Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mixer H mode FST3125M


hpavictor

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hpavictor

    2

  • bobo_romania

    2

  • nico_2010

    2

  • M1cutzu

    1

Top autori în acest subiect

Potrivit mai multor utilizatori vizualizati pe net, se pare ca functioneaza in regimul cerut de tine.

(Vezi aici: http://martein.home.xs4all.nl/pa3ake/hmode/fst3125.html, http://qrp.kd4ab.org/2002/020122/0039.html, http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=531 (daca stii rusa)

De altfel, si in schema postata se poate observa ca valorile frecventelor minima si maxima aplicate montajului sunt 10MHz, respectiv 39MHz.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Circuitul utilizeaza un formator de semnal dreptunghiular cu 74AC86 cu reactie de curent continuu intre iesire (pin 6) si intrare (pin 2). Aceasta reactie a fost gandita spre a asigura polarizarea automata in curent continuu a intrarii primei porti (la pin 2) in functie de factorul de umplere al impulsurilor de la iesire astfel incat factorul de umplere la iesire sa se mentina foarte apropiat de 50% pe o gama cat mai larga a amplitudinii si frecventei semnalului din VFO aplicat la intrare, cu reglajul factorului de umplere asigurat prin reglarea gradului de ractie cu potentiometrul din schema (reactia modifica pragul de comutare al portii de la intrare). Reactia este gandita spre a polariza intrarea la un nivel de curent continuu usor sub 50% din amplitudinea semnalului de la iesirea formatorului, deoarece in conditii de simetrie perfecta la iesire reactia asigura o polarizare a intrarii sub 50% din valoarea amplitudinii semnalului de la iesire si deci implicit la sub 50% din Vcc.

 

Problema este ca aceasta reactie nu functioneaza corespunzator pentru toate circuitele 74AC86, polarizarea optima depinde de acest CI si nu este neaparat la o valoare de sub 50% din Vcc, nu toate aceste circuite sunt absolut identice. Fiind un CI digital din seria 74AC, producatorii garanteaza pragurile logice, timpii de comutare, etc, dar caracteristicile si comportamentul in zona dintre pragurile logice (acolo unde este de fapt polarizat aici) pot diferi. Din acest motiv, in multe cazuri aceasta reactie nu a functionat corespunzator iar factorul de umplere nu putea fi reglat la 50%.

Si eu am dat initial de aceasta problema, insa din fericire rezolvarea a fost simpla, inspirata dintr-un experiment personal cu un mixer similar simplu echilibrat (2 x KP305) de la inceputul anilor '90; renuntand la reactie, potentiometrul l-am conectat intre alimentare si GND iar de pe cursor am polarizat intrarea (pin 2). Prin reglajul potentiometrului se poate astfel modifica polarizarea intrarii intr-o gama larga, deci se poate ajusta factorul de umplere (simetria) semnalului la iesirea formatorului de semnal dreptunghiular (aceasta influenteaza unele caracteristici ale mixerului, cum ar fi de exemplu izolatia intre porturi, adica in particular izolarea iesirii IF fata de semnalul aplicat din VFO, respectiv atenuarea spuriilor la iesirea IF din mixer, ori izolarea RF-IF). Trebuie utilizat potentiometru multitura ori incluse rezistente in serie cu capetele potentiometrului spre a asigura un reglaj cat mai fin in zona de interes (Vcc/2).

Reglajul se face fie masurand cu osciloscopul (de banda larga) semnalul dreptunghiular la iesirea formatorului, fie (si asa am procedat eu) regland pentru izolatia maxima LO-IF masurand pe analizor nivelul semnalului din oscilator aparut la iesirea de IF si regland pentru minimizarea acestuia. Datorita asimetriilor inerente ale circuitului, de obicei in practica reglajele corespunzatoare maximelor izolatiilor RF-IF si respectiv LO-IF nu coincid.

Problema si modificarea sunt descrise si pe pagina lui M0RJD http://www.m0rjd.co.uk/squarer.html .

 

73!

 

Traian

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Mai exista o problema ce trebuie avuta in vedere, si anume ca acel punct optim pentru polarizare la care se refera Traian difera multicel in functie de frecventa LO si nu poti avea performanta maxima decat intr-o anumita banda cu o setare fixa. Solutia propusa de PA3AKE e folosirea unui DAC controlat de microprocesor ce genereaza precis tensiunea optimizata de polarizare pentru fiecare frecventa de lucru, dar bineinteles ca asta complica nenecesar de mult lucrurile fata de ideea de la care s-a pornit (inlocuirea mixerului cu inel de diode dintr-un BITX).

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări