Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

fotovoltaic 4,9 Kw

Vizitator obisnuit

Postări Recomandate

Da, nici nu am zis ca ar avea mare utilitate practica, am zis doar ca in principiu se poate!O alta problema in varianta cu 3 invertoare e cazul in care unul se arde...Mare problema cu dezechilibrele nu prea ar fi, ca s-asa consumatorii provoaca dezechilibre la greu.

Ca sa furnizezi in retea nu tensiunea trebuie sa fie mai mare, ci sa fie defazata in fata cu cateva grade.

Adica in orice moment, tensiunea invertorului e mai mare decat cea de la retea (de ex, la vizualizarea pe osciloscop).Insa tensiunea efectiva dintr-o perioada e aceeasi ca la retea.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

6

• AlinEX

6

• Dr.L

4

• gica70

4

Top autori în acest subiect

Problema de fond este perfect similară cu situaţiaîn care am dori să folosim trei generatoare monofazateîn loc de invertoare; deci condiţiile de conectare rămânabsolut aceleaşi (şi care sunt exact 4 la număr).În caz de avarie a unui invertor trifazat, el pur şi simplunu mai injectează putere în reţea, fără alte neajunsuri.Însă ce se întâmplă atunci când un invertor monofazatse defectează ? Fiind conectat "on-grid", tensiunea depe faza respectivă practic nu se modifică (putereareţelei este considerată infinită faţă de cea injectatăde el până în acel moment). Aşadar acest parametrude ieşire (tensiunea) nu se poate utiliza pentru a decuplaşi celelalte două invertoare monofazate rămase în funcţiune,o acţiune obligatorie în acest gen de situaţii (nu mai suntrespectate condiţiile amintite).Care ar putea fi altul ?Invertoarele în discuţie sunt destinate unei reţele monofazate,şi nu trifazate ("Main voltage: 264 [V]").Dezechilibrul teoretic amintit de Dr.L echivalează (d.p.d.v. alputerii vehiculate) cu variaţia unei sarcini (desigur, monofazate)în limitele acceptate (printr-un contract) de furnizorul principalde energie.Deci nu este nevoie de limitarea numărului de furnizori "on-grid"din reţea, ci numai a puterii maxime ce poate fi injectată(individual) în aceasta. Evident, cu cât puterea e mai mare, cuatât condiţiile contractuale se înăspresc.

Link spre comentariu

De acord parametrul de iesire "tensiune" nu ne ajuta in monitorizare dar se poate monitoriza curentul de iesire sau cel de intrare in invertor, tehnic vorbind nu se creeaza un dezechilibru major in cazul defectarii unui invertor monofazic dar daca pe o retea se ajunge sa fie mai multi furnizori on-grid si un deranjament pe o faza forteaza deconectarea tuturor invertoarelor de pe faza respectiva, atunci se va creea un dezechilibru important in retea. Regulamentul trebuie sa prevada toate situatiile posibile nu doar un caz singular in care cineva a cumparat din nestiinta un invertor monofazat si acum incearca sa dreaga greseala cumparand inca altele doua.

Link spre comentariu

Si asa am mai invatat si eu ceva! Mai curand cred ca se monitorizeaza curentul pentru ca tensiunea nu are cum, din motivul lesne de inteles ca el insusi o modifica! Nu am motive sa nu cred pe toti cei de aici.

Link spre comentariu

Din păcate şi metoda monitorizării curentului (pe ieşiresau cel absorbit din acumulatori) este departe de a fiimbatabilă.Când sistemul trifazat este dezechilibrat, atunci peuna din faze curentul este minim. La limită, poate fichiar nul. Traductorul nu va şti să diferenţieze cauzalipsei acestuia (lipsă sarcină sau invertor defect) şiva comanda decuplarea totală.Totodată, un invertor defect nu înseamnă obligatoriuşi un consum nul din baterie.De aici rezultă un alt mare şi decisiv neajuns.Toate cele 3 invertoare vor trebui să funcţionezepermanent, chiar şi cel care lucrează (aproape) în gol.E un consum iraţional de energie, pentru obţinereacăreia s-au investit mulţi bani şi muncă.Atunci unde mai este profitul ?Se mai pot găsi şi alte "bile negre" acestui sistem, darcred că cele prezentate până acum sunt mai mult decâtsuficiente.

Link spre comentariu

pai! cica un sistem on grid nu are acumulatori! deci ies din discutie!si apoi! invertorul on grid consuma energie, atat timp cat este produsa de PV sau orice genereaza electricitate si este legat la invertor. apoi, invertorul on grid, functioneaza atata vreme cat este energie furnizata de electrica(se opeste curentul, se opreste si invertorul)! daca se intampla ca tensiunea furnizata de invertor sa nu fie in faza cu cea data de electrica, iese galagie si fum gros, deci nu avem ce discuta despre dezechilibre si alte minuni!una peste alta, ar fi bine ca aici sa isi exprime parea cineva care are, sau urmeaza sa semneze un contract cu electrica in acest sens, dar este bine documentat!pana acum, mi se pare ca aceasta dicutie a decurs exact ca in povestea lui Creanga cu drobul de sare!ce rau este ca va cadea drobul si va sparge capul copilului...daca este cineva furnizor de energie verde in reteaua Electrica, este invitat cu caldura sa impartaseasca detalii tehnice si procedurile de obtinere a aprobarilor! Nu este imposibil, devreme ce parcurile fotovoltaice se inmultesc de la o zi la alta! Numai pe traseul pe care il fac zilnic in drum spre serviciu(din octombrie 2012) au aparut DOUA parcuri fotovoltaice, si nu stiu ce ma face sa cred ca nu vor fi singurele!pana acum singura problema ar fi de ordin economic! nu de dezechilibre si alte minuni tehnice, din simplul motiv ca invertorul On Grid, este un sistem automat, care se sincronizeaza cu reteaua Electrica! adica, trei invertoare monofazice sunt mai scumpe decat unul trifazic, adica fix ce a zis cineva mai devreme!

Link spre comentariu

pai ca si experiment poti face asta: un motor dc sau ac (monofazat) > alternator auto > trei trafo 12 - 220Vca solutie tehnica, permanenta, folosit ca invertor off grid, ma abtin!

Link spre comentariu
Vizitator yo4qz

pai ca si experiment poti face asta: un motor dc sau ac (monofazat) > alternator auto > trei trafo 12 - 220Vca solutie tehnica, permanenta, folosit ca invertor off grid, ma abtin!

el are un releu si daca nu simte tensiune nu functioneaza
Link spre comentariu

pana acum singura problema ar fi de ordin economic! nu de dezechilibre si alte minuni tehnice, din simplul motiv ca invertorul On Grid, este un sistem automat, care se sincronizeaza cu reteaua Electrica!

Văd că v-a scăpat tocmai esenţialul.Până acum s-a discutat absolut la obiect.Problema ridicată a fost strict de natură tehnică, şi anume despre eventuala înlocuire a unui invertor trifazat cu trei invertoare monofazate. Nu văd cu ce l-ar ajuta pe autorul topicului (care şi-a achiziţionat deja unul monofazat, o cheltuială absolut inutilă) o părere emisă de altcineva care evident că s-ar găsi într-o cu totul altă situaţie !yo4qz:Numai cu modificări substanţiale ale schemei acestuia; în principiu trebuie eliminate circuitele care condiţionează funcţionarea sa de prezenţa reţelei.Simularea sugerată mai sus practic n-are şanse de reuşită, măcar pentru simplul motiv că frecvenţa tensiunii generate de un alternator auto nu corespunde cu cea industrială (de 50 Hz).
Link spre comentariu
Vizitator yo4qz

pana acum singura problema ar fi de ordin economic! nu de dezechilibre si alte minuni tehnice, din simplul motiv ca invertorul On Grid, este un sistem automat, care se sincronizeaza cu reteaua Electrica!

Văd că v-a scăpat tocmai esenţialul.Până acum s-a discutat absolut la obiect.Problema ridicată a fost strict de natură tehnică, şi anume despre eventuala înlocuire a unui invertor trifazat cu trei invertoare monofazate. Nu văd cu ce l-ar ajuta pe autorul topicului (care şi-a achiziţionat deja unul monofazat, o cheltuială absolut inutilă) o părere emisă de altcineva care evident că s-ar găsi într-o cu totul altă situaţie !yo4qz:Numai cu modificări substanţiale ale schemei acestuia; în principiu trebuie eliminate circuitele care condiţionează funcţionarea sa de prezenţa reţelei.Simularea sugerată mai sus practic n-are şanse de reuşită, măcar pentru simplul motiv că frecvenţa tensiunii generate de un alternator auto nu corespunde cu cea industrială (de 50 Hz).
este posibila o astfel de modificare? nu am gasit schema nicaieri
Link spre comentariu

Simularea sugerată mai sus practic n-are şanse de reuşită, măcar pentru simplul motiv că frecvenţa tensiunii generate de un alternator auto nu corespunde cu cea industrială (de 50 Hz).

Frecventa generata de alternator,e direct proportionala cu turatia rotorului.Ajustand-o pe aceasta,se pot obtine cei 50Hz necesari.La un alternator auto,cu 12 poli pe rotor,ar trebui antrenat rotorul cu cca 500rpm.Se poate folosi un motor de cc si variator electronic cu mosfet,pentru antrenarea alternatorului.Mi se pare solutia cea mai simpla si ieftina,de a rezolva problema.Exista si varianta electronica;un invertor trifazat de mica putee,care sa-l piloteze pe cel de putere.Am vazut pe ebay,un astfel de modul,ce mai avea nevoie de puntea H si filtru iesire.Integratul folosit,este EG830http://www.aliexpress.com/store/product ... 67213.htmlhttp://www.ebay.com/itm/EGS031-threepha ... 0894916453
Link spre comentariu

am un invertor trifazic,Aurora.stie cineva cum se poate pacali sa dea curent fara sa fie legat la retea?aici unde stau nu am trifazic

Daca vorbesti de modelul din link

http://www.infiniteenergy.com.au/pdf/AuroraOutdoorUserManual.pdf

singura posibilitate care nu o recomand este sa mai achizitionezi un invertor sinus trifazic si sa il folosesti ca pilot pentru aurora, dar asta este o rezolvare pur teoretica deoarece un invertor on-grid este gandit sa foloseasca ca acumulator reteaua, noaptea ce faci? de unde iei curent?

Eu as zice sa cauti client sa il vinzi si iti cumperi un invertor off-grid, baterii si regulator de incarcare MPPT.

Link spre comentariu

Poate ar mai fi o solutie cu un motogenerator trifazat de putere mica lucrand (la relanti) pentru a furniza semnalul pilot.

Gica si ce rezolvi? Asa isi lua generator de la inceput si mergea cu el, si-a luat Invertor Aurora si panouri solare ca sa le foloseasca doar ziua? Nu era mai simplu sa dea perdelele la o parte?E clar in cazul lui ca fie a fost o problema de comunicare si comerciantul de unde a achizitionat echipamentele nu a inteles ce doreste de fapt, fie ia bagat pe gat comerciantul echipamentele si acum incearca sa se descurce cum poate, fie le are din alta sursa (recuperate, furate,etc) si incearca sa vada ce poate face cu ce are.
Link spre comentariu

Frecventa generata de alternator,e direct proportionala cu turatia rotorului.Ajustand-o pe aceasta,se pot obtine cei 50Hz necesari.La un alternator auto,cu 12 poli pe rotor,ar trebui antrenat rotorul cu cca 500rpm.

În practică nu va funcţiona. Să vă explic de ce.În primul rând, alternatorul trebuie antrenat permanentcu exact 500 rot/min. (N = 60 x f/P). O abatere de doar10 rot/min. (plus sau minus) înseamnă o frecvenţă de 51Hz, respectiv 49 Hz, motiv suficient pentru ca invertorulsă decupleze. Chiar dacă s-ar putea menţine o turaţieabsolut constantă în gol, la conectarea sarcinii aceastava scădea (consumatorul absoarbe curent şi din "reţeaua"simulată), motiv pentru care va fi nevoie şi de un circuit dereacţie extrem de rapid care să compenseze respectivascădere a turaţiei, prin creşterea celei a motorului de antrenare.Modificarea sarcinii va produce aceleaşi efecte.Şi un alt aspect.Cine (având la dispoziţie o reţea monofazată !) va folosi unsistem motor-generator (funcţionând permanent !) pentru a puteautiliza energia furnizată de un invertor alimentat din acumulatori ?Consider că această soluţie este cu totul deplasată.La rândul său, un generator electronic de mică putere (avândrolul de a simula reţeaua) nu poate constitui o rezolvare; practiceste vorba de două surse în paralel.E (mult) mai mare daraua decât ocaua, vorba proverbului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări