Vizitator gheo19 Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 Buna ziua tuturor .Incet incet incep finisajele la casa sunt in punctul de a proiecta si executa instalatia electrica deoarece sunt novice in domeniu cer cateva sfaturi de la voi ... Doresc sa execut in living si in alte incaperi ale casei scafe din polistiren speciale pentru iluminat (sunt mai usor de montat si executat decat cele din rigips) tavanele vor fi placate in rigips ...(inca nu sunt hotarat cu ce voi face iluminarea banda cu leduri sau tuburi cu led ) nedumerirea mea este unde sa amplasez alimentatorul ledurilor (precizez ca in spatele scafelor nu este suficient spatiu ) unde ma sfatuiti sa amplasez alimentatorul in doza sau in spatele rigipsului (unde va fi greu sau imposibil de inlocuit daca va aparea vreo defectiune !!!!)ideea mea este de a ilumina toata casa cu becuri si spoturi led iar pe viitor achizitionarea unui panou fotovoltaic pentru iluminat de aici vine si a doua nedumerire care ar fi :..... sa ma axez pe becuri led cu alimentare 220v sau pe cele cu alimentare de 12v ? la ce modificari ale instalatiei electrice ar aduce daca asi opta pentru leduri cu alimentare de 12 v ?sper ca am fost inteles in exprimare ... astept cu nerabdare sfaturi de la voi Link spre comentariu
marius_3004 Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 Pai daca doresti sa faci cu panou fotovoltaic pe viitor,banuiesc ca e mai comod sa faci la 12 v.Elimini invertorul din ecuatie,deci eficienta mai mare a sistemului.Pana atunci sunt surse 220/12 volti in comutatie cu care sa alimentezi sistemul de iluminat,desi dupa parerea mea un transformator plus redresare e mult mai fiabil desi ca gabarit ocupa mai mult spatiu.Ca eficienta din ce am experimentat eu zece leduri de 1w de exemplu dau o lumina mai placuta decat unul singur de 10w.Mai ales daca nu sunt plasate toate in acelasi loc,dar e munca mai multa.Acum tu stii ce vrei sa faci si de ce resurse dispui. Link spre comentariu
Vizitator gheo19 Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 sursa unde pot sa o amplasez in asa fel incat sa nu fie inestetic si sa nu se incalzeasca ... banuiesc ca in doza nu o pot pune si nici in interiorul tavanului unde nu este aer de loc .. sau care ar fi distanta maxima de la sursa la corpul de iluminat (banda aplica tub led etc....) Link spre comentariu
vghesm Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 Salutare.Pai daca tot acum incepi executia instalatiei de la 0, ai un avantaj enorm. Eu iti recomand sa incepi prin a trage de la tablou circuite duble (pentru un curent mai mare) si sa plasezi sursa de 12 Vcc in tablou. In felul acesta, o poti schimba in cazul unei eventuale defectiuni.Comanda LED-urilor o poti face pe 12 Vcc.Multa bafta si sa ne bagi si pe noi in priza (adica sa ne tii la curent) cu evolutia proiectului. Link spre comentariu
geomx Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 sursa unde pot sa o amplasez in asa fel incat sa nu fie inestetic si sa nu se incalzeasca ..Categoric ca trebuie s-o amplasezi cam in zona unde ulterior vei avea noua sursa de curent...adica acumulatorul de la instalatia solara... ca n-are sens sa-i faci acum un alt amplasament iar pe urma iar trebuie eliminat si modificat traseul...Oricum iti recomand sa faci totusi si o posibilitate de comutare de rezerva de pe cea solara pe cea de la retea.... (in caz ca acumulatorul nu mai face fata sau se defecteaza ceva la instalatia solara)Ai totusi grija la corecta dimensionare a cablurilor... Pt. aceeasi putere, alimentand la 12V ai nevoie de sectiuni mai rari decdat daca ai alimenta la 230V! Link spre comentariu
mishu_g Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Eu mi-am facut anul trecut apartamentul si am folosit o combinatie intre cele doua variante vehiculate pe aici:- o parte din iluminarea pe led-uri este alimentata prin surse in comutatie locale- cea mai mare parte a instalatiei este alimentata dintr-o sursa comuna amplasata in tabloul cu sigurante (am pus un tablou mai mare in care am montat o sursa de 12 V/16A) si functioneaza perfect de peste un an .Evident am cablat si 12 V in toata casa.In cazul alimentarii cu surse locale, am montat in pereti doze de ramificatie patrate suficient de mari incat sa intre sursele folosite (de regula 12V/2A), capacele dozelor avand cate un rand de perforatii jos si sus pentru ventilatie.Din motive estetice, dozele cu surse au fost montate in partea de jos a peretelui capacele fiind vopsite cu lavabil de culoarea peretelui.Ca si surse de iluminare am preferat benzile cu led-uri pentru ca au cel mai bun raport intensitate luminoasa/pret si in plus permit o iluminare foarte spectaculoasa.Daca doresti alte informatii iti stau la dispozitie in masura in care am timp.Mihai Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Sunt curios cum arata..... daca poti pune cateva poze..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum