Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

casa independenta energetic 100%

ShadowElf

Postări Recomandate

Domnilor, pentru incalzire pe timpul noptii, nu e intotdeauna necesar un sistem activ. Daca acea casa e izolata corespunzator pe exterior si are masa termica suficienta pe interior, in decursul unei nopti temperatura nu scade cu mai mult de un grad, chiar iarna in cele mai grele conditii. (din experienta)Bine, poate unii (sau "unele") sunt extrem de sensibili...Atunci nu are rost ca aceia sa se gindeasca la asa ceva. Aceia trebuie sa se gindeasca numai la calorifere si aer conditionat. O casa autonoma sau pasiva implica si un anumit factor de risc, pe care trebuie sa ti-l asumi. E posibil sa o duci bine 360 de zile pe an si sa ai 5 zile in care situatia e mai rea, adica in loc de 21 grade in dormitor sa ai numai 18. Care ar fi problema? Mare scofala ca trebuie sa te acoperi cu ceva mai gros sau sa nu stai in chiloti in casa in ianuarie...citeva zile pe an.Solutiile astea nu au fost niciodata valide pentru "sensibili" si pentru "scorpii comentatoare" care oricum nu fac nimic, numai au pretentii !!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cheluakame

19

• mișa

14

• Ticu

5

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Sa nu uitam totusi ca dumneata ai o casa destul de bine izolata (10 cm termoizolatie pardoseala, pereti, tavan), cu incalzire pardoseala si construita din caramida daca nu ma insel (deci inertie termica mare).Acest lucru nu se aplica la toata constructiile, mai ales cand intalnim multi care pardoselii si tavanului nu prea aplica termoizolatie.

Link spre comentariu

Da, asa e, dar in cazul asta nu ne putem pune problema de "casa independenta energetic 100%". Eventual daca ai izvor termal in curte...Nu zic cu rautate, dar oamenii trebuie sa deschida ochii. Eu nu am cea mai buna termoizolatie din lume, dar e izolat si tavanul de la pod si podeaua si peretii de la subsol. De asemenea intre nivele planseele sunt izolate. Ce am zis mai sus e constatare practica. Chiar am "taiat" caldura, asa de test, iarna trecuta, sa vad ce se intimpla.Ideea e ca se poate locui onorabil intr-o casa construita corespunzator fara incalzire noaptea chiar si pe timpul iernii.

Link spre comentariu

Fata de multe alte persoane aveti o termoizolatie "zdravana" si va respect pentru acest lucru.Despre incalzirea pe timpul noptii, eu reduc temperatura cu 2-3 grade (18-19*C) (caci altfel nu prea mai am somnul "dulce") si cred ca asta ar fi o abordare pe care multi ar trebui sa o facem.

Link spre comentariu

La mine nu se poate face asta datorita inertiei termice...Pot opri incalzirea dar nu scade temperatura asa brusc numai in timp ce airisesc. Cum inchid geamul sau usa, temperatura revine la valoarea initiala. (Discutam de aerisiri normale, nu de lasarea geamului deschis o zi intreaga, iarna.) Dupa cum am zis, cu incalzirea oprita, temperatura abia daca scade cu un grad pe timpul noptii iarna...Ce sa faci, inertia incalzirii in pardoseala...Si eu imi doresc o casa 100% independenta energetic...dar inca nu stiu cum sa fac sa fie rentabil...Daca investesc sa zicem 40 000 E ca in linkul de mai sus, probabil nu am sa apuc amortizarea. De banii astia ma incalzesc din sistemele clasice MULTA vreme...Eu de exemplu, platesc gazul pentru incalzire in cea mai defavorabila situatie cam 600 lei/luna. Adica in medie pe noiembrie-martie cam 450 lei/luna. Asta inseamna ca din 40 000E ma pot incalzi aproximativ 78 de ani. Din pacate asta e situatia.

Link spre comentariu

La o casa de 200-250 mp cat aveti dumneavostra (parca asa imi aduc aminte din discutiile anterioare), este foarte bine, sa nu uitam ca sunt posesori de apartamente care platesc cam la fel.Din pacate situatia financiara nu-mi permite acum, insa ma gandesc tot mai mult la o instalatie ON-Grid de 10 kw (cand m-am interesat avea un pret de investitie de ~8000 euro si continea avize, panouri 10 kw, invertor, bransament trifazat si contoare intrare-iesire).

Link spre comentariu

Pai e logic ca sa se ceara asa ceva.,,Soarele este o sferă enormă de plasmă extrem de fierbinte, în centrul căreia au loc reacţii nucleare prin care se produce heliu din hidrogen şi se generează cantităţi uriaşe de energie, transportată treptat spre exterior şi degajată în spaţiu''

Panourile fotovoltaice functioneaza pe baza luminii solare.Deci cerintele identice la conectarea panourilor on grid la retea cu conectarea unei centrale nucleare au o baza atent studiata de legiuitor. :rade:

Link spre comentariu

La ceva cautari pe net gasesc :Ce acte sunt necesare?Acte emise de autoritatea administratiei publice judetene sau locale, dupa caz: - certificat de urbanism - contine inclusive precizari privind toate avizele care trebuie obtinute; - autorizatie de constructie.Acte emise de operatorul retelei electrice la care se racordeaza instalatia - aviz de amplasament - emis confom Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament aprobata prin Ordin ANRE nr. 48/2008; - aviz tehnic de racordare - emis conform Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes local, aprobat prin HG nr. 90/2008.Acte emise de ANRE - autorizatie de infiintare - conform Regulamentului pentru acordarea licentelor si autorizatiilor юn sectorul energiei electrice, aprobat prin HG 540/2004, cu modificarile si completarile aprobate prin HG 553/2007 ; - numai pentru obiective energetice avтnd puterea instalata mai mare de 1 MW; - licenta de producere E-SRE - calificarea pentru productie prioritara de energie electrica - conform Regulamentului pentru calificarea productiei prioritare de energie electrica din surse regenerabile de energie, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 39/2006.Cat dureaza obtinerea actelor? Perioada de obtinere a avizelor este de circa 3-6 luni pana in momentul racordarii.Care sunt costurile pentru bransare ONgrid? Costurile cu avize, acte si bransare au ajuns in jurul la 3000 euro.

Link spre comentariu

Pai asta am citit si eu, scris de cineva pe alt forum. Eu intrebam ceva concret, daca s-a schimbat ceva, pentru ca daca nu aveai "oarece relatii", puteai sa te pisi pe toate aceste documente obtinute pentru ca aprobare nu obtineai. Obtineai doar avizele necesare...nu si aprobarea finala si respectiv racordarea. Undeva trebuie sa fie specificate niste reglementari de ordin tehnic si niste tarife cu care ti se plateste/compenseaza energia produsa. Investesti dupa ce ai studiat o lege, un regulament, ceva...nu dupa ce zice unul pe un forum. Asta era ideea. Omul a zis ca a investit 3000E, dar nu prea stiu care e situatia. Hirtiile si avizele de care vorbea nu costa nici pe departe atit, (stiu ca eu le-am obtinut de 2 ori, in alte scopuri si nu sunt chiar asa mare lucru) oare ce l-a costat pe el 3000E? Poate bransamentul si ingroparea cablurilor? Poate contorul? Poate spaga? Habar n-am! Poate asa e, dar asta trebuie sa se gaseasca undeva intr-un inscris oficial, un fel de reglementari/tarife, nu?(un bransament trifazic costa in jur de 4000 lei, deci cam 1000E....pina la 3000E mai e loc nu?)(...stiu, ca mi-am facut...)Eu in prima faza as vrea sa aflu urmatoarele:1 Putere instalata minima / maxima2 Numarul de faze (monofazat sau trifazat)3 Invertoare agreate (adica ce invertoare sunt acceptate, modele sau specificatii, cerinte obligatorii)4 Tarife la energia generata5 Diverse alte restrictii si facilitati....adica vreau sa stiu TOT referitor la acest subiect.Toate astea trebuie sa le gasesc publicate oficial undeva. Pina atunci nu imi pun problema unei investitii in bani si timp (timp pentru obtinerea avizelor) si sfatuiesc pe toata lumea sa faca la fel. E ca si cum ai construi o casa pe terenul altcuiva.Ar putea deveni un subiect superinteresant daca ar pune cineva legea/specificatiile/regulamentul conform careia (caruia) am putea sa instalam un asemenea sistem ACASA. Pina atunci sunt doar vise.

Link spre comentariu

Date postate le-am gasit pe site-ul unei firme ce monteaza si comercializeaza panouri.Costurile includ taxe, avize si bransament (contoare, etc)Bransamentul trebuie trifazat pentru a nu defaza liniile. Invertoarele trebuiesc sa fie fabricatie UE. Pretul kwh vandut este publicat pe undeva pe site-ul ANRE, nu mai stiu sigur unde.Puterea minima instalata este de 10 kw.

Link spre comentariu

Eu personal te cred. Totusi, pina nu citesc specificatiile legislative in vigoare, nu am sa investesc nici un leu si nici o secunda unui asemenea proiect. Sfatul meu e ca si tu sa faci la fel. Clar, te stimez ca vrei sa faci asta, dar nu doresc sa te fure smecherii. (am vrut sa zic altfel dar nu e permis)Sa vedem "saitul" ANRE in care reglementeaza astfel de situatii!CULMEA! NU exista! Care 10KW? Care producator On Grid? Care producator casnic? Ai citit legea?

Link spre comentariu

Da, trebuie sa aflam detalii. Nu e suficienta o declaratie catre Curierul National. Ziarele vorbesc multe...Eu am incercat sa citesc legile dar nu am gasit ceva concret despre producatorii casnici. Am gasit doar articole care pot fi interpretate in felul asta. Poate nu am insistat destul. De aia am intrebat aici. Eu nu doresc sa dechid o firma care sa produca curent, as vrea sa produc eu. (m-am saturat de problemele care implica gestionarea unei firme, asta tot datorita legislatiei neclare si in continua schimbare)

Link spre comentariu

Toate indatoririle, toate legile sunt obligatorii de a fi cunoscute si respectate si nu esti absolvit, daca gresesti, de pedeapsa. ASA ar trebui sa fie si cu aceste legi ale ANRM-ului, TRANSPARENTA MAXIMA si "trambitate" pe toate canalele mass media!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări