Vizitator snake69fast Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Salutare!Am inceput sa achizitionez difuzoarele pentru un proiect OB care arata cam asa:Panou 125/83 cmBass: 2x Eminence Alpha 15AMedii: Monacor SPX-200WPTweeter: Monacor DT-300 + WG-300Am mare nevoie de ajutor pentru partea cu crossover-ele. Astept si orice alte sugestii dat fiind ca este primul meu proiect de acest gen.Multumesc! Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 pt dt300, in varianta paudio am pus un proiect (da search) in care merge impreuna cu pa800k (cel cu fs sus).Poti sa te inspiri de acolo, taiat cat de jos posibil, in jur de 1.3k parca. Mai jos incepe sa isi schimbe timbrul.Ma rog, unii spun ca merge si mai jos, eu am considerat ca timbrul se schimba usor in rau, dar suficient cat sa ma enerveze pe mine. Link spre comentariu
CBI Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 eu as schimba 'media' cu altceva,poate tot de la Eminence(alpha8a,beta8a) ca suna ok si in aplicatii hifisau originalul,SP-200Xsa nu fie tocmai media veriga slaba Link spre comentariu
Vizitator snake69fast Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 eu as schimba 'media' cu altceva,poate tot de la Eminence(alpha8a,beta8a) ca suna ok si in aplicatii hifisau originalul,SP-200Xsa nu fie tocmai media veriga slabaAm crezut ca SP-200X fiind varianta mai veche... SPX-200WP este modelul mai nou, este drept water-proof deci alte materiale diferite dar cu fs mai mic, qts ceva mai mare, vas la fel, spl cred usor mai jos. Nu am gasit pe nimeni inca sa aiba experienta cu SPX-200WP in OB, ideal ar fi fost comparativ cu SP-200X. Sunt deschis si la variante mai bune pentru medii si astept cu interes si alte sugestii.Pentru crossover nu am deloc experienta si aici astept ajutorul vostru cel mai mult. Multumesc! Link spre comentariu
ahegyes Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Mie mi se pare ciudata combinatia, adica OB pe medii si pe bas si TW cu WG. Adica la OB ai un sunet omnidirectional - da - iar la WG ai sunet directional.... Sincer, eu nu am mai vazut combinatia asta.De obicei la OB - TW este unul fara WG ba chiar se pune inca un TW care sa radieze in spate! Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 dt300/pt300 nu e directional in sensul ca disperia e larga si f bine controlata pe un interval destul de larg.Doar la fr inalte face beaming, ca orice alt tweeter cu calota mare care nu foloseste smecherii pt imbunatatirea dispersiei peste 10k, unde lungimea de unda devine comparabila cu dimensiunile calotei.Totodata open baffle nu inseamna obligatoriu o fata lata cat un sifonier. Se pot utiliza diverse forme/sectiuni, U, H, etc. Link spre comentariu
Vizitator snake69fast Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 pt dt300, in varianta paudio am pus un proiect (da search) in care merge impreuna cu pa800k (cel cu fs sus).Poti sa te inspiri de acolo, taiat cat de jos posibil, in jur de 1.3k parca. Mai jos incepe sa isi schimbe timbrul.Ma rog, unii spun ca merge si mai jos, eu am considerat ca timbrul se schimba usor in rau, dar suficient cat sa ma enerveze pe mine.Multumesc! Nu am gasit cu functia search aici dar am gasit ceva cu google pe un alt forum (poweraudio). Este acelasi proiect?Cu stima, Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Este un alt proiect pe care nu il agreez din motive tehnice si economice. Proiectul meu: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=4&p=772402 alt proiect: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=4 ... 0&start=75 Iti poti face o idee despre ce poate pct300. In rest cum sa il imbini cu wooferul, va trebui sa cercetezi pe cont propriu. Link spre comentariu
Vizitator snake69fast Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Cum credeti ca ar trebui sa leg cele doua Eminence 15A? In serie/paralel? Filtre active/pasive? Multumesc! Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 11, 2013 Partajează Postat Septembrie 11, 2013 paralel, activ, iti vei face viata mai usoara. Link spre comentariu
ahegyes Postat Septembrie 11, 2013 Partajează Postat Septembrie 11, 2013 paralel, activ, iti vei face viata mai usoara.Eu nu as crede ca isi face viata mai usoar, ba din contra. Hai sa vedem de ce:- daca faci filtru activ oricum trebuie sa proiectezi si sa executi filtrul dupa masuratori si dupa proprietatile difuzoarelor folosite (in acest caz te aflii fix in situatia filtrarii pasiva + complicatii). Daca nu, ai alternativa unui crossover activ de fabrica care sa il poti regla dupa cerintele aplicatiei tale. Problema e ca un astfel de crossover e scump, mai ales daca e si unul care face treaba. Apoi mai ai varianta folosirii unui soft pe PC impreuna cu o placa de sunet 5.1 sau 7.1. Varianta asta e mai ieftina dar esti legat de calculator - adica orice vrei sa asculti trebuie sa asculti din calculator. Un alt dezavantaj la aceasta abordare e ca nu poti sa iti faci un sistem surround pt. filme.- O alta problema la filtrarea activa e faptul ca ai nevoie de 6 canale de amplificare, adica e scump. Bine - se poate folisii un reciver 7.1 cu intrari discrete si iesi mai ieftin, dar si aici e vorba de compromis. Adica un reciver care sa faca treaba e si el scump.Prin urmare - mie mi se pare destul de complicata si varianta activa. Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 11, 2013 Partajează Postat Septembrie 11, 2013 activ intre joase si restul. Intre medii si inalte scapi usor cu pasiv. Full activ costa si e greu de implementat.Nu amplificatoarele in sine, sau cross-urile, dar apar probleme gen brum si alte chestii care iti toaca nervii.La joase pui ceva amplif sa duduie acolo si pe medii ceva mai de calitate.Un filtru activ e f usor de facut si nici nu e nevoie de activ. Niste simple RC-uri calculate cu cap si puse intaintea amplifului pot face treaba destul de buna.Orice filtru de calculeaza dupa caracteristica difuzoarelor.Singurul avantaj care il vad la active e infuenta minima asupra caracteristicii difuzoarelor. De aia le si recomand daca e viabila varianta cu 2 amplife.Bobinele mari pe un difuzor pro, uneori chiar si pe unele de casa (inafara de alea cu fs jos si Qts mic) puturosesc basul si il fac f greoi. Iar taieri joase nu faci decat cu bobine mari.Posibil ca in OB problema asta sa nu existe, dar in reflex e cam jale. Si sa pui notch la fr joase e iar o pacoste dpdv financiar. Link spre comentariu
ahegyes Postat Septembrie 11, 2013 Partajează Postat Septembrie 11, 2013 Hmmm....in mare parte sunt de acord cu ce zici tu, dar.... iti dai seama ca omul e incepator. Cu ce ai scris tu mai sus l-ai bagat in ceata rau de tot. Link spre comentariu
Vizitator snake69fast Postat Septembrie 11, 2013 Partajează Postat Septembrie 11, 2013 Hmmm....in mare parte sunt de acord cu ce zici tu, dar.... iti dai seama ca omul e incepator. Cu ce ai scris tu mai sus l-ai bagat in ceata rau de tot.Am fost deci "citit" :)Nu am avut idee pana acum o luna de mai nimic din ce se vorbeste pe aici dar ambitia ma caracterizeaza si vreau sa duc la bun sfarsit proiectul asta sau altul care in final sa sune exceptional daca se poate.Pana acum am inteles ca in mod sigur voi pune in paralel cele doua Eminence si ca va trebui sa pun un xo pasiv intre medii si tweeter al carui design inca ramane in studiu.Sursa de muzica va fi in principal calculatorul care va citi niste flac-uri de pe un HDD extern si mai rar un CD player. Pentru laptop mai astept de la cineva ceva de genul convertor plus DAC plus amplificator de casti care ar avea si ceva iesire pentu amplificator. Amplificatorul provizoriu este un Technics care va fi inlocuit cu...astept sugestii inclusiv DIY.Asta ar fi pe scurt prezentarea mea si a intentiilor mele.Multumesc! Cu stima, Link spre comentariu
Vizitator snake69fast Postat Septembrie 12, 2013 Partajează Postat Septembrie 12, 2013 o alta sugestie de pe un forum de afara:"The Alphas are a high Q woofer, so they will have a "fat" sound on open baffle. Still, like any open baffle woofer they will lack bass - because there is no box. So you will have to low pass them very far down. Maybe 40Hz or lower, 1st order. That will mean a big, expensive inductor, or an active crossover.By passing them so low, the OB bass loss is flattened. You have to trade away the top end to match the bottom. For the midrange, you just want to give it a cap and a coil, the cap to cut some of the lows, the coil to flatten the top end. Then find out were the Monacor drops at the top and bring your tweeter in there. You will need resistors or L-Pads for level matching.Without knowing the drivers, it's hard for me to say what values to use in your crossover. Do you have a way to measure the frequency response on the baffle?"Pareri? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum