dalu Postat Septembrie 11, 2006 Partajează Postat Septembrie 11, 2006 1W e in benzile 1800 si 1900. In banda 950 (vodafone si orange), puterea maxima e de 2W. Exista un algoritm de adaptare a puterii de emisie in functie de conditiile de trafic, care intra in functiune cam dupa 2-3 secunde de la initierea unei conexiuni radio, fie pentru voce sau date. Desigur ca e o ineptie sa emiti cu 2W cand ai o antena BTS la 100 de metri de tine, in cazul asta, puterea de emisie scade simtitor. De aceea telefoanele mobile se descarca ceva mai repede cand sunt folosite in medii cu semnal slab (in afara orasului, subsoluri, cladiri partial ecranate, etc.)/pisoiu In concluzie pisoiu-le , nici o sansa pentru proiectul asta, din cate inteleg din ceea ceea ce ai postat, nu?? :smt102 :smt017 :smt102 :smt017Pacat , ca parea interesant.................. :smt088 :smt089 :smt090 Link spre comentariu
pisoiu Postat Septembrie 11, 2006 Partajează Postat Septembrie 11, 2006 Sorry, incerc sa fiu realist. Cred ca nici una, asta ca sa nu ne mai legam de faptul ca ar fi si ilegal. Telefoanele GSM nu sunt capabile sa emita decat in banda lor de frecventa, si acolo daca emiti altfel decat spun specificatiile GSM, nu e bine, in plus ai nevoie si de licenta. Furnizorii de servicii GSM de obicei supravegheaza sa nu se intample nimic ciudat in banda lor de frecventa. Eu am un simulator de BTS care e capabil sa faca conexiunea cu un telefon mobil, pentru testari, si trebuie sa am mare grija sa nu cumva sa emit din greseala in banda GSM, ca nu e bine./pisoiu Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 12, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2006 < Treapta 5 care e cea mai puternica la mobilele GSM in banda de 950 MHz >Pisoiule de unde e asta ? Sigur asa e ?E Dacie sa aiba 5 trepte ?Eu imi amintesc ca el doar afiseza taria semnalului in 5 liniute, dar intern "stie" nivelul receptie si emisiei cu cel putin 1%.Cat despre fapul ca e ilegal - ce sa spun - macar sa aud ca am modificat cap coda un mobil si astfel am incalcat benzile de emisie.Finalul de la Diga merge parca si in 450MHz, asa ca poti intra lejer in banda libera a PMR-urilor. Dar hai sa nu dam cu piciorul unei idei despre care nu stim nimic. Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 12, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2006 luc:Korect. Si cu toate astea unii aduc argumete 'stiintifice' ca nu va merge.(asta e discutie pro, cine e contra isi deschide propriul lui topic)Da. Sa vina aia de la IGCTI la mine si sa-mi reproseze ca am modificat cap-coda un mobil ! Sa vezi ce tare m-as simpti atunci !Fazele unui proiect dupa Schopenh.- Se crede ca e imposibil- Se realizeaza - e o pacaleala- Ajunge cunoscut - erea simplu si evident Link spre comentariu
pisoiu Postat Septembrie 12, 2006 Partajează Postat Septembrie 12, 2006 < Treapta 5 care e cea mai puternica la mobilele GSM in banda de 950 MHz > Pisoiule de unde e asta ? Sigur asa e ? E Dacie sa aiba 5 trepte ? Eu imi amintesc ca el doar afiseza taria semnalului in 5 liniute, dar intern "stie" nivelul receptie si emisiei cu cel putin 1%. Ceea ce vezi pe ecranul mobilului este o reprezentare mai mult sau mai putin exacta, si pe intelesul tuturor, a puterii purtatoarei emisa de BTS pentu identificare si receptionata de mobil. Eu vorbeam de puterile de emisie ale mobilului. Liniutele de pe ecran nu au nimic de a face cu puterea de emisie. Eu foloses pentru testarea produselor GSM cu care lucrez un emulator de BTS tip HP8922M GSM/DCS/PCS MS Test set + HP83220E GSM/DCS/PCS RF Interface. In principiu, instrumentul asta stie sa emuleze functiile de baza ale unei retele GSM si sa testeze in parte fiecare subansamblu al unui terminal mobil. Conform acestui instrument (si conform specificatiilor GSM), treptele de emisie sunt numerotate de la 1 la 19, 1 fiind cea mai puternica. O sa le insir in continuare, prima coloana fiind treapta de emisie, iar a doua fiind puterea corespondenta in dBm (valabil pentru categoria 950MHz): 1-41 2-39 3-37 4-35 5-33 6-31 7-29 8-27 9-25 10-23 11-21 12-19 13-17 14-15 15-13 16-11 17-9 18-7 19-5 Acuma din cauza puterii mari de emisie si a campului radiat, terminalele mobile folosite de noi nu stiu sa functioneze in treptele 1,2,3,4, ci doar de la 5 la 19. Treptele 1,2,3,4 sunt rezervate echipamentelor GSM care nu sunt destinate pentru folosire in apropierea corpului uman, deoarece ar genera camp de emisie prea puternic. Finalul de la Diga merge parca si in 450MHz, asa ca poti intra lejer in banda libera a PMR-urilor. Dar hai sa nu dam cu piciorul unei idei despre care nu stim nimic. Finalul poate. Dar de filtrele de pe langa el ce zici? Dar de duplexorul care il ai inainte de antena si care e acordat pe benzile GSM? Sau vrei sa modifici si pe acolo? Korect. Si cu toate astea unii aduc argumete 'stiintifice' ca nu va merge. (asta e discutie pro, cine e contra isi deschide propriul lui topic) Unii adica eu presupun. Din punctul meu de vedere e o discutie, iar ca si orice alta discutie suporta argumente si pro si contra. Incerc doar sa aduc argumente bazate pe experienta si pe realitate. Daca in alte posturi se discuta despre alimentarea masinii de la o baterie de ceas sau despre perpetuum mobile inseamna ca cei care spun ca nu se poate ar trebui sa taca sau sa isi deschida alte topicuri?? Vreau doar sa ii fac pe cei foarte entuziasti sa realizeze la ce se inhama, din partea mea nu au decat sa incerce, o fac pe banii si pe timpul lor, si daca vor reusi, contribui si eu la berea aia. Da. Sa vina aia de la IGCTI la mine si sa-mi reproseze ca am modificat cap-coda un mobil ! Sa vezi ce tare m-as simpti atunci ! Fazele unui proiect dupa Schopenh. - Se crede ca e imposibil .......... Nu IGCTI-ul o sa se supere daca emiti in benzile GSM, sau cel putin nu in mod direct. Cei care supravegheaza ce se intampla pe acolo sunt operatorii GSM, ei sunt direct interesati sa nu se intample nimic ciudat. Si nu e imposibil, e doar improbabil. /pisoiu later add: poftim si o poza, emulatorul de BTS e in stanga, sub osciloscop. Scuzati dezordinea. Link spre comentariu
pisoiu Postat Septembrie 12, 2006 Partajează Postat Septembrie 12, 2006 sincer nu am intalnit pe nimeni in ro care sa stie cum functioneaza un gsmAsta nu inseamna decat ca nu ai intalnit destui oameni. Avem 3 retele GSM in tara asta, mi-e greu sa cred ca nimeni nu stie cum functioneaza :)/pisoiu Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 13, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2006 < iar a doua fiind puterea corespondenta in dBm >Mai stiti relatia de tranf a puterii din dBm in W ? Stiu ca erea ceva logaritmic, dar am uitat-o.Privind actiunea pe care o are asupra vietii se folosete SAR=energ absorbita/ unitate de masa, dar nu despre asta e vorba.Am luat trenul de la Predeal si ce sa vad in gara la un magazin de tel mobile: Philips Diga ! 500.000. Dar nu mi-am cumparat. Link spre comentariu
rzone Postat Septembrie 13, 2006 Partajează Postat Septembrie 13, 2006 Apropos de topicul initial: mi-a spus cineva ca exista un model de nokia care poate trece pe "direct" cind sesizeaza un exemplar identic in vecinatate. Functia se cheama PTT (oare n-o fi duplex?) dar nu e disponibila operatorilor din ro. Detalii tehnice habar n-am (si e din auzite asa ca nu dati cu pietre :yawinkle: ) sper doar sa nu foloseasca modulul bluetooth, ca nu bate prea departe... Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 13, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2006 De mult timp "ameninta" Nokia cu astfel de telefoane. Dar eu n-am vazut nici unul. Nici macar nu spun si ei pe ce distanta bate: http://www.mobilecowboys.nl/gadgets/467 http://www.mobilemag.com/content/100/340/C2230/ Link spre comentariu
Gerula Postat Septembrie 13, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2006 < mi-e greu sa cred ca nimeni nu stie cum functioneaza >Pai.. la ce le trebuie ?In Romania sunt doar depanaori si consumatori pentru tehnologia asta ?Pe cine intereseaza cum functioneza ?Stiu pe cineva care repara aparate electronice si nu stia sa rezolve o problema cu 3 rezistente legate in triunghi.Si eu am reparat electronice fara sa stiu nici 10% cum functioneza ..... Link spre comentariu
pisoiu Postat Septembrie 13, 2006 Partajează Postat Septembrie 13, 2006 < iar a doua fiind puterea corespondenta in dBm >Mai stiti relatia de tranf a puterii din dBm in W ? Stiu ca erea ceva logaritmic, dar am uitat-o.Privind actiunea pe care o are asupra vietii se folosete SAR=energ absorbita/ unitate de masa, dar nu despre asta e vorba. http://www.giangrandi.ch/electronics/an ... cibel.htmlCunosc parametrul SAR, si chiar daca nu despre asta era vorba, am amintit de efectul asupra tesuturilor vii doar ca o justificare pentru faptul ca nu se merge mai sus de treapta 5 de putere. Nu as vrea sa am langa mine un emitator de 41 dBm (13 W), la care nici nu vreau sa ma gandesc ce sursa ii trebuie.In Ro exista si producatori pentru tehnologia asta, nu doar consumatori. Mai demult foloseam modemuri GSM Telit pe care scria "Made in Romania". Erau doar asamblate si testate aici, nu produse de la a la z. Nu sunt foarte sigur de ce spun acuma, insa din auzite exista o firma in Cluj care se ocupa cu soft pentru mobile si care a fost achizitionata recent de Nokia. Repet, e doar din auzite, nu cunosc nume sau persoane./pisoiu Link spre comentariu
bolek Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 < iar a doua fiind puterea corespondenta in dBm > Nu as vrea sa am langa mine un emitator de 41 dBm (13 W), la care nici nu vreau sa ma gandesc ce sursa ii trebuie./pisoiudBm= decibeli miliwatt = 10 lg (putere in miliwatti)Proba10lg(13000mW)=41.139dBmDaca ai pe langa tine un site GSM, si SIGUR ai daca esti in Cluj, sigur sunt mai multi Watti decat atat! Un TR ( etajul de putere GSM) de BTS poate sa "verse" pana la 20W in antena panou ! Iar aceasta mai are si ea un castig in dB, depinde de model cat! Link spre comentariu
vsurducan Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 < Treapta 5 care e cea mai puternica la mobilele GSM in banda de 950 MHz >Pisoiule de unde e asta ? Sigur asa e ?E Dacie sa aiba 5 trepte ?Eu imi amintesc ca el doar afiseza taria semnalului in 5 liniute, dar intern "stie" nivelul receptie si emisiei cu cel putin 1%.Ceea ce vezi pe ecranul mobilului este o reprezentare mai mult sau mai putin exacta, si pe intelesul tuturor, a puterii purtatoarei emisa de BTS pentu identificare si receptionata de mobil. Eu vorbeam de puterile de emisie ale mobilului. Liniutele de pe ecran nu au nimic de a face cu puterea de emisie .Nu numai ca nu au de-a face cu puterea de emisie dar nu au nimic deaface nici cu semnalul receptionat. Sunt pur si simplu o indicatie comerciala pe intelesul tuturor despre nimic precis.Masurarea puterii la emisie se face printr-un cuplor directional urmat de un detector de camp logaritmic. Atat timp cat impedanta antenei este perfect imperecheata cu iesirea amplificatorului de putere (PA) cuplajul va permite transferul maxim de putere spre antena, iar semnalul detectat ca "nivel de putere" va scadea. Cand antena este prost adaptata (cazul majoritatii telefoanelor GSM) semnalul indicat va fi mai mare (mai multe liniute) La receptie se intampla acelasi lucru insa semnalul care genereaza liniutele este echivalentul unui RSSI.Pe intelesul tuturor, un telefon GSM poate sa arate 5 liniute si sa nu poti obtine legatura, iar daca-i montezi o antena exterioara adaptata sa vexi 2 liniute si sa vorbesti perfect exact din acelasi loc.Apropo de GSM, in Romania diversitatea aparaturii si sistemelor de comunicatie GSM depasesc nivelul celor din SUA (opinie personala) si probabil suntem pe un loc fruntas in Europa.Iar efectul se va vedea in curand mai ales in cazul copiilor care vorbesc in disperare la GSM fara ca parintii sa-si puna intrebarea ce se intampla cu 50...70% din energia radiata de telefon...cele bune,Vasile Link spre comentariu
pisoiu Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Daca ai pe langa tine un site GSM, si SIGUR ai daca esti in Cluj, eu numai de la Orange stiu o multime (daca imi zici strada, iti zic si unde sunt cele mai apropiate !) , sigur sunt mai multi Watti decat atat! Un TR ( etajul de putere GSM) de BTS poate sa "verse" pana la 20W in antena panou ! Iar aceasta mai are si ea un castig in dB, depinde de model cat!Desigur, insa eu ma referam la treptele de emisie ale MS, nu al BTS. E normal ca un BTS sa emita cu puteri mai mari. Am vazut ceva BTS-uri Motorola desfacute, si am vazut ce etaje radio au./pisoiuedit:Nu numai ca nu au de-a face cu puterea de emisie dar nu au nimic deaface nici cu semnalul receptionat. Sunt pur si simplu o indicatie comerciala pe intelesul tuturor despre nimic precis. Aici imi permit sa va contrazic putin, cel putin la telefoanele mobile cu care am lucrat eu. Acel emulator de BTS care il vedeti in poza permite clamparea unui MS. Eu lucrez cu el in felul urmator: conectez pe coaxial intrarea de test a emulatorului direct in intrarea de antena a modulului GSM. Emularea o fac prin introducerea unei cartele Orange in MS, setarile de emulare sunt pe EGSM 900, cu MNC=01 si MCC=226, iar din emulator setez purtatoarea BCCH pe canalul 77 care corespunde canalului folosit de Orange in zona mea (verificat pe analizor de spectru). Am posibilitatea de a regla purtatoarea BCCH intre -7dBm si aprox. -100dBm daca bine tin minte, cu o rezolutie de 1dBm. Modificarea amplitudinii purtatoarei se reflecta si in calitatea raportata a semnalului (in cazul meu in raspunsul la comanda AT+CSQ, deoarece folosesc modem GSM nu telefon). /pisoiu Link spre comentariu
bolek Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 In timpul cat faci masuratorile , MS nu are tendinta de a face handover pe altceva cand ii dai tu semnal slab? Asa ar fi normal , face parte din protocolul gsm! Sau ecranezi totul, in asa fel incat terminalul sa nu mai aibe nici o alta optiune decat emulatorul tau gsm? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum