Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire uc3844

marius_3004

Postări Recomandate

• Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius_3004

13

• Marian

11

• Dr.L

9

• AlinEX

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tensiunea e de 15,26v,forma de unda a tensiunii de alimentare e ....sinusoidala,deci s_ar putea sa ai dreptate si sa fie dus condensatorul de filtraj,desi n_am mai intalnit o alimentare direct de pe alternativ cu rezistenta si condensator fara dioda.Partea de alimentare de pe infasurarea trafo are dioda.O sa continui maine,azi e tarziu,multumesc de ajutor.Nu am scurt.

banuiesc ca sursa aceia nu are redresare monoalternanta! mai toate sursele din tv-uri au rezistenta de alimentare a CI direct din 220ca, in acest caz, redresarea este realizata prin una din diodele semipuntii negative!in cazul atasamentului, redresarea se face prin D1!Daca acolo ai sinusoida, eu as crede ca ai o dioda din punte in scurt!

post-30607-139829674138_thumb.jpg

Link spre comentariu

pai ce sa elaborez? in atasament se poate vedea cum se face redresarea! dar sa incerc! o punte redresoare are 4 diode! bun?!? doua pentru + si doua pentru - care defapt este si masa montajului(cel putin in majoritatea cazurilor)! una din cele doua diode folosite pentru -, se foloseste pentru redresarea tensiunii de alimentare pentru integrat!mai explicit nu cred ca poate fi spus!Am aratat in atasament cum se face acea redresare!

Link spre comentariu

Colegu' matale ai vazut ce am subliniat eu in citatul tau?

Ai zis asa: au rezistenta de alimentare a CI direct din 220ca, asta presupune ca rezistenta de alimentare merge direct la retea ca asta ai zis tu, si deci cum elimini semialternanta negativa de pe pinul 7 devreme ce-i aduci acolo direct sinusoida de la priza? de fapt tu ai vrut sa spui ca se practica alimentarea circuitului de control direct din HV, adica din tensiunea de la retea redresata si filtrata pentru partea de forta, ceea ce este cu totul alta treaba, deci atentie la exprimare! ( ca tot te folosesti tu de semnul exclamarii in loc de punct asa cum ar fi normal si gramatical corect ).

Si UC384x se poate alimenta direct de la HV penca are zenner intern la 34V, atata timp cat curentul adus la pinul 7 este sub 30mA, nivelul tensiunii de acolo nu conteaza, insa este neaparat nevoie de tensiune continua, deci inevitabil nu sinusoida, semialternanta negativa nu are ce sa caute acolo, condensatorul ar ceda destul de repede daca curentul ar fi suficient de mare, daca nu atunci condul ar fi pur si simplu un strap la masa. Trebuie observat unde se face redresarea pentru alimentarea integratului de la sursa de fata si apoi determinat ce este in neregula.

Link spre comentariu

vreau sa zic exact asta: se foloseste fix schema din atasament. fara modificari majore. in linii mari cred ca am evidentiat o greseala a initiatorului, acea cu alimentarea integratului in ca. da este redresata si filtrata tensiunea, dar, monoalternanta, prin puntea de diode. adica nu de la bara de +310V se alimenteaza, ci + este cules de pe L sau N prin rezistenta, si minusul prin diodele redresoare.punct am folosit de data asta, daca este atat de important.

Link spre comentariu

Daca tensiunea e sinuosoidala, poate ca si condul sa fie tare uscat.Dar ceva-mi spune ca forma de unda a alimentarii a fost estimata din afirmatia ca "se alimenteaza direct de la 220V".Adica inca nu a aparut osciloscopul in montaj. Ceea ce...complica depanarea :nas:

Link spre comentariu

Poate initiatorul topicului ne zice si la ce e folosita sursa, ce tensiuni si curenti debiteaza. cum o banala sursa cu UC3844 nu se repara in tara? sau ozn-ul de-l alimenteaza nu se poate repara? ca nu am prea inteles!

Link spre comentariu

:ras Deci eu am nevoie de ajutor nu de polemici intre useri.Pe pinul 7 am o rezistenta de 82k ce vine direct de pe alternativ(de pe unul din bratele puntii redresoare),o dioda 1n4148 (catodul,anodul e la pinul6),plusul unui condensator de 22uf/63v si emitorul unui BC548.Colectorul acestuia are o dioda care vine de pe o infasurare trafo,are un cond de 22uf/63v ,o rezistenta de 1k intre colector si baza si o dioda (presupun zenner)intre baza si masa.Deci probabil ca asta cu tranzistorul e alimentarea din tens recuperata.Am facut poze dar din pacate pot sa le pun doar deseara,vad ca asta nu-mi recunoaste aparatul.Am apelat la ajutor tocmai din ideea ca s-ar putea ca eu sa gandesc ceva gresit,am mai patit ca sa ma cramponez pe ceva si de fapt sa provina defectul din alta parte desi parea fara nici o legatura.Deci multumesc pt orice idee(chiar si ironica).

Link spre comentariu

Nu are de unde sa fie polemica, am fost putin neatent eu si mi-am cerut scuze pentru asta, nadajduiesc ca colegul @AlinEX mi le accepta, situatie in care polemica este inexistenta.Cat despre sursa, eu ezit sa ma mai pronunt pana nu vad o schema exacta sau macar ceva poze clare cu ambele fete ale placii..

Link spre comentariu

Da,are dreptate alinex,asta e schema de alimentare.Printre picaturi o sa incerc sa pun iar osciloscopul pe alimentare,dioda in punte sigur nu am in scurt.LE Nu se repara in tara pt ca nu se repara in tara.Incurcate sunt caile Domnului ,nu?:ras:

Link spre comentariu

Integratul se verifica cu mos-ul scos sau cu drena in aer.Se lasa in pinul 7 numai rez de 82 kohm si cond electrolitic.Trebuie sa aibe loc ciclul de start din pdf, adica tens in pin 7 creste pana la 16V moment in care apare ref in pin 8 care se mentine pana cand tens in 7 scade sub 9-10V( vezi pdf).Apoi se adauga pe rand componentele scoase din conexiune pin 7 si se vede care inhiba referinta.Cond din pin 7 este unul nou?

Link spre comentariu

Nu are de unde sa fie polemica, am fost putin neatent eu si mi-am cerut scuze pentru asta, nadajduiesc ca colegul @AlinEX mi le accepta, situatie in care polemica este inexistenta.Cat despre sursa, eu ezit sa ma mai pronunt pana nu vad o schema exacta sau macar ceva poze clare cu ambele fete ale placii..

nu ai de ce sa iti ceri scuze, pentru ca nu am fost suparat. se intampla oricui sa greseasca, mai ales ca nu am fost extrem de clar in exprimare. deci, nu exista polemica!@marius_3004 ce dracie alimenteaza acea sursa? daca nu este secret de stat cumva!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări