Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori

Vizitator GlowingStar

Postări Recomandate

Vizitator GlowingStar

Va stimez,Am si eu nevoie de cateva date despre acesti tranzistori: SNC 2; GPC si EFT(multe tipuri). Am cautat pe google, dar nu am gasit. Poate ma puteti ajuta Dv.In al doilea rand, as dori sa stiu daca pot realiza Circuite Basculante Bistabile cu SNC 2. Multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

4

• leoncris

3

• dorian 70

2

• tepesa

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

SNC 2 este tranzistor npn, folosit mai demult pentru uz didactic, provine din familia BC107, ceea ce nu corespundea era sortat si are urmatoarele valori minime garantate: Vcb=20V, Ic=100mA, P=250mW, deci se poate inlocui cu oricare alt npn care in zilele noastre se gaseste lejer.

EFT-urile sunt tranzistoare cu germaniu si ...sunt cam expirate.

Link spre comentariu

Referitor la EFT, e imposibil să nu găsiţi datasheet-uri

pentru practic toate tipurile produse în trecut de IPRS

(de exemplu, http://alltransistors.com/).

leoncris:

EFT pot fi şi de ÎF sau de putere (medie sau mare).

Celelalte sunt într-adevăr componente de uz didactic

(SN - Si npn, respectiv GP - Ge pnp).

Dar dvs. le şi deţineţi; de ce nu procedaţi la o simplă

măsurătoare cu un multimetru (rezultatul va fi şi mai

complet dacă determinaţi şi factorul "β").

Nu văd de ce nu aţi putea realiza cu ele un CBB, iar

scheme comentate în detaliu găsiţi din abundenţă.

Link spre comentariu

Iar EFT_urile , sunt tranzistori cu germaniu , joasa frecventa , mica putere.GPC - Germanium Products Corp .

Nu toate EFT-urile sint de joasa frecventa.EFT-urile 317,319,etc ,sint de inalta frecventa si mica putere.
Link spre comentariu

Nu este o dispută, ci o completare.Exemple concrete:EFT 306-308 - amplificatoare FI (AM)EFT 317-320 - amplificatoare RF (AM, 20... 40 Mhz)EFT 124-125 - medie putere, JFEFT 212-250 - putere (30... 45 W), JF

Link spre comentariu

Într-adevăr, aşa este.Mai ales că este atât de vag: "EFT(multe tipuri)" !Tocmai de aceea i-am indicat acel link, cred căaproape toate tipurile se regăsesc acolo.

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Buna ziua,Este vina mea, trebuia sa dau niste exemple concrete de tranzistori EFT. Problema este ca am o multime de EFT-uri si pe marea majoritate nu este specificat tipul. Practic ma uit ca magarul la poarta noua :). I-am masurat cu un multimetru si mi-a iesit ca ar fi PNP... Setat pe hFE, aparatul indica de la 071 la 384, pentru PNP. Pentru SNC 2, multimetrul indica de la 101 la peste 1000.Pentru GPC, multimetrul setat pe hFE pentru NPN, indica de la 85 la 500 si continua sa creasca cu temperatura(mi-a ajuns chiar la 555). Mentionez ca am masurat mai multi tranzistori.Imi cer scuze daca am zis prea putin ori am zis ceva gresit, nu a fost intntionat. Eu nu ma pricep la Tranzistori, numai tuburile ma intereseaza.Stima,

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Spuneti-mi va rog si mie de ce valorile lor difera atat de mult?Este ceva in neregula cu multimetrul meu, cu tranzistorii sau este normal?Multumesc,

Link spre comentariu

Pentru germaniu, valoarea "71" a factorului de amplificare este una credibilă, fiind chiar peste media uzuală. În schimb cea de "384" nu poate fi nicidecum una reală.Tranzistoarele cu siliciu au (evident) un factor mai mare de amplificare. Valoarea "101" este deasemenea de crezut (deloc exagerată pentru acest tip care provine din familia de tranzistoare BC, fiind chiar destulde mică, dar să nu uităm că vorbim despre componente didactice, deci este perfect posibil).Ca şi în cazul precedent, limita superioară (peste "1000") este cu mult exagerată. Cred că eroarea se datorează multimetrului, mai precis acesta nu poate asigura în baza tranzistorului supus măsurătorii uncurent absolut constant. Desigur că şi temperatura joncţiunilor joacă un rol important în acest proces.

Link spre comentariu

Cauta pe goagale Agenda radioelectronistului, editia a-2-a, incepand de pe la pagina 518 ai toate bipolarele, care se faceau candva pe la IPRS.

Oricum germaniul este cam obraznic la temperatura...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări