Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa calculator HC-2000

payty

Postări Recomandate

Salutare tuturor, As vrea sa refac o sursa de calculator HC-2000. Recent am cumparat calculatorul si momentan il alimentez de la o sursa de PC, dar as vrea sa o refac pe a lui care avea niste modificari si era si defecta in sensul ca era sa ard calculatorul cu ea. Am pastrat transformatorul din ea care scoate 9V la vreo cativa amperi si mai are o infasurare cu priza separat de cealalta. Tensiunile pe care trebuie sa le scot sunt +5V si +-12V. Prima trebuie sa suporte vreo 3-4 Amperi iar pe +-12 V daca scot 1A e suficient. Ma poate ajuta cineva cu o schema? As vrea ceva care sa fie suficient de bine filtrat, sa nu am probleme sa se defecteze calculatorul din cauza asta. multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• payty

4

• Mikrosha

3

• Dr.L

1

• Marian

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sursa de 5V era făcută cu LM323. Radiatorul era destul de subdimensionat, că stătea curent la peste 60 de grade.

Sursa de +-12V nu este absolut necesară, alimentează un singur integrat, un ROB1488, cu rol de level shifter pentru interfaţa RS-232.

Calculatorul poate funcţiona fără probleme şi fără +/-12V, cu excepţia interfeţei seriale. Ţin minte că sursa de -12V era destul de firavă, se ardea uşor tranzistorul regulator serie.

FDD-urile mai vechi foloseau 12V pentru motoraşe, dar din unităţile cu care m-am jucat, toate funcţionau fără 12V.

Deci doar sursa de 5V trebuie să fie ţapănă.

Ca să răspund la subiect, am desenat o schemă pe baza transformatorului pe care-l ai.

Posted Image

Link spre comentariu

cam ce amperaj ar trebui sa dea pe +-12V?Am vazut ca cele doua regulatoare 7812 si 7912 nu tin la puteri prea mari, adica primul cam 900mA si celalalt e ceva mai rezistent, adica 1.5AMa gandesc ca oricum nu ar trebui sa le exploatez la capacitate maxima deci daca consumul HC-ului pe tensiunile astea e mai mic de 500mA atunci cred ca sunt suficiente. Mentionez ca nu folosesc unitate floppy mecanica, am un emulator de floppy cu cartela SD.

Link spre comentariu

nu tin la puteri prea mari, adica primul cam 900mA si celalalt e ceva mai rezistent, adica 1.5A

Pai e de asteptat, deoarece puterea se masoara in W iar curentul in A.Dupa care se pune problema racirii integratelor: diferenta de tensiune dintre intrarea si iesirea lor * curentul de iesire dau puterea disipata.Orice regulator ai folosi, tot la fel de mult disipa, ca traful da o tensiune fixa!
Link spre comentariu

cam ce amperaj ar trebui sa dea pe +-12V?Am vazut ca cele doua regulatoare 7812 si 7912 nu tin la puteri prea mari, adica primul cam 900mA si celalalt e ceva mai rezistent, adica 1.5A

Am scris în mesajul anterior.

Sursa de +-12V nu este absolut necesară, alimentează un singur integrat, un ROB1488, cu rol de level shifter pentru interfaţa RS-232.

Ăsta nu consumă mai mult de 20mA, decît poate dacă-i ars. Dacă nu ai unitate floppy mecanică, cu atît mai mult n-ai nevoie de curent mare pe +-12V. D-asta am considerat că 7812 şi 7912 sînt mai mult decît suficiente.
Link spre comentariu

Consumul unui CIP era de circa 1,67 A (5 V).Nu e nici-un motiv ca pentru un HC-2000(excluzând unitatea floppy) să fie sensibildiferit.Cum a precizat şi domnul Mikrosha, LM 323sau βM 323 (românesc, eventual recuperat)şi montat pe un radiator corect dimensionatva face faţă fără probleme acestui consum.Atenţie la valoarea maximă a tensiunii de intrare !

Link spre comentariu

Multumesc pt lamuriri/precizari/ajutor. Sursa e cea din poza pusa de colegul de mai sus. Am sa folosesc transformatorul si puntile redresoare pentru ca sunt in stare buna. Nu stiu in ce pdf m-am uitat de am vazut valorile respective, dar clar nu m-am uitat bine :)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am facut sursa, pe partea de 5V merge destul de ok. I-am pus si un tranzistor 2n3055, ca in schema atasata. Se incalzeste ceva dar cred ca e ok. Ca sa elimin caderea de tensiune de pe tranzistor am pus o dioda pe masa regulatorului dar din pacate tensiunea ajunge la 5.3V si eu vreau sa o mentin la maxim 5.1 cat am vazut ca da o sursa de PC. O sa mai incerc prin tatonari. Daca pun fara dioda scoate cam 4.4V. In schimb pe cealalta parte a schemei, de +-12 V am observat ca regulatorul 7912 scoate -12.6 volti desi e legat direct , fara tranzistori de putere si altele. Care ar putea fi cauza? Am verificat legatura la masa a regulatorului si nu are vreun contact imperfect care sa dea o rezistenta aditionala.Celalat, 7812 scoate cam 11.8VLa masa am legat (-) de la infasurarea care vine pe 5V si priza mediana de la infasurarile de 12V. e ok asa?Am sa mai montez si un mic cooler in interior pt ca si puntea de pe 5V se incinge un pic.

post-17792-139829678245_thumb.jpg

Link spre comentariu

Noh, parcă ziceai că vrei o sursă bună. Ce-ai făcut tu nu are reacţie negativă globală. Tensiunea o să fugă cu temperatura. PSRR prost. Rezistenţă de ieşire mare. În concluzie e la fel de rău ca şi cum ai fi pus o rezistenţă direct din filtrare.

Uite ceva mai bun şi la fel de simplu:

Posted Image

LE: vezi datasheet pentru calculul R1 şi R2.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări