Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Improvizare antena CB

DiCK

Postări Recomandate

Buna ziua,Am tot cautat pe internet, inclusiv aici pe forum si nu am gasit. Vreau sa improvizez usor si repede o antena pe balcon (de preferat inauntru). Cineva a alimentat invers o statie si a ars etajul de emisie. Vreua sa incerc sa repar aceasta statie (AVANTI Primo) de aceea vreau sa improvizez o antena pentru teste.Daca ma poate indruma cineva....Multumesc anticipat, A D I

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DiCK

9

• valentin23

5

• C.D.

1

• c_anicai

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu mai retin exact, la iesire un coaxial 50 ohm lungime de labda/2 x 0,7 mai bine te documentezi exact, dupa care masa din capatul antenei o legi la ceva metalic, balustrada la balcon, etc, iar pe firul cald improvizrzi o bobina in aer de vre-o 15 spire pe diametru cca 2 cm din cupreu cca 1 mm, in serie cu un bec de lanterna si un condensator variabil si o sarma radianta de cca 1 metru. La emisie invarti variabilul pana se aprinde maxim becul cand esti pe emisie.daca pare prea complicat un fir in lambda/4 pe firul cald la coaxial si masa legata la ceva metalic. Pentru receptie nu e neaparat necesar acord, o sa prinzi tu ceva pe canalul 22.

Link spre comentariu

Pentru reparatii pe emisie se foloseste in mod curent sarcina de 50 ohmi neinductiva.Se poate confectiona home-made cu doua rezistente in capsula TO220 neinductive de 100 ohmi puse in paralel, si ambele pe un radiator micut de procesor calculator.Rezistentele suporta pe radiator aproximativ 100W.Incazul statiei de CB care scoate 4W, rezistentele se pot pune pe o simpla tabla de aluminiu de 10 cm patrati.Obligatoriu sarcina sa aiba mufa UHF mama, iar legatura dintre statie si sarcina se va face cu un cablu coaxial RG58, de max 1m lungime, cu mufe UHF tata la capete.Daca este lasata neecranata, sarcina aceasta poate fi folosita si ca antena pe raza mica de actiune.

Link spre comentariu

Fa un dipol simplu 2 sarme de 2,75 m la una legi centralul si la una tresa, vezi cum le intinzi prin balcon(e). Ai fi super norocos daca zici ca a pocnit etajul final de la emisie iar restu a scapat neatins.Vezi ca tranzistorii c2078 si c1969 de pe la noi din magazinu nu au nici o treaba cu RF eu am luat un pumn nici unu bun. Vezi ca era pe forum o schema de final cu IRF520 merge super si scoste si mai mult. bafta

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspunsuri.Cred ca incerc antena propusa de valentin23, mi se pare mai simpla. Calculele cu lamda ma cam depasesc, iar rezistente in capsula to220 cam greu de procurat. Am uitat sa mentionez ca nu sunt asa expert in electronica si plus de asta este cam prima data cand lucrez cu RF.Balconul are 5m deci cred ca voi reusi sa intind cele doua fire, daca am inteles bine 2x2,75=5,5mLa aceasta antena trebuie sa pun si sarcina??? Sau pur si simplu intind cele doua fire si atat?? Cablul trebuie sa aiba o anumita sectiune sau nu conteaza?Si mai am o intrebare, cablul de la antena pana la statie trebuie sa aiba o anumita lungime??Am gasit prin casa fix 2m de cablu RG58/U ramas de la alta aplicatie si vreu sa il folosesc.Daca am adus vorba si de statie, statia are un prefinal c2314 pe care l am gasit la un magazin foarte cunoscut de electronisti, din Craiova. Am schimbat acest trz, am facut probe si... nimic, nu ma receptioneaza nimeni. Mentionez ca vechiul tranzistor, erea sarma, si puteam emite pe o raza de aprox 500-700m, pana intr-un km. Acum dupa ce am schimbat trz c2314 nu ma mai aude nimeni. Receptia este foarte OK.Daca mai aveti si alte sugestii sunt bine venite.Multumesc, sa auzim de bine,A D I

Link spre comentariu

Salut, e cam greu daca nu ai mai lucrat cu RF dar nu te descuraja , nu s-a nascut nimeni invatat.

Faci 2 bucati de conductor sectiune 2,5mm e ok (poate sa fie si litat) de 2,75m fiecare .Cablul coaxial rg58 (este ok si 2metri) se leaga tresa la un conductor si centralul la un conductor. Celelalte capete vezi cum le legi sa nu faca atingere cu alte metale din balcon (sarma de rufe, tabla etc..) trebuie sa fie intinsa bine.IDEAL ar fi sa o pozitionezi pe verticala.

Construieste sonda asta rf http://www.schemeelectronice.com/60/son ... nsiune-rf/ cu ea poti sa vezi exact pana unde vine semnalul in etajul final si unde se pierde. Toate sansele ca tranzistorul sa fie FACKE si atunci te chinui degeaba. APP. cat ai dat pe el? bafta

Link spre comentariu

Aseara am construit antena dintr-un cablu litat de 1.5mm (asta am avut prin casa, cu prima ocazie cumpar un cablu mai gros) si am intins-o prin balcon. Functioneaza ok... pe receptie.Tranzistorul pe siteul magazinului este 12ron dar la magazin a costat 5 ron, si am luat doua bucati sa am. Cum imi pot da seama daca trz este RF sau este o porcarie, vorba ta, macar sa nu mai chinui degeaba.Daca nu.... macar un echivalent (dar de incredere).Multumesc,A D I

Link spre comentariu

Salut, cam greu sa afli daca e ok sau nu.Pe aparat da bine la masuratoare dar nu face ce ar trebui sa faca. Am inteles ca c2314 este prefinalul , finalul este bun? Fa sonda aia RF sa vezi exact pana unde vine semnalul pe emisie. Daca nu ai inteles cum sa o folosesti iti explic. Dupa ce schimbi un tranzistor trebuie facute alte reglaje din bobine ca sa obtii putere maxima.ATENTIE NU UMBLA LA NICI O BOBINA LA PARTEA DE RECEPTIE, NU MAI REUSESTI SA O REGLEZI LA LOC.Pune si o poza cu etajul final de la emisie sa vedem cum este construit. O seara buna.

Link spre comentariu

Finalul este C1969. Am tras concluzia ca este bun ca l-am masurat si parea ok. Acum, ca el da bine pe aparatul de masura dar in realite nu mai are nici o treaba cu RF asta este o mare problema. Vreau sa ma conving daca este bun sau nu pentru ca e scump in draci peste 80ron.Ca scheme de inspiratie am folosit schemele din datasheeturile finalului si prefinalului.Am construit sonda si masurand cu ea in emisie am:Prefinal Baza 3.42v Colector 9.4v Emitor 0 GNDFial Baza 4,7v Colector 1,7v Emitor 0V GNDToate astea cu antena conectata.Ce am mai facut si nu am zis pana acum, rezistenta din baza prefinalului era scrum. Inspirat de schema de mai jos am pus o rez de 60 Ohmi (doua de 120 in paralel) doar asta am gasit. Ma refer la rez de 51 Ohm inseriata cu bobina din baza lui c2314.Multumesc,A D I

post-16702-139829677536_thumb.jpg

post-16702-139829677539_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut, ma refeream ca poate sa de-a bine pe aparat dar nu lucreaza in rf ce ai cumparat tu de la magazin(prefinalul), finalul c1969 daca a fost originalul si da bine la masuratoare este bun. din ce tensiuni ai gasit tu acolo prefinalul pare ok , problema este in zona finalului.vezi ca inaine de prefinal trebuie sa ai o bobina cu miez de ferita, regleaza din miez cu sonda la iesirea pe antena pana obtii tensiune maxima.Procedeaza la fel si cu bobina dintre prefinal si final si bobina dintre final si antena. bafta

Link spre comentariu

Eu la final ma refeream. A fost alimentat invers si nu s-a ars dar poate nu mai functioneaza ok in RF... zic si io acuma. Finalul pare original Mitsubishi

Nu are astfel de bobine.

Atasez si o poza:

Posted Image

Link spre comentariu

Da, reglajul se face prin tatonarea capacitatilor condensatorilor .Daca zici ca ai masurat finalul si da bine pe aparat atunci este bun. Ai masurat tensiune C-E la final poate s-a ars traseul cand a facut scurt si nu se mai alimenteaza finalul. Urmareste cu atentie traseul de la prefinal la final , poate un condensator smd nu mai lucreza.

Link spre comentariu

Am verifcat finalul si se alimenteaza corect, numai ca mi se pare mica tensiunea din colector. Ce vreau sa zic este ca daca in colector am aprox 1.7v la mufa antenei am in rx 0.07v si in tx 0.12 sinu stiu daca este normal.

Link spre comentariu

Am verifcat finalul si se alimenteaza corect, numai ca mi se pare mica tensiunea din colector. Ce vreau sa zic este ca daca in colector am aprox 1.7v la mufa antenei am in rx 0.07v si in tx 0.12 sinu stiu daca este normal.

Colector 8-12v. La borna de antena nu este tensiune in RX iar in TX apare tensiune de RF numai cand functioneaza corect, aceasta masurandu-se cu un watmetru, osciloscop sau chiar o sonda RF si numai pe o sarcina: pur-rezistiva sau inductiva(cazul unei antene). Nici tensiunea de alimentare a finalului nu se masoara direct pe colector ci pe bobina soc rf din colector (capatul opus colectorului) altfel valorile vor fi eronate datorita suprapunerii tensiunii RF peste cea continua, asta in cazul cand etajul functioneaza. Chiar sunt curios cu ce aparat de masura ai verificat. Tensiunile de alimentare nu se masoara cu sonda rf.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări