pisoiu Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Lucrez cu module GSM in care intru direct cu coax, nu au antena, asa ca nu face handover, iar purtatoarea o dau pe canalul pe care o emite si orange in zona mea./pisoiu Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 14, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Eu zic, pentru cei care spun ca stiu cum functioneza sa descrie mai clar un mobil - odata la modul general si apoi sa-mi cumparam unul ieftin si sa-mi bag ghearele-n el.Eu am desfacut pana acum Ericsson 1018A, Eriscsson 2618, Ericsson T100.Vreu sa vorbim despre componentele unui mobil + datasheet:- micro controller- DSP (set de intructiuni, registri mai importanti)- memoria, accesata probabil serial- sinteza de frecventza- trensceiver- oscilator Q - filtre (trece jos, trece banda)- final emisie- receptie- comutator antena emisie/receptie- convertor A/D (D/A) pentru voce Link spre comentariu
vsurducan Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Daca ai pe langa tine un site GSM, si SIGUR ai daca esti in Cluj, eu numai de la Orange stiu o multime (daca imi zici strada, iti zic si unde sunt cele mai apropiate !) , sigur sunt mai multi Watti decat atat! Un TR ( etajul de putere GSM) de BTS poate sa "verse" pana la 20W in antena panou ! Iar aceasta mai are si ea un castig in dB, depinde de model cat! Desigur, insa eu ma referam la treptele de emisie ale MS, nu al BTS. E normal ca un BTS sa emita cu puteri mai mari. Am vazut ceva BTS-uri Motorola desfacute, si am vazut ce etaje radio au. /pisoiu edit: Nu numai ca nu au de-a face cu puterea de emisie dar nu au nimic deaface nici cu semnalul receptionat. Sunt pur si simplu o indicatie comerciala pe intelesul tuturor despre nimic precis. Aici imi permit sa va contrazic putin, cel putin la telefoanele mobile cu care am lucrat eu. Acel emulator de BTS care il vedeti in poza permite clamparea unui MS. Eu lucrez cu el in felul urmator: conectez pe coaxial intrarea de test a emulatorului direct in intrarea de antena a modulului GSM. Emularea o fac prin introducerea unei cartele Orange in MS, setarile de emulare sunt pe EGSM 900, cu MNC=01 si MCC=226, iar din emulator setez purtatoarea BCCH pe canalul 77 care corespunde canalului folosit de Orange in zona mea (verificat pe analizor de spectru). Am posibilitatea de a regla purtatoarea BCCH intre -7dBm si aprox. -100dBm daca bine tin minte, cu o rezolutie de 1dBm. Modificarea amplitudinii purtatoarei se reflecta si in calitatea raportata a semnalului (in cazul meu in raspunsul la comanda AT+CSQ, deoarece folosesc modem GSM nu telefon). /pisoiu Sigur vorbim de doua lucruri diferite. Incercati sa utilizati un telefon comercial. Introduceti intai semnalul din emulator direct pe SMC-ul de antena (sau ce o fi) cu un cablu adaptat. Baleiati puterea si cititi "numarul de linii" afisat. Apoi emiteti semnalul cu o antena adaptata la generator si receptionati cu antena telefonului. Baleind amplitudinea generatorului, vedeti care este diferenta in "numarul de linii" afisat pe LCD. Corelati daca doriti rezultatele cu distanta dintre antene (atenuarea de spatiu liber) si castigul antenelor. Daca schimbati antena proprie a telefonului cu o antena de castig mai mare (un yagi) si refaceti experimentul in aceleasi conditii de distanta intre antena emitatoare si receptor o sa obtineti (probabil) un rezultat care poate sa va contrarieze (puterea aparent receptionata, masurata ca "numar de linii" este mai mica, desi in realitate acest lucru este imposibil daca antena este adaptata). Experimentul ar trebui realizat intr-o incinta anecioica la distanta dintre antena emitatoare si cea receptoare de cel putin 10x mai mare ca dimensiunea maxima a antenelor (a celei mai mari din ele). Si s-ar putea sa nu mearga de loc daca aveti semnal GSM puternic in zona care sa innece generatorul. cele bune, Vasile Link spre comentariu
pisoiu Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Desigur ca exista multi factori care influenteaza numarul de "linii" indicat, si ca pot aparea efecte ciudate, insa in general, cu o marja destul de mare de eroare, cred ca se poate vedea puterea semnalului broadcast receptionat, la nivel informativ. Sigur ca nu ma astept ca mobilul sa imi dea date calibrate, asta e utopie. La fel de sigur e ca in cazul in care ai semnal indicat bun poti sa ajungi in situatii in care nu poti stabili o legatura din varii motive.Antena de pe MS poate sa sufere de degradari puternice ale parametrilor in functie de conditii, pentru ca nu e tot una daca sta la distanta de orice obiecte sau sta aproape de cap spre exemplu. Conectarea pe mufa SM...ce o fi din mobil cu un cablu adaptat tot nu mi se pare o solutie ok, deoarece acea mufa e de obicei conectata pe traseul care merge la antena, iar pentru o adaptare corecta, antena ar trebui decuplata. Nu am vazut mobile care sa contina power splitter intre antena interna si mufa pentru antena externa, si in cazul in care ar avea asa ceva, ar fi nevoie de o inchidere de 50 ohm pe antena externa daca nu ar fi folosita. Sa nu mai vorbim de atenuarea care o induce un power splitter.Putin off topic, ce mi se pare o imbunatatire cat de cat in domeniul mobilelor este introducerea antenelor interne microstrip in locul celor externe bastonas. Cel putin antenele microstrip, din pozitionarea lor, cred ca au lobii de radiatie mai puternici orientati inspre directia opusa capului (in folosire normala), reducand astfel cat de cat si cantitatea de radiatie emisa inspre cap. Antenele bastonas in schimb radiaza relativ uniform in plan orizontal.Stiti cumva daca exista vreo camera anechoica in Cluj?Gerula, din pacate nu cunosc decat la nivel functional cateva aspecte care ma intereseaza in mod direct, functionarea la nivel intim nu o cunosc./pisoiu Link spre comentariu
bolek Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 [Daca schimbati antena proprie a telefonului cu o antena de castig mai mare (un yagi) si refaceti experimentul in aceleasi conditii de distanta intre antena emitatoare si receptor o sa obtineti (probabil) un rezultat care poate sa va contrarieze (puterea aparent receptionata, masurata ca "numar de linii" este mai mica, desi in realitate acest lucru este imposibil daca antena este adaptata).cele bune,VasileBanda gsm are 25MHz latime si este formata din 124 de canale de 200kHz fiecare plus spatiul de garda; Deci propunerea unei antene perfect adaptata la o anumita purtatoare nici nu ar fi de dorit deoarece statia mobila trebuie sa baleieze orice canal , si sa se lock-eze pe oricare din purtatoare, daca i se cere ( conf. procedurilor de transfer din gsm).Indicatia de pe afisaj este doar un rezultat al algoritmului implementat in procesor, si are doar importanta PUR orientativa, fara specificatii tehnice clare ! Abonatul de obicei cauta o explicatie pentru calitatea proasta a convorbirii, nu sta sa masoare semnalul din zona cu mobilul ( exista echipamente speciale pentru asta)! Iar daca ne referim doar la indicatia de pe display, uneori se masoara nivelul semnalelor reflectate, intarziate, sau complet eronate,(deci puterea receptionata pe RF MASURATA IN MOD "GROSIER") pe care filtrele din telefon oricum le elimina , in favoarea semnalului util ! Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 14, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Ca sa fiu mai clar. Deci tu ai o frecventza. Pe frecvantza asta "vorbesc" mai multe telefoane. Cum ? Pai ca o retea de calculatoare (in linii mari). Adica TDMA: http://en.wikipedia.org/wiki/Time_divis ... ple_access http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Tdma ... ucture.png Deci toate telefoanele "asculta" frecvantza f si fiecare astepta indentificatorul de inceput pentru slotul lui. Apoi "citete" pana la identificatorul de sfatsit. Asa pot fi 100 pe o singura frecvantza. Dar frecventa de emisie e diferita de cea de receptie ! Si sunt mai multe frecvente pe care se emite care se schimba automat, procesorul controland sinteza. Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 14, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Boon. Uite si o chestie simpla: http://www.chestii.netstuff.ro/index.ph ... &Itemid=37 Link spre comentariu
vsurducan Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 [Daca schimbati antena proprie a telefonului cu o antena de castig mai mare (un yagi) si refaceti experimentul in aceleasi conditii de distanta intre antena emitatoare si receptor o sa obtineti (probabil) un rezultat care poate sa va contrarieze (puterea aparent receptionata, masurata ca "numar de linii" este mai mica, desi in realitate acest lucru este imposibil daca antena este adaptata).cele bune,VasileBanda gsm are 25MHz latime si este formata din 124 de canale de 200kHz fiecare plus spatiul de garda; Deci propunerea unei antene perfect adaptata la o anumita purtatoare nici nu ar fi de dorit deoarece statia mobila trebuie sa baleieze orice canal , si sa se lock-eze pe oricare din purtatoare, daca i se cere ( conf. procedurilor de transfer din gsm).Indicatia de pe afisaj este doar un rezultat al algoritmului implementat in procesor, si are doar importanta PUR orientativa, fara specificatii tehnice clare !In primul rand ca nu se poate realiza o antena adaptata unei singure purtatoare. Daca ati avea ocazia sa analizati o antena cu un VNA ati vedea din parametrul S11 ca exista o sumedenie de frecvente pe care antena este functionala (adaptata) chiar daca dimensionarea ei a fost facuta pe o singura frecventa. De regula frecventa de calcul este in mijlocul benzii acoperite de statia care emite, insa realizarea practica (mai ales la microstrip, stripline etc) poate muta aceasta frecventa foarte usor spre capetele benzii. In functie de cat de bine face contact conectica de RF, parametru S11 se modifica "dupa cum sufla vantul"...Intrebarea care se pune este de ce exista programe specializate care analizeaza puterea receptionata (si o masoara in dB) bazandu-se pe aceasta valoare "orientativa" care o da telefonul mobil ? Pentru Nokia am vazut un program destul de serios care analiza puterea in regim continuu (si pe langa asta afisa toti parametrii statiei emitatoare).Odata calibrat un telefon (utilizand programul respectiv incarcat pe PC si cablul serial) cu antena exterioara, cablul si conectica corespunzatoare, poate deveni un instrument de masura destul de precis (tinand cont ca si cu un analizor de spectru erori de masura de +/-3dB sunt extrem de usor de obtinut...)Inseamna ca fie algoritmul software al telefonului nu este implementat corect pentru afisarea cu "bete" de putere, fie este o alta problema de adaptare.Afirmatia se bazeaza pe experienta unei firme care vinde antene pentru GSM in toate benzile de frecventa, impreuna cu cablurile (adaptate in lambda/4 etc) si conectica corespunzatoare . Majoritatea consumatorilor (nu unu sau doi) se plang de indicatia eronata a puterii receptionate/transmise pe baza de "bete", fara a verifica intai efectul pe care-l are montarea antenei exterioare asupra convorbirii, in zone unde acoperirea este foarte slaba.Despre camere anecioice nu stiu sa fie in Cluj, noi ne-am construit incinte anecioice cu volum mic pentru diverse experimente usor diferite de topicul discutiei insa cu rezultate foarte interesante...:http://incdtim.netfirms.com/detector.html (pagina este partial in constructie)Cu putina vointa se poate repeta figura cu cofrajele la nivelul unei incaperi de dimensiuni medii.cele bune,Vasile Link spre comentariu
pisoiu Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Propun splituirea topicului pentru ca deja suntem off, insa e pacat sa nu continuam discutia asta interesanta. Poate un moderator ne ajuta sa puna in rubrica de RF ceea ce nu considera ca are legatura cu discutia originala.As vrea sa imi exprim opinia in ce priveste partea de antene GSM, opinie nu neaparat rezultata din teorie, ci mai mult din experienta de proiectare.In ce priveste programele de analiza a parametrilor RF care sunt implementate in mobile, parerea mea e ca ele isi au rostul in calibrarea si testarea terminalului pe linia de productie. De exemplu nokia tester-ul care poate fi activat pe unele modele (eu il am activ pe un 5110) ofera informatii comprehensive pentru multi din parametrii functionali, inclusiv puterea de receptie exprimata in dBm. Este necesar ca acesti algoritmi de masura sa fie implementati in RTOS pentru a extrage datele necesare calibrarii, iar daca acesti algoritmi tot sunt implementati, de ce sa nu prevezi si o interfata pentru meniu ca sa ii afisezi, in loc sa ai nevoie de o interfata care sa ii extraga prin conexiunea seriala externa? Insa a pretide exactitate de la acesti algoritmi dupa o exploatare in conditii reale (umezeala, variatii de temperatura, excursii gravitationale pana la nivelul podelei, etc.) e o pierdere de vreme. Ei pot oferi doar informatii cu un grad foarte mare de incertitudine. Parametrul care cred ca afecteaza cel mai tare comportamentul unei antene este vointa designer-ului. El spune ca asa trebuie sa arate terminalul ca sa se poata vinde, deci inginerul trebuie sa se descurce in conditiile date. Desigur ca antenele microstrip comporta o sumedenie de probleme. Banda utila in care trebuie sa functioneze e destul de larga, si in plus frecventele centrale cerute sunt destul de multe. Pentru standardul GSM in cel mai rau caz trebuiesc proiectate antene quad band, deoarece exista 4 frecvente centrale pe tot globul: 850, 950, 1800 si 1900 MHz. Sa faci o antena performanta care sa "dea bine" pe toate aceste frecvente si care sa se conformeze restrictiilor de design, nu e simplu. O astfel de cerinta de banda se face de obicei cu sacrificarea altor parametrii, principalul fiind S11 sau VSWR-ul. Criteriile de pret sunt iarasi importante, asa ca nu cred ca o sa accepte nimeni substraturi Rogers pentru antene, ci mai degraba FR4 sau cel mult cablaj flexibil, care din cate stiu are parametrii apropiati de FR4. Aici intervine variatia parametrilor epsilon si a pierderilor de la o sarja la alta si de la un producator la altul, ceea ce conduce la o incertitudine in ce priveste frecventele rezonante ale antenei. In exploatare, sa nu mai vorbim, una e cand tii antena in conditii ideale, alta e cand vorbesti cu telefonul la ureche si stai la cativa centimetri de un obiect metalic.Acuma referitor la alti factori care influenteaza nivelul de semnal masurat de RTOS-ul mobilului, si aici este o poveste lunga. Cam tot lantul de receptie poate afecta puterea masurata a purtatoarei de la BTS, filtrele, LNA-urile, traseele de interconectare de pe cablaj, etc. Acesti parametrii pot varia destul de mult pe parcursul productiei. Cablajele pot veni de la un producator sau de la altul, cu parametrii epsilon usor diferiti, unele componente pot fi si ele luate din surse diferite, alte componente pot ajunge la sfarsit de viata si sa fie inlocuite cu echivalente, calitatea asamblarii isi poate spune si ea cuvantul, samd. Colac peste pupaza, cumularea tuturor acestor factori poate duce la variatii destul de mari intre terminale produse in loturi diferite si la distanta mare de timp una de alta. Desigur ca si fiecare producator isi implementeaza proprii algoritmi de indicare a nivelului de semnal. Reticenta de a corela intotdeauna firmware-ul cu calitatea coponentelor vine tot din ratiuni economice. Atunci cand e vorba doar de calibrari, e simplu, deoarece se aplica niste corectii ai unor parametrii in functie de masuratorile efectuate pe linia de productie. Daca insa din diverse motive firmware-ul trebuie modificat, atunci e mai complicat, deoarece orice firmware de telefon mobil trebuie omologat conform specificatiilor GSM, iar o modificare in layerele de radiofrecventa presupune re-omologarea firmware-ului, si implicit, costuri suplimentare.In ce priveste camerele anechoice, e destul de interesant design-ul cu cofraje. Presupun totusi ca acele cofraje sunt acoperite cu un strat conductiv. Pana la ce frecventa pot fi folosite aceste camere, si care e gradul de izolare fata de exterior? Nu se creaza reflexii in interiorul lor care sa afecteze masuratorile?/pisoiu Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 15, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2006 Mai, deci ideia cu telefonia mobila s-a nascut asa:Eu plec pe un vapor. Cum pot da telefon de aici ?Pai e simplu. Daca am o statie de emisie cer celor de la tarm sa-mi faca legatura telefonica. Asta o pot face si eu. Dar e semi-duplex.E ceea ce s-a realizat in Bucuresti de curand (din ce am auzit).S-a pus un repetor in 27MHz (citizen), desi legal nu se pot pune, astfel puteam vorbi intre ei cei care aveau staii pe 27 pe distante mari. Apoi - aici e faza - a fost legat prin internet cu un alt oras mare al tarii.Deci, tu cu o simpla staie portabila, vorbeai cu altul din alt judet.E, daca el ar fi fost legal si la o linie de telefonie fixa, ai putea vorbi cu cineva la telefon direct de la staia ta CB.Pana aici se pot face la noi. Dar mai e ceva.Sa zicem ca suntem 5 tipi cu 5 staii. Cum putem vorbi toti in acelasi timp (intre noi) ?Exista astfel de comunicatii si se numesc "Radio Packet". Dar la noi nu am vazut pe nimeni sa realizeze asa ceva. A..., dar la prezentari, la copy+paste nu ne intrece nimeni.Am vazut in Tehnium o astfel de schema 100% irealizabila. Link spre comentariu
Gerula Postat Octombrie 11, 2006 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2006 De ce nu raspundeti ?Voi credeti ca eu stiu mai multe ? Nu. Sunt si eu un amator, un radiomator care incaerca sa folosesca cat mai multe din piesele unui mobil pentru comunicatii radio. Link spre comentariu
MirceaM Postat Decembrie 25, 2006 Partajează Postat Decembrie 25, 2006 Tind sa cred ca la chestia asta ar fi nevoie de un inscriptor de simuri si un programator foarte bun, cel mai probabil aceasta problema ar putea fi rezolvata de un angajat de la departamentul tehnic al unei companii de telefonie mobilaCe departament? Poate din Cork, Ireland sau din alte parti. Deci nu de la astia care doar instaleaza ce fac altii. Link spre comentariu
Extasy2525 Postat Decembrie 26, 2006 Partajează Postat Decembrie 26, 2006 Eu am un Nokia N70.....si am cercetat pe site la nokia si se gaseste un program pt telefoanele astea mai noi care are functia de a vb cu altcinava care are si el softul cum erau chestile alea pe vremuri....apesi pe un buton vb tu...iei mana de pe buton vb ala....si asta nu in retea.....nu platesti nimik....eu nu lam instalat ca nu am pe cineva care sa poate instala acest soft sa il pot testa la ce distanta bate sau cati utilzatori poti vb deodata . Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 26, 2006 Partajează Postat Decembrie 26, 2006 10 lazi de bere ptr cine face acest proiect :drinkers: sincer nu am intalnit pe nimeni in ro care sa stie cum functioneaza un gsm :goodman: Una e sa stii cum functioneaza, e plin netul de informatii, si alta e sa fii capabil sa modifici ceva. La un moment dat m-am ocupat de documentarea asupra a ceea ce inseamna sa construiesti un modem GSM. Pasii ar fi cam urmatorii: -trebuie selectat chipsetul GSM cu care lucrezi (DSP, baseband processor, circuitele de alimentare si circuitele de radiofrecventa - modulatoare-demodulatoare, amplificatoare de emisie si amplificatoare de receptie). Aici sunt cateva subiecte pur comerciale, aceste chipseturi nu se comercializeaza decat in cantitati uriase (>10.000/an) si in consecinta, de obicei nu primesc documentatii complete decat cei care sunt capabili sa asigure un asemenea consum. -trebuie achizitionat un sistem de operare (RTOS) compatibil cu chipsetul propus. La aceste sisteme de operare si la documentatiile aferente, la fel, nu ai acces decat in conditii foarte stricte (NDA-uri, blabla) -trebuie achizitionate layerele de comunicatie GSM, care au acelasi bai (conditii stricte, NDA, etc.). Aceste layere trebuie sa fie omologate si sa fie conforme cu standardele GSM. -trebuie platite taxe pentru diferite parti ce tin de comunicarea GSM (taxe impuse de cei care au emis standardul GSM, achizitionare IMEI-uri, etc.) -trebuie sa ai o echipa capabila sa scrie layerele de nivel superior (aplicatii pentru telefon, interfete cu periferia, etc.). Aceste layere trebuie si ele ulterior sa fie omologate. -trebuie sa ai un laborator dotat cu scule calibrate pentru a putea pune la punct tot ce inseamna subansamble hardware care fac parte din modem (analizoare de retea vectoriale, analizoare de spectru, generatoare de semnal, simulatoare de retea GSM multiband care sa fie capabile sa testeze toate functiile propuse pentru implementare - GSM phase 2, GPRS, EDGE, etc.). Ulterior si omologarile de compatibilitate electromagnetica trebuiesc facute. Grosso modo, dezvoltarea unui modem GSM poate sa coste oriunde intre cateva sute de mii de euro si cateva milioane, depinde ce iti propui sa faci. V-am dat informatiile astea ca sa realizati complexitatea unui banal telefon mobil sau al unui modem GSM. Credeti ca cine e cu adevarat capabil sa intervina acolo o face asa doar de hobby sau pentru cateva lazi de bere? /pisoiu exista cateva variante de SO embedded, incepand cu winCE si terminand cu vre-o 3 variante de linux, trecand prin Symbian, care nu prea mai exista (firma a renuntat la dezvoltarea Symbian...) asta e partea cea mai nasoala... echipamentele astea costa imens fata de echipamentele testate/reglate. simplul calcul cost/profit decide ca e o aiureala. (dam deoparte posibilitatea ca multimiliardarul X sa fie dispus sa suporte costurile respective...) pisoiu, chestia cu omologarile and stuff au rost doar daca ai de gand sa comercializezi apoi pe scara larga echipamentul cu pricina... nu stiu daca n-am zis o tampenie, dar asa ar cam trebui... in rest, nu-mi dau cu parerea ca sunt cam paralel... unde-am stiut despre ce mai era vorba, am zis... Link spre comentariu
pisoiu Postat Decembrie 26, 2006 Partajează Postat Decembrie 26, 2006 Eu ma refeream la RTOS-uri, nu la embedded OS. Diferenta principala consta in exactitatea si precizia cu care executi anumite task-uri care sunt esentiale pentru buna functionare a stack-ului gsm spre exemplu. Ca sa fiu mai la concret, un WinCE s-ar putea sa nu ma afecteze foarte tare daca imi citeste spre exemplu o tastatura la fiecare 100 milisecunde, dar care poate avea un jitter pe rata de citire de +/- 10%, in functie de ce mai are procesorul ala de facut. Insa aceste incertitudini nu sunt acceptabile din punctul de vedere al rutinei care se ocupa de impachetarea datelori si de emisie, unde trebuie sa ai procese care se desfasoara intr-o anumita secventa si cu un timig foarte exact, altfel nu te incadrezi in specificatiile GSM. De aceea e necesar un RTOS, si de obicei aceste sisteme se scriu pentru fiecare procesor in parte. Pentru majoritatea mobilelor, RTOS-urile sunt scrise special pentru a indeplini necesitatile specifice aplicatiei (maximum de putere de calcul, de precizie a timingurilor, consum mic, etc.).In ce priveste echipamentele necesare dezvoltarii, foarte de acord. Costurile pot depasi usor cateva milioane de $. Nimeni nu investeste asemenea sume decat in conditii de rentabilitate.Desigur ca ai nevoie de omologari doar daca vrei sa vinzi, insa spune-mi cine parcurge pasii de mai sus fara o intentie comerciala..... :)/pisoiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum