adiculiniute Postat Martie 30, 2014 Autor Partajează Postat Martie 30, 2014 Na. am rezolvat-o!Am fost indus in eroare de catre amicul meu electronist amator... Releul acela are 2 perechi de contacte. o pereche normal inchis, alta normal deschis. Cand am conceput PCB-ul, mi-a spus ca linistit pot unii 2 cate 2 pini ai releului pt putere... sau stiu eu care era logica lui. Zis si facut. But it's wrong. Am corectat problema, si acum lucreaza like a charm :)Mersi frumos!Adi. Link spre comentariu
adiculiniute Postat Martie 30, 2014 Autor Partajează Postat Martie 30, 2014 Cand am spus am rezolvat-o... ma refeream la partea cu releul )))))Tind sa cred ca acest proiect este blestemat... si nu exagerez... pt ca deja zau daca mai stiu ce sa cred! Cand merge una, nu merge cealalta :)Postul anterior m-am grabit sa il scriu imediat dupa ce am legat corect contactele releului si am vazut ca functioneaza bine. A se nota ca la acel moment nu eram cu senzorii conectati... de ce spun asta? pt ca se intampla urmatoarele:Ca o paranteza... (dupa cum stiti din posturile anterioare, sau daca nu va reamintesc... montajului i-am adaugat un timer 555 care merge un timp setat, care imi convine. [astfel am eliminat din eventualele ezitari ale releului ] Acesta se actioneaza automat odata ce alimentez montajul... si se decupleaza dupa acel timp presetat... dupa care "jucaria" este gata de lucru. Si aici se intampla fenomenul foarte foarte ciudat...1. Cu senzorii de temp. conectati, dar cu firele de la contactele releului in aer (neconectati la contactor) releul decupleaza dupa acel timp presetat. (deci functioneaza normal)2. Cu senzorii de temp. deconectati, dar cu firele de la contactele releului conectati la contactor, releul decupleaza... prin urmare contactorul decupleaza dupa timpul presetat. (functionare normala, dar fara senzori... nu se poate )3. Cu senzorii de temp conectati, firele de la contactele releului conectati la contactor, releul nu mai decupleaza. Ar trebui ca dupa ce alimentez montajul, dupa acel timp setat de mine, sa se decupleze si sa fie gata de lucru. Acest lucru nu se intampla... parca mi-l tine intr-o bucla infinita.Ceva fenomen se intampla se bruiaza acolo ceva... intre releu si contactor.Am incercat cu 2 modele de contactoare... si cu 2 modele de relee. Rezultatul e identic.Senzorii sunt buni, dealtfel PCB-ul functioneaza ireprosabil (testat cu firele de la releu in aer)... face ce trebuie sa faca... dar sa nu auda de contactoare :)Care ar fi explicatia? Ce as putea incerca?Sa incerc un releu de 12V a carui contact sa duca motorul pompei..aprox. 600W? (desi nu stiu daca nu la start suge mai mult... e defapt un hidrofor) Astfel as elimina din schema contactorul... dar nu vad de ce nu ii place!Mersi frumos pt orice sugestie ;) Link spre comentariu
adiculiniute Postat Martie 31, 2014 Autor Partajează Postat Martie 31, 2014 Updates:Se pare ca am de a face cu ceva curent vagabond.Am observat ca, in momentul in care contactorul doreste sa se elibereze, induce un mic ... f mic impuls in PCB, care actioneaza din nou timer-ul... (in acel moment clipeste si acel led rosu care arata cand am dif. de temp... si daca el primeste semnal, in mod automat primeste si 555-u...si uite tot asa, merge la infinit.)Ce se poate face in stadiul acesta? Link spre comentariu
adiculiniute Postat Martie 31, 2014 Autor Partajează Postat Martie 31, 2014 Updates nr.2:(daca mai intereseaza pe cineva...) :)Am asteptat cu aparatul de masura ...cu o borna pe - si una la iesirea comparatorului (vroiam sa vad ce impuls vine) Si nu mica mi-a fost mirarea sa observ ca, contactorul s-a eliberat fara probleme. Am repetat, s-a intamplat la fel. Ce are acel aparat de masura de' face atat de mult bine ìncat ii papa parazitu ala care il face sa se tot declanseze ? Cu ce se poate inlocui? Hai ca suntem aproape de finish Link spre comentariu
adiculiniute Postat Martie 31, 2014 Autor Partajează Postat Martie 31, 2014 Update no: 3 (si ultimul)Am pus un condensator de 330uF la iesirea operationalului (era prevazut de 1uf, mult prea mic). Intarzaie declansarea cu cateva secunde... e foarte normal, nederanjant, dar important e ca am scapat de probleme. Sanatate tuturor!Adi. Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 pana la urma, cum arata schema in varianta finala ? Link spre comentariu
adiculiniute Postat Martie 31, 2014 Autor Partajează Postat Martie 31, 2014 Schema a ramas identica cu 2 f mici modificari.1. La contactele releului... nu se unesc contactele de pe marginile releului ( dar asta oricum depinde fiecare de ce releu isi cumpara, in functie de asta trebuie adaptata particica cu releul)si 2. La iesirea comparatorului, unde e acel condensator de 1uF, se schimba cu 300uF (16 sau 24V).Cam asta e Link spre comentariu
Vizitator nairod2005 Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 (editat) Salut ! poti sa postezi schema sa o vedem si noi ca sa nu fim nevoiti sa intampinam aproape toate obstacolele pe care le-ai intalnit. As aprecia si m-ai ajuta foarte mult! Multmesc Am uitat sa precizez .. nivel începător! Editat Decembrie 14, 2014 de nairod2005 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum