Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fototranzistor neinfluentat de lumina artificiala?

Rila

Postări Recomandate

Salutare,Vreau sa realizez un senzor de lumina pentru masina,care sa imi aprinda pozitiile in functie de lumina de afara.Problema e ca am nevoie de un tranzistor care sa nu se lase influentat de lumina farurilor,doar de lumina solara.Stiu ca am citit undeva ca exista asa ceva dar nu mai gasesc articolul respectiv.Va multumesc mult pentru atentie!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Rila

3

• puriu

3

• ratza

2

• miron1947

2

Top autori în acest subiect

Trebuie sa "integrezi" lumina ambianta, un fotograf care stie utilizarea exponometrului clasic (tinut in mana, manevrat profesionist) intelege ce vreau sa spun... Altfel zis, sa nu fie o masurare tip spot.Asadar, fototranzistorul, fotorezistenta, celula solara etc. trebuie acoperite cu o calota alba laptoasa, care sa difuzeze puternic lumina (uitandu-te prin ea, sa nu vezi nici cea mai mica informatie despre obiectele mai luminoase sau mai intunecate de dincolo, doar o iluminare medie, constanta pe toata suprafata). In modul acesta, nu conteaza ca apar in campul ei punctele luminoase ale iluminatuui stradal, sau o pasare care trece razant.In al doilea rand, trebuie un detector de prag reglabil, care sa-ti mentina aprinse luminile, dupa dorinta.Daca, prin absurd, integratorul de lumina constituit din calota laptosa nu ar fi suficient, se pot pune doi astfel de senzori, indreptati spre zone diferite, ei furnizand semnale unei porti logice in coincidenta (nand), astfel incat aprinderea se face numai daca senzorii redau acelasi semnal ca intensitate.Cel mai nimerit ar fi sa utilizezi o celula solara (ca cea de la lampile solare de gradina), aceasta avand o suprafata extinsa, nu ca la fototranzistor, deci este mai putin sensibila la puncte luminoase. Avand deasupra si o placa difuzanta, ai obtine senzorul ideal scopului propus.Dar nu-i mai bine sa aprinzi manual pozitiile?, ca si asa tendinta este de a motai la volan in amurg...

Link spre comentariu

In afara oraselor e obligatorie folosirea luminii de intilnire tot timpul .Atunci ce te mai obosesti sa faci inovatia?Oricum exista ceva filtre de acel gen folosite la senzorii de iluminare de la camerele de supraveghere . Sint fixate pe fotorezistenta direct.Grig

Link spre comentariu

Fototranzistoarele sunt sensibile numai la rosu si infrsrosu apropiat si nu au nevoie de filtre UV. Nu sunt sensibile la lumina slaba. Sensibilitatea lor nu poate fi regata electric, cu exceptia celor care au si electrodul baza accesibil (foarte rare).

Link spre comentariu

Eu am înţeles că scopul automatizării este de a aprindeautomat luminile de poziţie atunci când autovehicululeste staţionat/parcat noaptea pe stradă, nu când seaflă în trafic !Se poate uşor realiza un circuit de temporizare caresă menţină poziţiile aprinse un anumit timp, chiar dacăfototranzistorul este iluminat accidental de farurile unuialt autovehicul. Prin reglarea sensibilităţii montajului sepoate stabili cu suficientă precizie momentul aprinderiiluminilor de poziţie. Se montează chiar în habitaclu, fiindastfel ferit de acţiunea directă a iluminatului stradal.Desigur că reglajul definitiv trebuie făcut noaptea, încondiţiile unui iluminat artificial relativ puternic.

Link spre comentariu

Acest senzor de lumina automata (faza scurta) este plasat in mijlocul parbrizului (langa garnitura de cauciuc), unde este oglinda prinsa de parbriz. Nicidecum langa far, deci nici o problema cu lumina farului. Nu se vede o calota albicioasa, se vede chiar negricios sub sticla parbrizului. Dar sunt convins ca este o lentila care uniformizeaza lumina primita.Ca mod de functionare: nu comuta direct la lumina slaba, sta cam 3-5 secunde pana activeaza, cam aceeasi intarziere la stingere. Daca esti doar sub un nor trecator, si il treci in alea 3-5 secunde nu mai aprinde. Daca dureaza mai mult, le aprinde.Nu prea vad cum poti sa o integrezi in circuitul masinii, cata vreme nu ai inca un switch pe maneta de lumini pentru mod auto. Nu cred ca ai sa-l vrei mereu automat, ai sa vrei si manual (sa luminezi ceva de exemplu), si tot ai sa-l uiti aprins odata. Banuiesc ca asta este motivul pentru care vrei automat, ca sa nu le uiti aprinse si gasesti masina cu bateria consumata.

Link spre comentariu

Eu vroiam sa pun si un intrerupator care sa comute intre modul automat si manual,si ma gandeam sa il fac sa functioneze si in timpul mersului nu numai in parcare...Cred ca cea mai buna idee este cu o lentila de ochelari de soare si cu un bc107 taiat pentru inceput!

Link spre comentariu

Fototranzistoare gratis se gasesc mai ales in periferice vechi de PC (mouse-uri, unitati de discheta, CD-ROM, imprimante, etc.). Sunt la fel de bune ca si cele noi. Fotorezistoarele sunt mult mai sensibile la lumina si mai usor de de folosit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări