Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magnetofon akai sau rostov?


hifihifi

Postări Recomandate

Salut sunt pe cale de a achizitiona un magnetofon si ma gandeam la un rostov 105 si din ceam vazut multi spun ca nu sar merita ,deoarece cica poate pica placa logica la comenzi si multe altele ............!!!Rog care are sau a avut acest tip de magnetofon sa-mi dea cateva idei in legatura cu fiabilitatea ,electronica ce trebuie schimbat daca chiar asa pica placa logica la comenzi ....... dar mai pe inteles daca se merita achizitionat acest tip de magnetofon sau daca nu la ce magnetofon akai sa ma rezum.

Link spre comentariu

Eu am avut Rostov 105S si am fost foarte multumit, nu am avut probleme cu el. După doua decenii si mai bine, trebuie inlocuiti cond electrolitici, curatate contactele la comutatoare si potentiometrii, dar asta e valabil la mai toate sculele audio.Daca ai bani, un Akai 635/636 sau 747 simplu sau DBX ar fi crema. Sa nu crezi ca la Akai nu se strica partea de comanda, mai ales circuitele dedicate, imposibil de gasit si greu de replicat.

Link spre comentariu

Rostov e prea naspa , nu are banda de frecvente , are putere de doar 2x2,5W / 64 Ohmi !Restul le gasesti cu Google , asta dacă nu te dor ochii si îți place sa ți se povesteasca despre aparate străine :) !

Link spre comentariu

Nu am magnetofon rostov, dar am schema in fata! Amplificatorul final o schema "clasica" cu final cvasicomplementar cu KT808AM pe niste radiatoare generoase , alimentat la +/- 27V, apreciez un cel putin 20W/8ohmiBanda de frecventa declarata 30-16000/9.5 cm/s si 30-22000 la 19 cm/s (nu e rau deloc) Asta poate fi adevarat cu niste benzi de calitate, capete in stare buna, si la inregistrare un bias reglat corect ( este cunoscut faptul ca magnetofoanele rusesti aveau bias-ul reglat pt benzile rusesti)

Link spre comentariu

Nu este adevărat :) oscilatorul de stergere si premagnetizare merge doar in banda de unde lungi !Are chiar si franele din sfoara de canepa... Nu cred ca gasesti așa ceva la japonezi !Se pare ca nu ai fost prea atent , dacă nu pricepi despre ce este vorba : La +/- 27 V se obțin fix 2x2,5W pe sarcina de 64 Ohmi !Nu ai remarcat cerintele imperative ale celui certat cu Google Search ?

Link spre comentariu

Am Rostov din 1989,am tras de el cam vreo 10 ani si s-a defectat o singura data;acum am trei bucati care mai mult stau.Acum la intrebarea ta,depinde si de citi bani esti dispus sa investesti.Daca iti iei un mag bun,un Akai de exemplu,iti trebuie si o sursa buna ,un picup bun ,un Technics de exemplu,apoi ai nevoie de vyniluri si uite asa se duc banii.

Link spre comentariu

Daca e permisa si o alta parere, urmatoare afirmatie, pare cel putin falsa "La +/- 27 V se obțin fix 2x2,5W pe sarcina de 64 Ohmi !". Cat despre minciunile care pot fi gasite cu Google, s-ar putea scrie vreo 5000 de ani.Stiam ca exista pasionati, care au facut modificari minore ( schimbarea condensatorilor electrolitici, reglarea frecventei de premagnetizare, samd ) si au obtinut rezultate asemanatoare cu AKAI.Cat despre sforile de canepa, nu cred ca influenteaza performantele audio.

Link spre comentariu

Nu vreu sa fac polemica pe acest topic, scriu acest post doar pt a nu dezinforma initiatorul topicului.Nu sunt un fan inrait al aparaturilor rusesti, probabil ca unele magnetofoane din categoria "Akai" sunt mai bune, dar ... la categoria de pret la care acum se poate achizitiona un rostov, poate fi o legere buna. Ca si conceptie, rostovul e un magnetofon foarte bun, mecanica foarte robusta, aproape indestructibila. problema cu aceste magnetofoane, ca dealtfel problema generala a aparatelor rusestti din acea perioada, sunt componentele electronice de calitate mai slaba, in special condensatorii electrolitici. (se poate remedia aceasta problema cu costuri minime)Oscilatorul de stergere este de o constructie robusta,posibilitate de reglaj bias independent pt cele doua viteze , alimentat prin stabilizator de tensiune dedicat ,frecventa 80-100 Khz, valoare absolut normala, foarte rar am intalnit fecvente de oscilatie mai ridicate gen 120+ Khz, deoarece frecventele mai ridicate inpun deja probleme in realizarea capetelor de stergere si inregistrare. La acest capitol chiar nu este nimic de reprosat magnetofonului!In ceea ce priveste sistemul de franare cu "sfoara de canepa", intr-adevar este o solutie tehnica mai "exotica" dar s-a dovedit eficienta si foarte rezistenta in timp, si silentioasa (nu apar zgomote suspecte ca la alte solutii tehnice care incep sa sufere din cauza uzurii)In privinta amplificatorului de putere, acesta poate furniza lejer 20W/8 ohmi, chiar spre 30W/4ohmi... nu inteleg de ce te cramponezi la impedanta de 64 ohmi... acolo intr-adevar puterea poate fi asa cum ai afirmat, dar cine foloseste boxe (difuzoare) cu impedanta asa ridicata???Per total, la un pret de 400-500 Roni + putina munca (de service) poti avea un magnetofon bun, robust din clasa 3 capete, 3 motoare, dirct drive, logic control..... performante asemanatoare de la un Akai le poti avea la preturi de 4-5x mai mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări