Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Flyback => Redresor Auto


Marian

Postări Recomandate

Multumesc pentru raspuns. Cablajul inca nu l-am facut.....deci sa inteleg ca singura modificare ar fi inversarea condului de 100n cu rezistenta de 560K. Daca pentru folosirea intr-un amplif ar complica destul de mult lucrurile atunci renunt, si o sa il folosesc excusiv pentru incarcat baterii. Sursa cu IR2153 am facut si functioneaza binisor, doar ca la schema folosita de mine am 2 tranzistori de putere pe cand aici doar unul, iar IR2153 este mai scump decat UC3845........chestii de buget. Apropo in locul UC3845 se poate folosi UC3842? Am gasit printre piese un integrat si comparand dataseet-urile nu am vazut mari diferente. Mai putin si ma apuc sa construiesc  aceasta sursa si fac un redresor auto de toata frumsetea.

 

 

P.S  diodele din primarul trafului sm15t220a pe schema sunt intr-un fel iar pe cablaj sunt in alt fel, de unde apare diferenta? Sau imi scapa mie ceva?

Editat de dacianu11
Link spre comentariu

-Inversarea respectiva trebuie facuta si pe cablaj, nu doar in schema, trebuiesc ceva modificari minore la partea de alimentare de la retea, daca vrei le voi face eu si atasez apoi toate fisierele de interes, eventual si fisierul lay daca vrei sa mai modifici tu ceva.

 

-La o sursa cu IR2153 probabil ai putea folosi un EI33 cu ceva compromisuri pentru alimentarea acelui amplificator, si proiectarea trafului ca si executia sunt cat se poate de simple, in schimb la flyback pentru aceeasi putere este foarte greu de crezut ca mai merge EI33, modul de calcul al trafului si executia sunt foarte pretentioase, iar un mosfet bun de minim 800V parca e ceva mai scump decat unul de 400... adica per ansamblu cred eu ca diferenta de cost ( care oricum nu-i mare ) se cam justifica... ce-i drept asta este doar parerea mea, deci nu vreau ca cineva sa fie influentat gresit, la urma urmei fiecare alege ceea ce prefera.

 

-UC3845 folosit de mine are umplere maxima de 50% pe cand UC3842 are umplere maxima de 100%, deci nu poate fi folosit la sursa de fata.

 

-Transilurile acelea pot fi de mai multe feluri, important este tensiunea lor sa fie prin jurul acelei valori cumulate, eu proiectasem placa pentru ceva diferit dar nu am mai gasit si ulterior am primit altceva, ceva SMD-uri pe care le-am lipit pe dedesubt fara sa mai modific cablajul, de aici si nconsistenta dintre schema si cablaj. Imi spui ce transiluri ai, ce capsule au, si daca este nevoie modific cablajul in consecinta.

Link spre comentariu

Va rog frumos sa faceti dvs modificarile necesare si sa postati cablajul cand aveti timp. Legat de diodele transil, cu toata rusinea, :jytuiyu  intreb cum arata sau ce scrie pe ele ca sa stiu ce sa caut prin cutiile cu diode. Cu siguranta am dar nu stiu cum arata sau cu ce se mananca.......ups.

 

PS....nu se pot doua diode obijnuite cu catod la catod si iese un transil, cel putin asa am inteles eu. Sper ca nu am spus o prostie cat mine de mare.....

Editat de dacianu11
Link spre comentariu

Atasez o arhiva .rar continand schema si cablajul modificate/corectate la filtrul EMI, si fisierele lay pentru ambele in caz ca cineva doreste sa efectueze ceva modificari sau orice altceva...

Sursa flyback.rar

 

 

Daca mai doresti si alte modificari sa imi spui, uita-te bine la schema si la cablaj si la ce ai dubii nu ezita sa intrebi, ca sa nu faci o placa pe care apoi sa o arunci ca nu s-a potrivit cu ce aveai tu sau mai stiu eu ce alte probleme...

 

Nu poti face diode transil din diode normale, acel semn cu 2 diode cap in cap sugereaza un transil bidirectional, adica o dioda care nu are polaritate, diodele astea sunt un soi de zennere ceva mai performante, nu prea am vazut multa aparatura comerciala no-name care sa detina asa ceva... oricum acestea sunt:

http://www.tme.eu/ro/details/1.5ke100ca/diode-transil-tht-bidirectionale/#

Link spre comentariu

Multumesc de fisiere. Daca mai este nevoie de modificari o sa le fac eu, desi nu cred ca este cazul. O sa cumpar acele diode ca nu stiu daca gasesc printre piesele mele fara un cod anume.  Care este rolul acelei diode in circuit? Incerc sa inteleg schema, asa e mult mai usor sa fac un circuit daca inteleg exact ce se intampla acolo.

Editat de dacianu11
Link spre comentariu

Diodele alea transil limiteaza tensiunea "vazuta" de mosfet la off, aceasta la flyback este insumata din tensiunea de alimentare, tensiunea inversa in functie deraportul de transformare, si o tensiune generata de inductanta de scapari, in cazul de fata trebuia sa ma asigur ca pot folosi mosfet de 800V.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Intre timp, s-a ivit un alt domeniu de utilizare a unei surse in comutatie, si anume: Am o bormasina cu acumulor, la care acumulatorul este mai mort decat bunicul. As vrea sa fac sursa si sa o bag in carcasa bateriei, adica in locul elementimor din acumulator, si sa folosesc bormasina la 220Vca. Problema este ca nu prea cred sa incapa toata sandramaua in acea carcasa. Avand in vedere ca nu am nevoie de prea multe protectii, credeti sa s-ar putea renunta la ele? Daca da, la ce anume si cat de mult s-ar simplifica schema? Idea este sa fie cat mai putine piese pe cablaj astfel incat sa imi incapa in carcasa cablajul, radiatorul si traful. 

Link spre comentariu

Salut.

 

Vazusem postarea ta dar am tot fost solicitat cu altele si am omis sa mai raspund...

 

Nu stiu in ce masura simplificarea schemei te ajuta, prea mult nu poti simplifica, nu poti renunta la prea multe, din contra ar mai trebui adaugata o protectie, o dioda antiparalel pe iesire pentru protejarea sursei de catre consumator care este unul inductiv. Ai putea renunta sa zicem la EMI de pe intrare, respectiv C11, L1 si R4, siguranta de pe intrare ai putea-o pune una pe panou, adica fixata pe carcasa acumulatorului, sa zicem ca renunti si la una din cele 2 diode redresoare, respectiv F16C20 ramanand doar cu 1 ca tot au 2 diode de cate 8A fiecare, altceva ma uit si nu vad la ce poti renunta... Cablajul cu siguranta ar putea fi refacut mai compact, ce am facut eu initial era destinat a fi montat intr-un spatiu precis, si deci trebuia o dimensiune precisa a placii. Probabil o trecere la SMD te-ar ajuta poate cel mai mult, componentele ar fi mult mai mici, si un cablaj compact conceput pentru ele ar permite introducerea sa in spatiul ala redus din carcasa acumulatorilor, dar nu garantez, e doar o presupunere, oricum n-am lucrat niciodata cu SMD si nici nu prevad un viitor foarte apropiat in care sa apelez la asa ceva.

Link spre comentariu

NIci eu nu am lucrat niciodata cu SMD. O sa incerc sa refac cablajul adaptat la nevoile mele si poate din 2-3 parti care sa fie montate una in alta prin pini. Partea proasta e ca nu gasesc nici cum acea dioda transil de care am discutat mai sus, si care mi-a facut peri albi. Am diode exact ca cea din imaginea postata de dvs, dar nu scrie nimic pe ele deci......nu stiu ce si cum.  Oricum..... daca fac cablajul si pornesc sursa fara acea dioda, pentru teste, am sanse sa fac artificii?

 

Mosfetul folosit trebuie sa suporte 800V, sau merge si la 400?

Link spre comentariu

Ar fi preferabil ca mosfetul sa fie de 900V, eu nu aveam si am pus de 800, pentru asta am folosit acea dioda transil, ca sa fiu sigur ca pot folosi acel mosfet... Lasa-mi o adresa pe privat si-ti trimit eu si mosfet de 800 si transilul necesar, nu te costa nimic, nici macar o vorba buna :rade:

 

PS: Te rog renunta la "Dvs", sunt un taran simplu si nu-l merit...

Link spre comentariu

Salut Dacian.

 

Ti-am trimis azi ce ti-am promis, o sa primesti plicul probabil joi sau vineri, ma anunti si pe mine cand le-ai primit, sa stiu ca-i in regula si ca ai intrat in posesia componentelor, ti-am pus transil si de 150 si de 220V, si mosfeti de 800V cu capsula TO220 si cu Dpak din aia SMD, folosesti pe care vrei.

 

Daca ai rabdare atunci uite topicul despre care vorbeam mai sus, care a stat la baza acestui proiect:

http://www.elforum.info/topic/69570-sursa-flyback-proiect/

 

As mai recomanda si:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5084-teorie-smps/

 

Citesti doar partea legata de flyback, sunt informatii esentiale si foarte utile care cu siguranta te vor ajuta.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări