Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mici proiecte de începător în atelierul lu M Florian


mflorian24

Postări Recomandate

Abia de cîteva luni am început şi eu să meşteresc cîte ceva care împrăştie aşchii. Pentru că am unelte mici, spaţiu mic şi puţină experienţă, am început cu duraluminiu, poliamidă, bronz, alamă şi textolit. Destul de repede am ajuns la concluzia că mi-ar prinde bine o modalitate de a obţine suprafeţe plane şi fine. Cum freza mea permite pensete de maximum 6 mm, am fost nevoit să îmi fac un cuţit zburător de-ăla. Nu mă simt încîntat de faptul că folosesc denumirea engleză, dar nu ştiu cum se traduce fly cutter în limba română. Dacă ştie cineva...Aşa că vrînd-nevrînd am început prima prelucrare în oţel. Şi nu orice. Am găsit o bară de OLC45 cu diametrul de 25 şi aşa a început aventura. Strungul meu taie lejer alamă, bronz şi alte materiale de acest gen, cu cuţite HSS. Cînd am luat primul şpan în oţel a mai fost cum a mai fost. Dar la al treilea sau al patrulea şpan, deja strungul a început să facă ca toţi dracii. Mi-am zis "e clar, cu strunguleţul ăsta al meu (Proxxon PD 230/E) n-am ce căuta în zona oţelurilor". Am scos piesa din universal şi am aruncat-o într-o cutie.După ceva vreme m-am procopsit din piaţa de vechituri cu un cuţit vidia cu corp de 8x8mm, că asta-i maximum ce permite strungul meu. L-am încercat în diverse materiale şi am văzut că merge frumos, mai ales la viteze mari. Aşa că am răscolit prin cutia în care am aruncat bucata de OLC45 şi am testat cuţitul. O plăcere. Hopaaaa! Reluăm proiectul. Şi da, cu cuţitul cu pastilă vidia am prelucrat piesa aproape la fel de uşor ca alama cu HSS. Numai că, spre sfîrşit, se impunea o reascuţire a cuţitului. Şi nu prea aveam cu ce, decît cu pietre obişnuite puse pe un polizor ieftin şi amărît. Aşa că, nici n-am terminat primul proiect că deja am început să mă documentez pentru al doilea, respectiv un dispozitiv ajutător pentru ascuţit cuţite de strung şi nu numai.Într-un final am terminat prelucrarea pe strung şi a urmat frezarea. Bineînţeles că nu am nici o freză cu carburi sau vidia, iar cu cele HSS nu am avut nici o şansă, aşa că am început să caut discuri diamantate. Am găsit trei modele şi le-am făcut sistemul de prindere în freză, de data asta cu OL37, care se prelucrează mai lejer. Am tăiat cu disc diamantat ce era de frezat la piesă şi într-un final am ajuns să tai primul şpan cu cuţitul meu cel zburător. Am folosit un cuţit de strung HSS, cu geometrie total inadecvată, dar rezultatul a fost mulţumitor.Sar peste proiectul "dispozitiv de ascuţit cuţite de strung şi alte diverse chestii", pe care l-am finalizat între timp şi care mi-a permis să ascut un cuţit adecvat pentru fly cutter şi vă arăt prima tăiere, care a ieşit conform aşteptărilor:

post-70282-139829673803_thumb.jpg

post-70282-139829673818_thumb.jpg

post-70282-139829673831_thumb.jpg

Link spre comentariu

cuţit zburător de-ăla. Nu mă simt încîntat de faptul că folosesc denumirea engleză, dar nu ştiu cum se traduce fly cutter în limba română. Dacă ştie cineva......:

Se traduce asa cum l-ai si tradus de altfel.Cutit zburatorCutitele Hss lucreaza cu succes in zona otelurilor obisnuite, atat la strung cat si la freza.Daca n-ai putut sa aschiezi cu un cutit HSS, problema e in alta parte , incepand de la geometria cutitului si daca e ascutit /tocit.
Link spre comentariu

Cred că ai dreptate. Am încercat să folosesc pentru oţel cuţitele HSS ascuţite pentru materiale moi, de tip aluminiu. Că altceva nu aveam atunci.Şi cîteva imagini cu dispozitivul pentru ascuţit cuţite de strung. Deja am cîteva idei cum să-l îmbunătăţesc.

post-70282-139829673855_thumb.jpg

post-70282-139829673871_thumb.jpg

post-70282-139829673886_thumb.jpg

Link spre comentariu

M-am lovit sistematic de problema centrării pieselor foarte scurte pentru strunjire, aşa că am cules idei de pe net şi am realizat un distanţier pentru universal. L-am făcut din parchet laminat, pentru că este ieftin, uşor de prelucrat şi cu geometrie suficient de exactă (verificat cu ceasul comparator).De asemenea, un dispozitiv pentru reglarea înălţimii cuţitelor de strung. Este foarte exact şi se poate realiza foarte uşor. Piesa verticală este prinsă de cea orizontală printr-un mic rulment. Doar reglajul iniţial este mai laborios, dar nu cine ştie ce. Dup-aia, folosirea e floare la ureche.

post-70282-139829674041_thumb.jpg

post-70282-139829674059_thumb.jpg

post-70282-139829674076_thumb.jpg

post-70282-13982967409_thumb.jpg

post-70282-139829674106_thumb.jpg

Link spre comentariu

Imi place suportul auxiliar pentru slefuire.Tu l-ai facut?

Dispozitivul pentru veificare inaltimii cutitului este complicat inutil cu nivela aia...Era suficient sa confectionezi un dispozitiv metalic in forma de litera C, cu perpendicularitatile corect realizate , in care bratul de sus se aseaza peste partea activa a cutitului....evident distanta de la bratul de sus (masurata la partea inferioara) trebuie sa coincida cu linia axiala a universalului.

 

Piesele scurte se centreaza usor in universal cu ajutorul unui mic dispozitiv care se prinde in portcutit si are un mic rulment in varf.

Link spre comentariu

Imi place suportul auxiliar pentru slefuire.Tu l-ai facut?

Da, tot ce este din dural nevopsit este bricolat de mine, mai puţin suportul pentru motor, care este cumpărat.Legat de verificarea înălţimii cuţitelor, am o piesă în formă de C (mă rog, ceva pe acelaşi principiu), dar strunguleţul meu este liliputan şi este relativ incomod să văd ceva exact în zona aceea. Cu acest braţ articulat, chiar dacă este mai complicat, îmi este mult mai uşor să văd ce fac.Mulţumesc pentru ideea din filmuleţ!
Link spre comentariu

L-am frezat pe o masă rotativă. Am o masă rotativă minusculă, de doar 100mm diametru, pentru care am făcut un disc din dural (alt micro-proiect) şi i-am extins diametrul la 350mm.

post-70282-139829674584_thumb.jpg

post-70282-139829674604_thumb.jpg

Link spre comentariu

Hm, minuscula sau nu....o masa rotativa e un accesoriu ravnit de toata lumea.Frumos lucrat. PS.Am si eu o microfreza de aia de la Proxxon, i-am adus multe modificari sa pot lucra cat de cat pe ea ...

Link spre comentariu

PS.Am si eu o microfreza de aia de la Proxxon, i-am adus multe modificari sa pot lucra cat de cat pe ea ...

Aş fi foarte interesat de asemenea modificări. Am dificultăţi majore în a freza oţeluri, chiar şi de-alea moi.
Link spre comentariu

Florian, pt insipiratie in modificarea frezei Proxxon:viewtopic.php?f=197&t=93490&start=15Pt reducerea vibratiilor si ameliorarea functionarii, am facut cateva modificari1.Brida de consolidare pe motorul frezei, partea de sus2.Coloana de sustinere a axei Z 3.Am renuntat la masa in cruce de la Proxxon si am cumparat una sanatoasa4.La coada de randunica de pe coloana Z, am pus doua suruburi de blocare manuala la capete, cel din mijloc l-am reglat sa permita cursa franata.Din fabrica , cele trei suruburi erau in formatie inversa , cel din mijloc sa fie pt blocare, cele de la capete pt reglajul jocului.5.Folosesc freze de calitate, din carburaAsa am mai reusit sa prelucrez si otel, cu avansuri mici si rabdare multa.Sper sa schimb complet coloana Z si motorul de frezare.Cea mai mare dificultate o constituie sina-ghidajele care ar constitui coloana Z.Am incercat sa gasesc ceva ghidaje tip randunica de la alte utilaje...deocamdata n-am avut norocul sa gasesc ceva fezabil....

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

M-am tot izbit de problema prinderii pieselor plane, de grosime mică, pentru corectarea unei feţe, sau pentru reducerea grosimii. După ce m-am inspirat de pe net, mi-am făcut un set de prindere format din cîteva banale plăcuţe de fixare şi o micro-menghină. În acest fel se pot fixa foarte ferm piese care pot fi frezate pînă la grosimea de 3mm. Dispozitivul este uşor de făcut şi chiar face treabă bună.

post-70282-139829721278_thumb.jpg

post-70282-139829721295_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări