Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu driver LME49810 alimentat din SMPS

maxente

Postări Recomandate

Pun si eu aici amplificatorul la care am tot butonat de cateva luni de zile

Sincer nu mi-a trecut prin cap sa deschid un subiect aici, dar userul marian mi-a zis ca nu strica sa pun aici cateva poze si schemele dupa care am lucrat

Amplificatorul are la baza drive-ul LME49810 si cate 3 perechi de finali pe fiecare canal, este alimentat dintr-o sursa in comutatie, practic totul a fost facut de la ''0'' inclusiv cutia care a fost croita aproape exclusiv dupa radiatoare

Mai multe discutii legate de aceste driver-e le gasiti aici viewtopic.php?f=5&t=31449

Sursa in comutatie are la baza PWM-ul cu SG3525 si driverul IR2110, este topologie half bridge sau semi punte si ca traf am folosit ETD49, am tras lejer din ea 1kw

Sursa are la baza schema de aici viewtopic.php?f=41&t=34816 difera doar partea de protectie la supra sarcina si nu are reactie

Mai jos aveti, atasat in arhiva, toate schemele electrice si de cablaj la toate modulele

Am pus si cateva poze cu amplificatorul in diferite stadii de asamblare

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Multumesc !Da, intr-adevar a fost multa munca !Initial asa am vrut sa bag ventilatorul in interior, dar nu am putut sa tai gaura perfect rotunda si atunci am zis ca sa astup orice defect cu ventilatorul in exteriorIn orice caz, pot desface foarte usor ventilatorul daca ar fi sa il bag in interior

Link spre comentariu

Multumesc !

Sunt gauri multe facute exact sub sursa de alimentare, se observa in prima poza, doar ferita de la traful ETD se incalzeste, mai sunt pierderi in miez ca nu am avut litz wire, am torsadat eu firele manual si nu sunt uniforme, in rest e ok, are sursa muschi nu gluma, vorba lui capabilu :da

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Multumesc !

Sunt gauri multe facute exact sub sursa de alimentare, se observa in prima poza, doar ferita de la traful ETD se incalzeste, mai sunt pierderi in miez ca nu am avut litz wire, am torsadat eu firele manual si nu sunt uniforme, in rest e ok, are sursa muschi nu gluma, vorba lui capabilu :da

va rog frumos imi ziceti si mie cum este bobinat trafo curent de pe sursa si cum se monteaza pe pcb :jytuiyu
Link spre comentariu

Felicitari pentru proiect si realizare! Se vede ca ai muncit la el.Doar o parere personala, ventilatorul ai putea sa il lasi la interior, poate sunt subiectiv dar nu sunt fanul ventilatoarelor la vedere. E o sugestie pe care in functie de aspectul exterior o poti lua in considerare sau il poti lasa asa daca iti place.

Link spre comentariu

@florin29

Ca traf de curent am folosit niste inele de ferita mici luate din niste becuri economice, @miticami zicea de ele intr-un post pe la sectiunea alimentatoare

Eu l-am bobinat cu sarma de 0,4mm ca d-aia am avut apoi le-am lipit capetele pe cablaj dupa care am bagat o bucata de cablu mai gros, izolat prin inel si apoi le-am lipit conform schemei de cablaj aflata in arhiva de mai sus

Daca ti se pare ca ''flencane'' traful asa cum il vei lipi pe cablaj, pui niste poxipol sau silicon acrilic ca sa il lipesti fizic mai bine de cablaj sa stea mai fix

Pentru explicarea functionarii trafului de curent am sa il citez pe userul @marian

... , sa zicem ca traful are 1 spira pentru partea de forta si 30 de spire pentru iesire, deci raport de transformare de 1/30; acuma sa zicem ca prin spira aia circula 1A ca si curent in primar, ei bine

in secundarul trafului de curent se afla inevitabil 1A/30, adica 33mA, acuma daca vrei aici 5V sa zicem atunci trebuie sa pui o rezistenta de sarcina de 5/0,033=150 Ohm, asta evident e doar un exemplu, tu poti obtine cam orice tensiune vrei adaptand rezistenta de sarcina in acest sens.

@Adamath_2006 multumesc !

Am sa incerc sa pun ventilatorul in interior, aia mi-a fost intentia cand am facut gaura pe panoul din spate, dar mi-a iesit cam stramba si am zis sa nu se vada urat, dar o sa incerc sa vad cum se vede cu el in interior

Ventilatorul l-am pus in ideea de a mai ventila aerul prin cutie, mai ales vara cant temperatura este mare, oricum e alimentat de la 5v si aproape ca nu se aude deloc

Acum m-am mai uitat pe schema electrica si am observat o greseala cand am desenat-o, puntea care alimenteaza partea de oscilator, protectie si comanda am desenat-o invers, imi cer scuze pentru asta, n-am facut-o intentionat, oricum ar fi, daca se respecta plantarea componentelor pe cablaj conform fisierului silk, nu va fi nici-o problema

Link spre comentariu

@florin29

Ca traf de curent am folosit niste inele de ferita mici luate din niste becuri economice, @miticami zicea de ele intr-un post pe la sectiunea alimentatoare

Eu l-am bobinat cu sarma de 0,4mm ca d-aia am avut apoi le-am lipit capetele pe cablaj dupa care am bagat o bucata de cablu mai gros, izolat prin inel si apoi le-am lipit conform schemei de cablaj aflata in arhiva de mai sus

Daca ti se pare ca ''flencane'' traful asa cum il vei lipi pe cablaj, pui niste poxipol sau silicon acrilic ca sa il lipesti fizic mai bine de cablaj sa stea mai fix

Pentru explicarea functionarii trafului de curent am sa il citez pe userul @marian

... , sa zicem ca traful are 1 spira pentru partea de forta si 30 de spire pentru iesire, deci raport de transformare de 1/30; acuma sa zicem ca prin spira aia circula 1A ca si curent in primar, ei bine

in secundarul trafului de curent se afla inevitabil 1A/30, adica 33mA, acuma daca vrei aici 5V sa zicem atunci trebuie sa pui o rezistenta de sarcina de 5/0,033=150 Ohm, asta evident e doar un exemplu, tu poti obtine cam orice tensiune vrei adaptand rezistenta de sarcina in acest sens.

@Adamath_2006 multumesc !

Am sa incerc sa pun ventilatorul in interior, aia mi-a fost intentia cand am facut gaura pe panoul din spate, dar mi-a iesit cam stramba si am zis sa nu se vada urat, dar o sa incerc sa vad cum se vede cu el in interior

Ventilatorul l-am pus in ideea de a mai ventila aerul prin cutie, mai ales vara cant temperatura este mare, oricum e alimentat de la 5v si aproape ca nu se aude deloc

Acum m-am mai uitat pe schema electrica si am observat o greseala cand am desenat-o, puntea care alimenteaza partea de oscilator, protectie si comanda am desenat-o invers, imi cer scuze pentru asta, n-am facut-o intentionat, oricum ar fi, daca se respecta plantarea componentelor pe cablaj conform fisierului silk, nu va fi nici-o problema

va multumesc
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

La calculul trafului am folosit exce-lul de mai jos

In tabel cand introduci datele despre traf si tensiunea pe care o ai in primarul trafului el iti calculeaza ca pentru o sursa cu reactie negativa, eu am folosit sursele fara reactie si la ce imi calculeaza el mai adaug inca doua spire

Secundarul la fel se calculeaza luand in calcul acele doua spire in plus care au fost adaugate la ce a calculat pentru primar

Prima sursa pe care am facut-o, adica cea din pozele de mai sus, am calculat traful asa cum imi dadea formulele din fisier iar ferita sta calda la vreo 65 de grade

Urmatoarele surse le-am calculat cu acele doua spire in plus si nu am mai avut nici-o treaba cu incinsul feritei

Ultima sursa pe care am facut-o am tras din ea 1200w acolo i-am reglat si protectia in caz ca trece sarcina peste

Transformer_Formula_2007.rar

Editat de maxente
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Pun si eu aici amplificatorul la care am tot butonat de cateva luni de zile

Sincer nu mi-a trecut prin cap sa deschid un subiect aici, dar userul marian mi-a zis ca nu strica sa pun aici cateva poze si schemele dupa care am lucrat

Amplificatorul are la baza drive-ul LME49810 si cate 3 perechi de finali pe fiecare canal, este alimentat dintr-o sursa in comutatie, practic totul a fost facut de la ''0'' inclusiv cutia care a fost croita aproape exclusiv dupa radiatoare

Mai multe discutii legate de aceste driver-e le gasiti aici viewtopic.php?f=5&t=31449

Sursa in comutatie are la baza PWM-ul cu SG3525 si driverul IR2110, este topologie half bridge sau semi punte si ca traf am folosit ETD49, am tras lejer din ea 1kw

Sursa are la baza schema de aici viewtopic.php?f=41&t=34816difera doar partea de protectie la supra sarcina si nu are reactie

Mai jos aveti, atasat in arhiva, toate schemele electrice si de cablaj la toate modulele

Am pus si cateva poze cu amplificatorul in diferite stadii de asamblare

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Am facut sursa pusa de tine aici si este functionala si iti multumesc pt sfaturile care mi le-ai dat si pt timpul pierdut cu mine sa imi explici ce si cum sa fac.Florin!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări