Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema simpla alimentare motor unipolar, ... bipolar


c_anicai

Postări Recomandate

am o intrebare, schema atasata de mine e valabila ?

 

sau poate ma ajuta cineva cu o schema similara, simpla, sa pot controla un motor mic unipolar

 

 

Posted Image

 

practic imi este necesar pentru a controla 2 motoare mici identice, care as vrea sa le folosesc la un cap de macara. In prezent folosesc motoare mici de curent continuu numai ca nu ating un raport maxim intre turatia maxima si minima, adica la turatie lenta nu au putere iar la turatie mare devin zgomotoase, se adauga si zgomotul produs de reductor.

Ma gandeam ca daca as folosi motoare pas cu pas, exclud reductorul si as obtine mai usor o plaja intre 10 si 100 rpm. Motorasele as vrea sa actioneze prin curea (cu fulii sau roti dintate raport 5/1 aprox) miscarea pe orizontala si verticala a camerei.

 

Referitor la micromotoare, am deja recuperate tip unipolare din imprimante nu stiu daca este un impediment cca 7,5 grade pas, insa am facut comanda pe net de alte doua micromotoare cu 1,8 grade pas insa acestea sunt bipolare, probabil schema mult mai complicata.

 

Imi trebuie sa pot controla sensul si turatia, altfel nu imi este de folos schema, nu imi trebuie scheme comandate din pc, daca ma puteti ajuta cu ceva idei .....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • c_anicai

    8

  • Liviu M

    2

  • radusa

    2

  • puriu

    1

Top autori în acest subiect

inca ma documentez, is cam fara experienta la motoare pas cu pas dar sper sa gasesc o schema abordabila care sa dispuna de control sens si viteza, sau macar cine stie prin vre-un magazin sa-mi trimita un link pe pm de unde se pot cumpara 2 module mici gata facute.

Link spre comentariu

Nu e deloc simplu de controlat un motor pas-cu-pas bipolar. Cand am avut nevoie am folosit doua motoare de la vechile unitati de discheta de 8". Au 200 de pasi pe rotatie (1,8 grade) si cuplu mare la 24 V. Le-am controlat cu un PC programat corespunzator, apoi cu un microcontroler. Circuitul de alimentare al unui motor are 8 tranzistoare de putere pe un radiator. Asemenea motoare ar trebui procurate cu tot cu circuitele respective.

Link spre comentariu

1. Cum ati variat viteza la motoarele de cc pe care le folositi in prezent?2. Pt controlul motoarelor pp trebuie sa stiti tensiunea si curentul maxim al motorului, pt a putea alege o schema corespunzatoare din multitudinea variantelor existente.

Link spre comentariu

folosesc motorase cc foarte mici si am problema la turatia mica abia duce. pt reglaj turatie am folosit circuite recuperate de stabilizator turatie din motorase de casetofon insa raport max min e cca 3.

Link spre comentariu

Cred ca in cazul de fata un controller bazat pe PWM (pt motorasele de cc) va fi mult mai eficient decat regulatoarele de viteza din casetofoane, care merg pe variatia tensiunii.Si daca timpii de actionare sunt relativ scurti si viteza necesara mica, se poate supraalimenta motorul cu 20-30%, fata de tensiunea lui nominala. Cu PWM si supraalimentare se pote obtine un moment de forta mult mai mare la turatii mici.Pt moment mare la turatii mici, motoarele PP bipolare sunt mai indicate (daca nu ma insel), fata de cele monopolare. Sau un monopolar cu sase fire se poate folosi si ca bipolar, lasand conexiunea mediana ale ambelor bobine in aer.

Link spre comentariu

lucrez la alt cap pt videomacara experimental, cum temin partea mecanica ma bag si la partea electrica, dar deocamdata sunt cofuz.m-am gandit la o chestie care as putea aplica in cazul meu prin renuntarea la partea electronica, si in loc de joistick sa folosesc doua manere ceva gen ca la motocicleta la accelerare, cuplate cu multiplicator de turatie si colector rotitor care sa imi alimenteze ciclic 1234 motorul pas cu pas pentru a avea cca 5 rotatii inainte inapoi cum invart de manere. Pentru a avea accelerare, deccelerare la pornire/oprire si stabilizare pot atasa cred doua volante mici pe multiplicatoarele de turatie.

Link spre comentariu

gasesem pe undeva pe forum un proiect de control a unui motor unipolar cu pic16f628a+uln2003.. mi se pare mai ieftin si mai fiabil asa decat sa ne complicam cu metode analogice...era pe la sectiunea microcontrolerere, ar fi o idee sa posetezi acolo la sectiunea de pic-uri si s-ar putea sa iti ofer eu diseara o idee de inceput... un cod de test pentru a ti le testa.

Link spre comentariu

Liviu a sugerat mai sus un ansamblu L297-L298 = solutia cea mai simpla si eficienta. Acuma un PIC + ULN + programare (incluzand limitarea curentului, frecventa variabila, etc) este nu neaparat mai ieftin si poate fi frustrant daca nu stapanesti domeniul. Si L298 este frustrant daca nu citesti datasheet inainte sa construiesti.Eu zic ca un modul de pe ebay (in cazul lui OP) este mult mai ieftin decat tot efortul care va fi depus indiferent de solutia aleasa. Stiu, este pacatul fatal sa afirm asta pe Elforum.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

as vrea sa cumpar un driver pe baza de L293D poza atasata http://diverse.radas...river-L293D.jpg , si inca o placa arduino UNO R3. http://diverse.radas...ino-UNO-R3-.jpg

 

Este suficient pentru comanda independenta a doua motoare mici - nec hb-308-b2202 de 1,8 grade/pas ?

 

Sunt capabile acele doua placi de micropasi ?

 

Daca totul e ok cum controlez independent acele motoare, sensul si viteza, start/stop, .... mai e necesar vre-un modul ? joistick-ul se subintelege ca e necesar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări