rabanne2013 Postat August 31, 2013 Partajează Postat August 31, 2013 Buna ziuaDupa cum scrie si in titlu vreau sa imi montez o priza de 12V in portbagaj pe o astra g. Doresc sa trag doua firele direct de la acumulator si vreau sa folosesc un releu de 12v/16A si o siguranta de 15A.Problema e ca vreau sa am curent doar cand pun contactul.Sa fie ca si cea de la bricheta.Cum trebuie sa fac cablajul? Ce sunt pinii unui releu ?Va multumesc Link spre comentariu
leo 17 Postat August 31, 2013 Partajează Postat August 31, 2013 te duci cu fir gros de pe baterie si pui un releu de 40 amp pe fir ,pt a deschide releul iei un plus de pe contact si treaba e rezolvata si nu uita sa pui si o siguranta calibrata pt consumatori tai Link spre comentariu
Dr.L Postat August 31, 2013 Partajează Postat August 31, 2013 http://tinypic.com/view.php?pic=1zbf0qh&s=5 Link spre comentariu
rabanne2013 Postat Septembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Multumesc pt informatii.Leo poti sa precizezi de ce trebuie sa fie de 40A? 20 nu ajunge? Link spre comentariu
leo 17 Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 poi nu stiu ce consumatori ai si am presupus ca un releu de 40 amp ti ar fii de ajuns ,daca unul de 20 e ok pune unul de 20 Link spre comentariu
rabanne2013 Postat Septembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2013 pai vreau sa folosesc priza pentru o lada frigorifica, laptop ,aspirator. mai trebuie sa cumpar releul. firele sunt de 2.5 este suficient? Link spre comentariu
geomx Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Pentru laptop este suficient.... daca e vorba de un aspirator obisnuit auto ajunge si pentru el..... in schimb pt. lada frigorifica ar trebui sa specifici ce lada e sau macar ce putere (w) trage din baterie (sau cati amperi). Presupun ca nu vrei sa le folosesti pe toate simultan, caz in care trebuie sa aduni curentii....Si cand mai scrii 2,5 specifica si ce-s aia? sectiune sau diametru....io am considerat ca ai vrut sa scrii 2.5 diametru.... Link spre comentariu
rabanne2013 Postat Septembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Scuzele de rigoare.2.5 mm grosimea firului.Lada frigorifica nu o am doar vreau sa fac cablajul si vreau sa il fac sa fie bine sa nu am probleme pe cand imi iau lada si sa nu poata sa o alimenteze. Imi lasa cineva un nr de tel PM sa ne auzim la telefon?Multumesc Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Pune fir de 4 sau 6mm^2!Incarcarea cablului trebuie sa fie de 2-3A/mm^2.La 3A/mm^2 e deja cald Link spre comentariu
rabanne2013 Postat Septembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2013 CONCLUZIE:Pentru un releu de 40A la 12V este suficient un fir cupru de 6mm grosime? Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Concluzie:1) stabilesti consumatorii2) aflii cat consuma (ori curentul, ori puterea, ca P=U*I de unde aflii curentul (U=12V)).3) aduni curentii ca sa vezi cat e consumul maxim4) Releul, cablul si siguranta se dimensioneaza conform consumului total:Se alege siguranta care sa fie de 1.2 - 1.3 ori mai mare decat consumul total. Releul la fel!Apoi cablul: am spus ca nu trebuie incarcat cu peste 3A/mm^2.Sa luam cazul in care consumul total e de 20A. Sectiunea cablului va fi 20/3=6,666mm^2.Tinand cont la la 3A/mm^2 ai deja pierderi maricele si cablul e cald, se alege urmatoarea sectiune mai mare, adica 8mm^2 (sau 2 cabluri de 4mm^2 in paralel).Daca nu folosesti toti consumatorii deodata, pot pune un cablu de 6mm^2. Link spre comentariu
rabanne2013 Postat Septembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Multumesc Dr.L !imi cer scuze pentru P.M Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 2, 2013 Partajează Postat Septembrie 2, 2013 Cu placere!Atata timp cat ai invatat ceva, e bine Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum