Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reutilizare condensator electrolitic


kripton

Postări Recomandate

Va salut,

 

Fiind in situatia de a repune in functiune un radioreceptor de tip mai vechi, am tinut sa folosesc componente cat mai apropiate de cele originale, unele dintre ele lipsind, altele deteriorate atat mecanic cat si electric; am incercat sa refac doua componente care fac parte din montaj, cu mijloace simple si la indemana, fara pretentia unor realizari de exceptie. Procedeul poate fi util si imbunatatit dupa posibilitati, exigente si nevoi. Primul exemplu este un condensator de 200 yF/ 12V , intrerupt electric si deformat. In prima faza a fost golit de continut:

 

http://i39.tinypic.com/ff6e4n.jpg

http://i39.tinypic.com/sm7oy1.jpg

 

Urmeaza re-formarea mecanica a carcasei pe un dorn cu diametrul apropiat:

 

http://i41.tinypic.com/16c9r4m.jpg

 

Apoi se mareste suprafata bornei de contact negative prin aplatizare cu un ciocan foarte mic. S-a urmarit si marirea diametrului interior in care a fost fixat prin presare conductorul de contact, operatiune efectuata tot pe capatul plat al unui dorn:

 

http://i40.tinypic.com/rii7h2.jpg

 

Urmeaza aplicarea unui "punct" cat mai central ( chiar in conductorul de Cu ) cu un punctator fin si o singura lovitura:

 

http://i40.tinypic.com/2lvzty0.jpg

 

Urneaza gaurirea. Diametrul burghiului este de 1 mm. In poza este pozitionat in interiorul gaurii deja facute:

 

http://i39.tinypic.com/290vi82.jpga

 

S-a gasit un condensator adecvat atat la dimensiuni cat si la caracteristici:

 

http://i44.tinypic.com/t067w1.jpg

http://i41.tinypic.com/3338tpi.jpg

 

Deoarece introducere fortata era posibila incomplet, s-a procedat la inlaturarea partiala a invelisului transparent, prelungindu-se si conductorul bornei negative pentru ca introducerea acestuia in carcasa, prin gaura efectuata anterior, sa fie usurata:

 

http://i39.tinypic.com/mja1kk.jpg

 

S-a introdus noul condensator dupa care extremitatea carcasei a fost deformata prin ciocanire circulara foarte usoara de jur imprejur pentru imobilizare. Si in final:

 

http://i44.tinypic.com/xdhx01.jpg

http://i44.tinypic.com/27wykr4.jpg

http://i40.tinypic.com/k4e5pz.jpg

http://i39.tinypic.com/34dk1fb.jpg

 

Mentionez ca aspectul este totusi incomplet din pricina imposibilitatii recuperarii totale a dopului de etansare original, aspect care va fi pus in evidenta la urmatoarea componenta refacuta si care va fi prezentata in continuare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • kripton

    4

  • twinvortex

    3

  • mila

    1

Va salut,Multumesc pentru aprecieri.Secretul unei "re-sertizari" ( este impropriu zis, deoarece personal o fac prin lovire) cu un aspect estetic, consta in primul rand in modul de demontare al capacelor condensatoarelor care urmeaza a fi refacute. Ex: la condensatoarele de filtraj sovietice de tip vechi, fara surub si care au capacul subtire, din textolit, (Pionier, Bicaz, Record, etc.) nu se va desface initial invelisul metalic ci se va distruge capacul prin gaurire si indepartare. Astfel marginea metalica a invelisului va ramane dreapta si fara deformari marunte, greu de refacut, dupa care acesta zona se indreapta prin lovire circulara foarte usoara ( dinspre interior spre afara, pe suport de lemn) pentru a face loc unui nou capac care se va confectiona utilizand cosa originala si un nit confectionat din aluminiu. Este usor de intrevazut ca , dupa introducerea unui nou continut si noul capac, operatiunea inversa de inchidere va fi reusita daca se face incet , prin lovire foarte usoara, mergand in cercuri consecutive; condensatorul se va tine doar in mana sau pe lemn de esenta moale. Se va folosi un ciocan cat mai mic, ( voi da niste dimensiuni orientative) mai mic decat cel din trusele de traforaj. Pe parcurs voi mai pune cateva exemple, cu regretul ca nu am fost inspirat sa fac poze, cand am refacut uneori cate o componenta.

Link spre comentariu

Va salut,

 

Conform promisiunii de la inceput, voi arata refacerea celei de-a doua componente, un alt condensator electrolitic de mici dimensiuni din aceeasi familie si firma. Acest condensator a fost gasit defect ( scurtcircuit ) dar intreg:

 

http://i42.tinypic.com/t9hc43.jpg

 

Nu voi repeta pozele cu operatiunile de golire si gaurire deoarece pot fi vazute la primul caz, ideea este de-a arata doar o modalitate simpla , la indemana si fara materiale greu de procurat:

 

http://i42.tinypic.com/2wmewy9.jpg

 

S-a gasit un condensator care sa incapa in invelisul celui de refacut la care s-au prelungit terminalele, matisate si apoi lipite. In partea stanga este un distantier care urmeaza sa fie introdus in invelis cu rolul de-a impidica deplasarea longitudinala a condensatorului introdus. Este de fapt o bucata dintr-un pix de scris:

 

http://i39.tinypic.com/21b7p13.jpg

 

Deoarece condensatorul bun este putin prea subtire, pentru inlaturarea "jocului" a fost invelit in cateva straturi de banda adeziva ( prin incercari) in asa fel ca sa intre putin fortat:

 

http://i44.tinypic.com/vdgu3b.jpg

 

http://i41.tinypic.com/2vvnnmo.jpg

 

S-a trecut la introducerea completa a celor aratate in carcasa condensatorului original:

 

http://i40.tinypic.com/sd3amg.jpg

 

Pentru "re-sertizare", s-a deplasat putin invelisul protector. Surubul ( din pacate nu am avut timp sa-l curat bine) este de fapt o bucsa din bronz care s-a folosit atat pentru sprijinirea condensatorului cat si pentru protejarea conductorului de contact care este introdus ( indoit, sa incapa) in bucsa de sprijin:

 

http://i39.tinypic.com/wbz8y9.jpg

 

Urmeaza atasarea partii exterioare a dopului de cauciuc, recuperata si lipita cu putin prenadez si reasezarea invelisului de protectie transparent:

 

http://i39.tinypic.com/vsc5qh.jpg

 

http://i39.tinypic.com/28iqfbb.jpg

Link spre comentariu

Multumim ca ati intrerupt lucrul pentru a face poze cu etapele din procesul de restaurare.Daca aveti poze si cu condensatori mai mari restaurati ar fi interesant daca le-ati pune pe forum. Cu stima

Link spre comentariu

Va salut,

 

Am cateva poze insa nu se succed faza cu faza si ca urmare voi incerca sa explic ceea ce s-a imortalizat. Este o modalitate de refacere a unor condensatoare de filtraj sovietice, mentionate mai sus, tipice radioreceptoarelor autohtone importate in seturi sau fabricate in tara cu aceste componente.

Imaginea urmatoare reprezinta pregatirea pentru golirea carcasei condensatorului si care urmeaza a fi refolosita. Capacul si cosa aferenta sunt deja scoase: ( prin distrugerea capacului ). Mai adaug ca acest condensator a fost etansat de producator partial cu bitum si apoi cu ceara ( posibil amestec cu parafina):

 

http://i43.tinypic.com/2iuvxat.jpg

 

Urmeaza o golire (mai spectaculoasa, zic); este printre putinele cazuri in care armaturile au iesit din carcasa in acest mod ( altele au iesit mai compact ):

 

http://i41.tinypic.com/2j304fl.jpg

 

In poza care urmeaza se pot vedea doua carcase, care, dupa golire au fost spalate, curatite si li s-a indreptat portiunea din margine. Se mai poate vedea condensatorul care urmeaza a fi introdus si capacul . Acesta a fost confectionat dintr-o bucata de textolit. S-a atasat prin nituire cosa originala iar nitul a fost gaurit cu burghiul de 1 mm, in vederea scoaterii bornei pozitive.

Sageata rosie indica o zona de cca. 1 cm, dreapta ( prin pilire pe circumferinta):

 

http://i42.tinypic.com/33emp91.jpg

 

Urmeaza montarea noului condensator pe capac prin insirarea unor margele ceramice ( sau tub izolator ) , trecerea conductorului bornei pozitive prin nit si prin gaura cosei dupa care este infasurat pe langa aceasta pentru a nu se desface in cursul utilizarii. Totodata la borna negativa s-a atasat o bucata de tabla din alama ( este din borna unei baterii patrate) , gaurita, prin care s-a trecut, s-a rasucit si lipit, conductorul bornei negative a condensatorului. Bucata de tabla se va monta in dreptul portiunii drepte de pe circumferinta capacului confectionat:

 

http://i42.tinypic.com/2i7u4yf.jpg

 

Dupa introducerea in carcasa a "montajului" urmeaza o "sertizare" fina, executata cu un ciocan cat mai mic. ( condensatorul se poate sprijini pe un suport din lemn de esenta moale) :

 

http://i42.tinypic.com/2d0kzs4.jpg

http://i40.tinypic.com/rkcx2x.jpg

 

Daca terminalele condensatoarelor bune, care urmeaza a fi incapsulate, au terminalele prea scurte, este foarte indicat ca prelungirea acestora sa se faca prin rasucire/matisare de cateva ori, pentru a preveni deslipirea acestora la conectarea condensatorului in montaj.Cel putin, borna pozitiva, se va izola.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări