrat extraordinar dar nu este conceput pentru surse de laborator... Asta este tipul de dezinformare care nu poate fi ignorat, s-a mai spus si o zic si eu, imaginatia este singurul impediment cat priveste LM317. Si ca sa vezi ca se poate: http://www.elforum.info/topic/109159-sursa-laborator-ajustabila-v2/ Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Scuze. Am facut sursa proiectata de Marian, cu LM 317, 1,25 - 30 V / 10 A si se comporta foarte bine in lucru. Normal, la tensiuni mici si intensitati mari, tensiunea scadea, altminteri nu aveam probleme cu stabilitatea tensiunii. Acum, ca sursa de teste (laborator) folosesc sursa postata si discutata aici. Cand setez o anumita tensiune si intensitate, tensiunea se mentine stabila. In scurt am testato " de amorul artei", dar asa cum s-a scris, nu am de gand sa o utilizez in scurt. Dupa mine, este o sursa excelenta. Bafta. Link spre comentariu
alibiduda Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Nu am intentionat sa deschid o polemica si imi cer scuze daca am fot putin offtopic. Am afirmat doar ca LM317 nu a fost conceput pentru surse de laborator nu si ca nu se poate adapta pentru asta. Ingeniozitatea omului e minunata si am tot respectul pentru schema postata mi-as dori si eu sa pot proiecta asa ceva. Am vrut doar sa sublinez faptul ca aceasta schema ofera multe beneficii pentru asa zisa complexiate gresit inteleasa. Tin sa recunosc ca si eu am ocolit-o dar dupa ce am citit cu mare atentie descrierea chiar nu pare deloc complicata. Pana sa ajung sa o construiesc am facut alte surse mult laudate dar asta este singura care ofera cea mai buna stabilizare si precizie, Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 LM723 nu pica mai mult de 0,1 V la 10A... Link spre comentariu
PKP98 Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 LM723 nu pica mai mult de 0,1 V la 10A... Nu am incercat la 10A,dar daca dumneavoastra spuneti ,oricum parerea mea este ca LM723 este destul de bun in ceea ce face. @spark vrei sa-ti construiesti o alta sursa? O poti incerca pe asta despre care se discuta in topic. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 LM723 conform pdf are o stabilizare in functie de variatiile sarcinii de maxim 0,15%, adica aceea este eroarea maxim precizata de producator in conditii ideale, spre exemplu la un salt de 10A, pe o tensiune de 10V, eroarea nu poate fi mai mare de 15mV. Caderea de tensiune in sarcini semnificative nu se datoreste atat impreciziei integratului in sine cat mai ales conditiilor la care este supus sa lucreze. Adica integratului nu-i pasa ce sarcina ai pe iesire, tensiunea nu trebuie sa scada indiferent de sarcina, el ( integratul ) are un amplificator de eroare cu o referinta fixa si face tot ce-i sta in putinta sa mentina echilibrul ideeal intre intrarile AE, deci iesirea cat mai fixa ( atat de fixa si precisa precum referinta ) astea se intampla in situatia ideala in care nu exista riplu pe alimentare, sau este foarte mic deci nu conteaza, in situatia in care acea alimentare ofera resurse nelimitate, deci nu scade in sarcina, sau daca scade, o face foarte putin, deci iarasi nu conteaza, si tot in situatia ideeala in care erorile cauzate de Ib, saturatia si Vbe la tranzistorii bipolari de putere nu exista, atunci tensiunea nu are motive sa scada. Insa situatia asta utopica nu exista, motiv pentru care apar erorile si deci imprecizia stabilizarii. Amplificator de eroare are si LM723 si LM317, si performantele lor sunt destul de apropiate deci comparatii punctuale strict intre cele 2, n-au cum sa rezulte diferente semnificative, problema apare la implemetari. Ca sa fii sigur ca la tensiune maxim dorita ai curentul maxim dorit, trebuiesc resurse serioase de la alimentare, trebuie sa tii cont de faptul ca in sarcia ai caderi pe traf ( cupru primar, cupru secundar, inductanta scapari, pierderi in miez ), ai caderi semnificative pe redresare, ai riplu inevitabil pe filtrare si minima impusa de acesta influenteaza si minima pe care regulatorul o vede pe alimentare, caderi sunt si pe legaturile electrice ( cabluri, trasee, borne/papuci ), caderi pe tranzistorii de putere si pe rezistentele din emitoare, etc... Toate astea fac necesara o alimentare foarte generoasa care rareori este asigurata, deci impreciziile isi fac negresit prezenta. Sa spui ca un anumit regulator stabilizeaza mai bine la un anumit curent decat altul, este fundamental gresit, e ca si cum ai spune ca sursele cu TL494 stabilizeaza mai bine decat cele cu SG3525, fireste ca e eronat, pentru ca amandoua au acelasi mod de control. Nu este scopul meu sa ridic in slavi sau sa terfelesc in noroi pe nimeni, interventiile mele au ca singur scop contributia la intelegerea per ansamblu a sistemului, si de ce se intampla anumite chestiuni, totul pentru a elimina cat mai mult din ceata si deci din mituri. 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum