Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TL072 pocneste cand se alimenteaza


Ionut Remus

Postări Recomandate

am ceva filter active facute cu tl072 si cand alimentez partea cu tl072...pocneste ingrozitor, acelasi effect si cand ii iau alimetarea.am incercat cu, conzi de deculplare, am incercat cu alta sursa, am incercat cu cd4051 pe iesire, am incercat si fara intrare, cu intrarea la masa, dar nici un rezultat. cu cd4051(pe iesire) ce-i drept pocnitura sa atenuat la jumatatea volumului pe iesirea din tl si am zis ca e posibil sa fie chiar tl-ul de vina si am incercat cu opa2134 dar exact acelasi effect. in rest functioneaza correct, mai putin pocniturile de "aprindere si stingere"ce anume sa-i mai fac? ar fi o solutie cu relee pe iesire?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ionut Remus

    6

  • pinky

    3

  • mikella

    2

  • hpavictor

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

inafara conzilor mlcc nepolarizati nu sunt alti condensatori! momentan folosesc o sursa smps, dar am facut proba si cu o sursa liniara filtrata bine(4700) si tot acelasi lucru. ma gandisem la inceput ca acel pocnet sa-l izolez cu cd4051 si sa-i dau comanda intarziata cand sa-mi lase semnal pe iesire...dar trece si de ala. singura metoda care nu am incercat este cu relee electromagnetice, dar nu mai am spatiu in carcasa pentru ele si sunt vreo 8 filtre, 6 care nu mai au sumatorul de semnal pe intrare, iar ca sa fac toata treaba cu relee miniaturale e putin mai costisitor si spatios.nu este nici de la reteaua de 220 deoarece am facut proba si asa...este direct de la alimentarea tl-urilor, iar despre problema asta am cautat pe net si nu am gasit nimic relevant!

post-68080-139829673617_thumb.png

Link spre comentariu

Vezi ca pocniturile mai apar si de la legaturi incorecte la masa. Daca filtrele sunt facute de tine exista sanse ca sa fi gresit ceva pe undeva.Ia si verifica un singur filtru, eventual alimenteaza-l separat si vezi ce zice.

Link spre comentariu

Nu m-am mai jucat de mult cu electronica audio, asa ca voi veni cu idei vechi.Pocniturile apar datorita diferentelor intre +15V si -15V de la pornire si de la oprire.Varianta 1: lasa filtrele alimentate permanent.Varianta 2: pune un releu cu temporizare care sa blocheze semnalul intre filtru si amplificator si un releu tot cu temporizare pe alimentarea filtrelor. Sa actioneze astfel: Alimentare aparat->intrerupere semnal->alimentare filtre->restabilire semnal. Varianta asta o vad astfel: releul care intrerupe semnalul sa aiba un contact la masa si celalalt la semnal. Bobina se alimenteaza printr-un condensator. Astfel anclansarea acestui releu va fi intarziata. Releul care face alimentarea intarziata a filtrelor, se va face printr-un tranzistor, care primeste comanda in baza printr-o rezistenta iar intarzierea se face punand un condensator intre baza si emitor.Daca nu vizualizezi montajul, spune-mi si o sa incerc sa fac o schema.Succes.L.E. am vazut mai tarziu ca nu mai ai loc in cutie :jytuiyu . Poate reusesti sa mai inghesui ceva pe acolo.

Link spre comentariu

stiu despre ce vorbesti, chiar foarte bine inca! Exact la asa ceva ma gandeam si eu...Montajul meu este cu mult mai complex si temporizarea o fac cu microcontroller de fapt, pe alimentare am deja relee(initial credeam ca e de la releele de pe alimentarea lor), diferente intre +-15v nu am decat de 20mV, iar alte montaje care folosesc aceeasi tip de tensiune nu pocnesc(ex, un amplify de casti, si ceva circuite digitale pentru volum).Am mai cautat si pe net si al facut ca nu sunt singura persoana care pateste asa si mai exact autorul schemei de filtru active a mentionat undeva pe pagina lui ceva ca a legat un releu pe iesire care pune iesirea operantionalului in scurt pentru ceva timp, pana pocnetul dispare. Eu voi folosi ceva mai complex si cred ca solutie cea mai buna este tot variant cu relee...asa ca am sa fac cu relee si gata, am sa rezolv pocniturile!Multumesc pentru sfaturi!

Link spre comentariu

iar alte montaje care folosesc aceeasi tip de tensiune nu pocnesc(ex, un amplify de casti, si ceva circuite digitale pentru volum).

Montajele respective folosesc alimentare diferentiala + / - ? Ceea ce descrii tu, e comportament de alimentare diferentiala. Problema e ca cele 2 tensiuni: +15V si -15 V nu au o crestere-descrestere simetrica. Erau unele statii audio care erau alimentate cu traf cu 2 infasurari pe secundar, tocmai pentru a scapa de acest comportament. Daca faci alimentarea diferentiala din aceeasi infasurare, o tensiune va creste cu o semialternanta inaintea celeilalte datorita caracterului alternativ al curentului de la iesirea din transformator. Si ar mai fi un aspect: e posibil ca sarcinile sa nu fie identice pe cele 2 alimentari si astfel sa ai o crestere de tensiune mai rapida pe alimentarea cu rezistenta mai mica si o scadere mai rapida pe alimentarea cu rezistenta mai mare. Chiar daca masori consumul de curent pe fiecare linie in parte si vezi ca este identic, probabil rezistenta este alta la cuplare si decuplare. Ai condensatori care au si ei un ESR. Aspectul acesta il poti vedea pe un osciloscop.
Link spre comentariu

da este alimentarea simetrica! chiar ma gandeam la partea cu rezistenta pe alimentare! oricum cu relee am sa rezolc, doar ca am sa vad unde sasesc spatiu in carcasa pentru ele, in asa fel ca traseele sa fie cat mai scurte pana pe iesire! Voi folosi acelasi tip de releu ca pentru alimentari, tsc-105, sunt destul de micute si le pot alimenta direct din pinul de la microcontroller fara diode, rezistente...etc. problema este ca sunt destul de scumpe, 5 lei bucata(x8 bucati)....dar daca ma scapa de pocnituri se va merita!

Link spre comentariu

nu sa intamplat nimic pe astfel de releu de aproape 1 an cand sunt in functiune pe alimentare, si decupleaza si cupleaza aproape zilnic!!!!;) cum era in datasheet asa am facut cu ele... plus ca pe microcontrollere pinii duc decat vreo 20mA dar tot pinii care sunt setat ca output pot fi si input...deci...chiar daca intra current de autoinductie tot e ok (cel putin 20 mA si 5V cu siguranta suporta microcontrollerul sa-i bag pe acelasi pin)

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Aici ai un exemplu de sursa simetrica chioara , dar conceputa astfel incat sa nu pacane la oprire si este dimensionata doar pentru curenti mici ( cateva operationale TL072 ) . Ideea conteaza :) , sper sa te descurci cu tranzistori Darlington etc .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări