Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator

Vizitator renholder

Postări Recomandate

Vizitator renholder

Salut. Trebuie sa proiectez un stabilizator dupa schema de mai jos. Ce valori trebuie sa aiba C1, C2, C3 si C4 ? Au valori standard, date in datasheet sau trebui calculate. Si daca trebuie calculate, cum anume?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Pai nu trebuie calculate, asta depinde numai de performantele de iesire. Eu cred ca un 2200 ar fi suficient, sau un 1000 c3 si c4 si un 4700 c1 si c2.Nu sunt valori critice, cu cat mai mare, cu atat mai bine. Oricum, prea mari nu isi au rostul, pentru ca nu ai cine stie ce curent prin stabilizatoarele alea (2-3 A)

Link spre comentariu

C1 si C2 pune-le de la 4700uF in sus, au rol de filtraj. C3 si C4 au rolul de compensare in frecventa la stabilizatoarele de tensiune negativa.Daca stabilizatorul este plasat la o distanta mai mare de 5cm fata de filtrul redresorului, mai trebuiesc cuplati in paralel cu c1 si c2 niste condensatori (hai sa-i botezam c5 si c6) care pot fi ceramici (cu valoare de 0.22uF) cu tantal (cu valoare de 2uF) sau electrolitici (cu val de 25uF)Atentie!!! Nodul de masa trebuie sa fie unic!!!!! Astfel, cand faci cablajul, toate terminalele care sunt legate la masa (gnd-urile stab-urilor si picioarele condensatoarelor) trebuiesc sa fie legate in acelasi punct. Faci o insulita de cablaj si in ea tragi firele pt fiecare componenta.Ce ti-am spus mai sus sunt citate din cartea "stabilizatoare de tensiune", autori: i. ristea si c.a. popescu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări