Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie inghet furtun

norad

Postări Recomandate

Va salut,Furtunul cu diametru de 20 mm si lungime de cca. 10 m este situat pe un hol fara incalzire. Prin acesta circula apa rece de la reteaua potabila.In ciuda faptului ca l-am izolat intr-o prima instanta cu un manson din material poros, la primul ger a inghetat bocna. In al doilea an l-am izolat cu niste cochilii din vata minerala ce aveau la suprafata un strat de aluminiu. Tot degeaba. In urma unui ger prelungit, apa ingheata in furtun.Consider ca este necesar un sistem de incalzire cu cablu de incalzire de la reteaua de 230 V aplicat in spirala pe furtun si apoi aplicata cochilia izolanta.Cel mai bun pret la astfel de cablu pe site-urile din Romania l-am gasit la 12 lei pe metru fara TVA.Ma intereseaza daca gasesc o metoda mai ieftina decat cea cu cablu de incalzire.Eventual daca stiti vreun site din afara (poate fi din China) la un pret mai bun. Sunt aproape sigur ca cei de site-urile din Romania importa cablurile din China.Multumesc.Tags: Trace heating, self regulating, heating cable

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• norad

5

• suirammarius

2

• lorik199

2

• ggi

1

Top autori în acest subiect

Nu cunosc conditiile in care este "exploatat" acel furtun Dar cred ca:1.In loc de furtun puteti folosi teava PE sau PPR2.Pentru izolare termica si aport de caldura folositi rumegus.Izolati teava cu folie de polietilena peste care puneti rumegus invelit in vata minerala care va fi stransa cu folie de polietilena.E de preferat rumgusul de lemn verde pentru ca acesta, in procesul de fermentatie ,degaja caldura.3.Daca aveti imbinari metalice si sigur aveti ,acestea ingheata primele, o simpla incalzire, trepata, a partilor metalice va poate ajuta.In rest , toate cele bune si vreme calda :rade: !

Link spre comentariu

Va salut,Furtunul cu diametru de 20 mm si lungime de cca. 10 m este situat pe un hol fara incalzire. Prin acesta circula apa rece de la reteaua potabila....

Asa cum a spus colegul,foloseste ppr;poti folosi cablu pt incalzire montat longitudinal(fara a fi infasurat) pe partea inferioara.Eventual poti lua de la magazinele din RO covor incalzire pardoseala(este un fel de plasa care are montat cablu incalzire cam la 15 cm unul de celalalt)si demontazi cablul de pe el si apoi il fixexi pe partea inferioara a furtunului tau sau tevii de ppr,folosind banda de teflon pt instalatii(nu se deterioreaza la temperatura-oricum sunt max 40 gr.)Izolatia este necesara.
Link spre comentariu
Vizitator Instalatorul de Iasi

Asa cum a spus colegul, foloseste ppr [...]

De ce? PPR are o rezistenţă termică mai mare, aşa că se va consuma mai multă energie electrică. Dacă tot este vorba de cablu încălzitor, eu aş folosi CU.

[...] Eventual poti lua de la magazinele din RO covor incalzire pardoseala [...] si demontazi cablul de pe el [...]

Aceasta ar fi cea mai scumpă variantă.
Link spre comentariu

Eu am o baie exterioara de vara si am folosit PPR acolo. Singurul loc unde a inghetat iarna trecuta, a fost la fittingurile metalice. Pe lungimea conductei nu am avut probleme cu inghetul.O astfel de teava cu termoizolatie nu cred ca are probleme.

Link spre comentariu

O solutie mai "electronica" ar fi un fir de cupru emailat care sa faca o bucla in interiorul furtunului si alimentat de la un transformator.Daca se disipa 10-20W pe el, furtunul fiind izolat, garantat nu mai ingheata

Link spre comentariu

Dar ii rezista izolatia la apa?Oricum, frigul vine de afara si cum apa sta, ingheata.D-aia ar trebui sa mearga si varianta de ppr cu incalzire pe afara, ca de acolo vine frigul.Parerea mea.

Link spre comentariu

Exceptand faptul ca in cazul concret nu se poate monta firul in interior deoarece exista acele valve, nu vad de ce incalzirea din interior nu poate fi o solutie.Firul incalzeste apa, izolatia tevii retine caldura in teava si apa nu ajunge la punctul de inghet.Pana la urma o izolatie asta face, izoleaza teava cu apa de mediul exterior, apa avand cateva grade peste 0.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări