Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori

Vizitator GlowingStar

Postări Recomandate

"I-am masurat cu un multimetru si mi-a iesit ca ar fi PNP... Setat pe hFE, aparatul indica de la 071 la 384, pentru PNP. Pentru SNC 2, multimetrul indica de la 101 la peste 1000.Pentru GPC, multimetrul setat pe hFE pentru NPN, indica de la 85 la 500 si continua sa creasca cu temperatura(mi-a ajuns chiar la 555)."Probabil ati tinut capsula metalica intre degete in timpul masuratorii si rezistenta jonctiunii a scazut treptat, ca la un termometru cu semiconductor, traducandu-se ca o "crestere a lui beta".Presupun ca ati utilizat un multimetru digital - acesta este etalonat pentru tranzistori cu siliciu, deci masurand tranzistori cu germaniu trebuie aduse corectii, in sensul micsorarii valorii citite.Cer permisiunea unei mici digresiuni, ca sa inteleaga incepatorii cam cum se pot corela cifrele...Concret (alegand un exemplu practic cat se poate de simplu), cu ani in urma, cand digitalele nu fusesera inventate, din nevoie, am injghebat un adaptor pentru masurarea coeficientului beta al tranzistorilor bipolari de mica putere pnp, npn, Si, Ge. Adaptorul vine conectat direct la bornele de ohmetru (scala kohmi) ale unui multimetru rusesc clasic. Tensiunea ohmetrului este 4,5V, iar masurarea se face prin corespondenta intre diviziunile scalei de tensiune continua (50 diviziuni in total, dar numai primele 30...40 utilizabile) si factorul beta al tranzistorului.Tranzistorul se polarizeaza din tensiunea interna a ohmetrului si, practic, se masoara rezistenta jonctiunii colector-baza... Daca tin tranzistorul cu mana calda, indicatia tot creste... De aceea, tranzistorul cu germaniu se infige in borne (le-am facut din capete de mina de pix cu pasta) si se lasa acolo sa revina la temperatura camerei. Precautia nu mai este necesara la tranzistorii cu Siliciu.

post-28085-139829672786_thumb.jpg

post-28085-139829672799_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

4

• leoncris

3

• dorian 70

2

• tepesa

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator GlowingStar

Va salut,Domnule @Selena, va spun ca nu am tinut in mana capsula tranzistorului sau terminalele. L-am lasat suspendat iar valoarea diferea de la un tranzistor la altul.Da, am utilizat un aparat digital. Cand am masurat Tranzistorii cu Si, SNC2, valorile difereau de asemenea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări