Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

casa independenta energetic 100%

ShadowElf

Postări Recomandate

Uite, chiar acuma am pus mina pe telefon si am sunat la o firma care vinde panouri solare si invertoare on grid. Mi-au spus ca nici vorba sa se fi schimbat ceva in legislatie. Ai nevoie de aceleasi aprobari ca pentru conectarea unei centrale nucleare. Singura situatie rentabila conform legislatiei actuale e sa-ti faci un parc mare de panouri in scopul de a produce energie in mod serios nu doar pentru casa ta. (nu ca persoana fizica) Tot ei mi-au spus ca e posibil poate la primavara sa apara ceva reglementari referitoare la sistemele mici, casnice.Iti dai seama cum sta situatia daca un vinzator de sisteme solare spune asta...(mie nu mi s-a parut incurajatoare discutia)Toate discutiile vehiculate de ziare, net si televiziuni sunt praf in ochi. Cind chiar vrei sa faci ceva, dai cu capul.Ne supunem legii 220/2008 modificata de legea 139/2010 si mai sunt citeva amendamente care nu modifica mare lucru. :91In declaratia catre Curierul National (de mai sus) spune ca poti sa-ti generezi energie pentru tine fara aprobari, dar nu spune ca o poti injecta in sistemul national, adic "iti da voie" sa-ti faci un sistem solar cu acumulatori.... :ras: Din nou, praf in ochi!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cheluakame

19

• mișa

14

• Ticu

5

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Mai dragi to'arashi, voi nu pricepeti ca "egalitatea nu-i pentru catei"? (Fara intentie de a jigni pe cineva!)Sistemul energetic e si asa destul de perturbat de functionarea aleatoare a eolienelor. Poate daca ar atinge un "numar critic" s-ar acoperi unele pe altele, insa asa doar perturba reteaua: cand bate vantul apare surplus (dezindustrializarea a scazut consumul spre cote aproape critice!), care impune oprirea unitatilor termo (ca ponderea hidro e destul de redusa, iar atomica e tot un fel de termo). Beleaua e ca termocentralele pe carbuni existente nu sunt gandite sa functioneze asa, rezultand consumuri marite si poluare suplimentara! Iar voi vreti sa "clatinati barca" si mai rau!Economia pe care vreti voi sa o faceti la acumulatori se traduce prin cheltuieli in alta parte..."Moda" promovarii energiei alternative face ca la nivel declarativ "lumea" sa fie entuziasmata, insa practica... ca de obicei, ne "omoara"!Preferabil sa cautati o (alta) modalitate de a stoca energia. Poate ceva electroliza?Succes!

Link spre comentariu

E posibil sa ai dreptate cu dezechilibrele din retea, dar eu nu cred asta. Din cite stiu eu, reteaua noastra electrica e conectata cu alte retele, europene si nu numai, asa ca nu cred ca se pune problema.In alte tari din Europa poti sa-ti faci instalatii casnice on grid. Cum iti explici ca peste tot, inclusiv la noi, gasesti invertoare on grid chiar si de puteri mici, de ordinul 100-200W? Clar nu sunt destinate unor aplicatii industriale. Banuiesc ca la noi nu se poate face asta pentru ca energia electrica e cumparata de la producator de niste firme si revinduta la distribuitorul final, normal, la alt pret. Afacere rentabila, ai nevoie doar de un birou si un calculator suficient de puternic incit sa poata lucra cu numere mari, adica sa-ti poata gestiona incasarile. :rade: Evident trebuie sa fi "baiat destept".Oricum, pina una alta, casa independenta 100% e posibil sa o ai doar daca iti reduci pretentiile...mult.Eu, de exemplu, sunt independent energetic cam 2-3 saptamini pe an, cind plec cu cortu' prin munti...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

.....In declaratia catre Curierul National (de mai sus) spune ca poti sa-ti generezi energie pentru tine fara aprobari, dar nu spune ca o poti injecta in sistemul national, ...

Si totusi, daca ai suficienta energie (panouri sau eoliene) cat sa dai pentru vecini, nu cred ca te v-a impiedica legea cumva.
Link spre comentariu

Nu despre asta e vorba. E vorba ca daca nu o poti injecta in sistemul national, trebuie sa o stochezi. Deocamdata partea cu stocarea e problematica, scumpa, cu randament prost si nu in ultimul rind, poluanta. Daca rezolvi toate aceste probleme, sigur poti sa-i dai si vecinului, pina el te reclama ca-i ceri bani pentru aceasta energie, iar tu nu esti furnizor autorizat, deci nu poti sa dai factura si chitanta conform unui contract legal. (si de aici incep problemele) :ras: Poti sa-i dai gratis cita energie vrei, eventual pina i se strica televizorul si zice ca din cauza ta. Furnizarea de energie electrica implica si anumite responsabilitati...

Link spre comentariu
Vizitator timofteandrei
poate va ajuta clipul asta. Tipul sustine ca a reusit sa-si faca locuinta 100% independenta din punct de vedere energetic si e si o casa inteligenta pe deasupra! Imi place sistemul de inchidere, care e fix ca la masini, dar functioneaza cu aer comprimat. :d
Link spre comentariu
Vizitator timofteandrei

Si eu ma gandesc la o astfel de casuta, ce-i drept mai mica, dar care sa fie cat de cat eco. Ma gandesc ca ati vazut documentarele acelea de pe Digi Life - "Nu-i usor sa fi ecologist". Am reusit sa gasesc un torrent mai demult cu toate episoadele si am vazut toate solutiile lor pentru a reduce cat mai mult consumul si a nu mai depinde de sistemul energetic national. In primul rand, au folosit un parau din zona, pentru a antrena o moara conectata la un generator mic, apoi pentru alimentarea cu apa a casei, au folosit un rezervor de cateva tone pe care l-au pus in podul casei parca si pe care il alimentau de la un izvor, cu o pompa cu diafragma alimentata de o turbina eoliana(cand batea vantul in zona, se umplea si rezervorul si acolo chiar e vant pe tot parcursul anului). Ca ultima solutie eu as propune un generator stirling. De cumparat, cam greu, dar se poate construi unul, cu ajutorul unui meserias bun. Daca e construit bine, are o gramada de avantaje, primul fiind acela ca poate functiona cu orice combustibil in orice stare. Cata vreme ii asiguri la capatul inferior al cilindrului displacerului o temperatura ridicata si la capatul superior o temperatura scazuta (temperatura mediului) acesta functioneaza fara nici o problema. Consumul de combustibil e destul de scazut, nu necesita intretinere prea multa pentru ca nici uzura nu e foarte ridicata. E un nene pe youtube care a facut o centrala termica care antrena agentul termic(apa) cu ajutorul unui motor Stirling si mai si producea un pic de curent pentru a alimenta niste lampi cu leduri.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Si mergand din pagina in pagina dau peste forum:

Pentru ca tot mai multe persoane doresc sa se branseze ONGRID, am deschis un nou topic. Principalele nelamuriri pe aceasta zona sunt:ce acte sunt necesare? Acte emise de autoritatea administratiei publice judetene sau locale, dupa caz: - certificat de urbanism – contine inclusiv precizari privind toate avizele care trebuie obtinute; - autorizatie de construire. Acte emise de operatorul retelei electrice la care se racordeaza instatia - aviz de amplasament – emis confom Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament aprobata prin Ordin ANRE nr. 48/2008; - aviz tehnic de racordare – emis conform Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes local, aprobat prin HG nr. 90/2008. Acte emise de ANRE - autorizatie de înfiintare -conform Regulamentului pentru acordarea licentelor si autorizatiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin HG 540/2004, cu modificarile si completarile aprobate prin HG 553/2007 ; - numai pentru obiective energetice având puterea instalata mai mare de 1 MW; - licenta de producere E-SRE - conform Regulamentului pentru acordarea licentelor si autorizatiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin HG 540/2004, cu modificarile si completarile aprobate prin HG 553/2007; - calificarea pentru productie prioritara de energie electrica - conform Regulamentului pentru calificarea productiei prioritare de energie electrica din surse regenerabile de energie, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 39/2006.cat dureaza obtinerea actelor? Eu am am trecut de obtinerea avizului de racordare, si pana aici a durat 5-6 luni O sa mai dau detalii dupa ce am noutaticare sunt costurile pt bransare ongrid? Costurile cu avize acte si bransare au ajuns pe la 3000 eurcare sunt modurile de bransare ongrid? modurile de bransare in functie de tensiune sunt monofazate sau trifazate. Enel Muntenia (in cazul meu) nu prea accepta puteri mai mici de 5KW si obligatoriu trifazat In functie de tipul contorului, cu contor reversibil sau cu 2 contoare, unul pt consum si unul pt productie. Eu recomand varinata a 2-a deoarece e mai avanatajoasa, dar implica niste costuri initiale mai mari.

Alt user acelasi forum :

Cei de la Eo-n moldova mi-au comunicat ( nu in scris, numai verbal ) ca pana la 10 kw intra pe monofazat. Ar fi mai bine ( inverter on grid mai ieftin) totusi astept acordul scris...parca n-as crede sa accepte ei, totusi, un dezechilibru in retea...

Asa ca o sa imi fac timp sa ajung si eu pe la CEZ sa intreb exact ce si cum.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Vreti o locuinta 100% independenta energetic, atunci luati in considerare si varianta casei ,,ingropate in pamant,,

pe Discovery era un concept numit ,,corabie de pamant,, adica o acumulare termica masiva in pamant pe timpul zilei si cedarea lenta in interior noaptea.Combinat cu ceva panouri fotovoltaice ar rezulta ceva realizabil desi nu tocmai pe gustul multora. http://casasolara.blogspot.ro/

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ideea cu casa in pamant este cea mai fiabila. Si eu am de gand la vara sa construiesc in spatele casei mele inca doua camere ingropate cel putin 1,5m in pamant. Principalul avantaj este ca nu va mai fi rece la picioare. Din cate am observat oricat de cald ar fi in casa, caldura se ridica in sus, transpiri in schimb la picioare tot iti mai este rece.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări