Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

X,Y independente

Tataie1

Postări Recomandate

Buna ziua,Am un cnc 4 axe cu soft Mach3.Totul bine pana aici.Vreau sa misc axa X ex:de la 0 la 300 (cap-cap) si in acest timp axa Y sa se miste inainte si inapoiex:10 la 20 si invers repetat.Ca desen ar trebui sa iasa un zigzag.Simplu ar fi fost sa fac un gcode si sa se miste pe secmente asaincat sa iasa zigzagul dar asta nu ma ajuta.Trebuie sa misc axele x,y independent una fata de alta.Puteti sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare in sensul acesta.Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Tataie1

3

• bcristian

2

Din cate stiu, in G code nu se poate asa ceva, intrucat toate miscarile pe axe sunt coordonate si modale, adica nu poti executa simultan 2 intructiuni de deplasare independente.Nu stiu daca in Mach3 e posibil, dar in LinuxCNC se pot scrie module care sa comande direct driverele.Dar ce vrei sa obtii de fapt, ca e posibil sa te complici prea tare?

Link spre comentariu

Cu maxim de viteza pe care as putea-o obtine in Mach3 pentru x si y pot realiza acest zigzag pe o oarecare distantanta.Cu axele independente si la aceeasi viteza, cred eu ca as putea obtine dublu de distanta.

Link spre comentariu

Dublu in nici un caz, cel mult 1.41 (radical din 2), axele fiind ortogonale.

Dar in cazul asta varfurile nu mai sunt ascutite ci rotunde, intrucat modificarea vitezei de deplasare nu se poate face instantaneu, ci in limitele date de acceleratiile maxime ale masinii.

Daca rotunjirea colturilor e acceptabila, vezi G64 (documemtatie e de la LinuxCNC, dar principiul e acelasi).

http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gcode.html#sec:G64

http://linuxcnc.org/docs/html/common/Us ... ry-control

Link spre comentariu

eu cred ca distanta variaza in functie de amplitudinea zigzagului la aceeasi viteza a axelor in ambele cazuri iar colturile rotunjite sau nu in cazul axelor independente depinzand de acceleratia selectata pentru axa y.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări