Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

detector de cabluri electrice

Vizitator mEx

Postări Recomandate

Aveti idee cum/daca se poate construi asa ceva? (m-ar interesa sa "vada" firele din beton/ciment,k pt pereti din rigips am gasit ceva,dar nu cred k o sa-mi foloseasca)Trebuie sa dau ceva gauri prin pereti, si nu stiu exact pe unde vin cablurile de curent (si n-am de gand sa ma "prajesc" pt 2gauri :)) Prin comert n-am gasit momentan, si ma gandeam k nu-i prea complicat sa-ti faci unul cu mana ta.Va multzumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gheorghe Dracu

2

• niq_ro

1

• cirip

1

• GigiZ

1

Top autori în acest subiect

Metoda auzita; nu ofer nici o garantie!Deconectezi sigurantele si scoti din priza toti consumatorii. Faci un oscilator dreptunghiular cu porti logice (de exemplu) pe o frecventa de 5-10KHz si bagi semnalul in priza al carei traseu vrei sa il detectezi. Dupa aia vii cu un receptor radio de mici dimensiuni acordat pe unde medii si il plimbi pe perete. Credinta populara ar fi ca in zona firului ar trebui sa constati un maxim de zgomot.Repet, nu am incercat metoda si nu stiu ce se intampla daca firul e in beton, dar pare rezonabila ideea si e usor de incercat.Spor!Cirip

Link spre comentariu

Am asa ceva si am si incercat metoda. Intr-adevar se injecteaza in retea (dupa deconectarea sigurantelor si a consumatorilor) un semnal audio. Semnalul asta se duce pe toate cablurile de pe retea. Odata cu distanta, el se si pierde. Nu e de putere mare... Un receptor pe care il plimbi pe langa cabluri iti va reda semnalul intr-un difuzor. Probabil ca inauntru are un circuit oscilant acordat pe frecventa semnalului si ce e sigur e ca are un amplificator extrem de sensibil. Din proprie experienta: eroarea e de 10-15 cm pentru o doza astupata de un zidar idiot. Adica am spart vreo 15 cm in ju pana am gasit-o. Metoda nu e 100% sigura. Aparatul se mai foloseste cu succes la detectarea unui cablu telefonic dintr-un manunchi. Nu cred ca e greu de construit, nici macar nu mi-am pus problema sa desfac chestia aia. Acum ca mi-ai trezit curiozitatea, o sa o fac si intr-o zi cu soare revin cu amanunte.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

in CONEX CLUB nr. 4/2005 (ultimul) la pag. 18-20 este articolul "Detector pentru trasee electrice de 220Vca/50Hz incastrate in perete", scris de dl. Croif. V. Constantin

schema are un operational CMOS TLC271 si un driver de LED-uri cu AN6884 si evident afisaj pe 5 LED-uri.. in articol se face referire la alte 2 scheme (dintre care unul e kit Velleman)

merita facut... pentru cine are nevoie de asa ceva :wink:

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Eu am procedat altfel. Scos toate sigurantele si toti consumatorii. Injectat curent alternativ 10A/50Hz pe un singur fir ( daca injectezi prin doi conductori apropiati si curentii au sensuri contrare se anuleaza cimpurile radiate de conductoare). Detectorul este un cleste ampermetric (ditz) la care lasi intredeschisa armatura mobila cam un centimetru. Detectia se face plimbind "deschizatura" in lungul firului din perete. Daca e ingropat prea adinc (peste 10 cm) se mareste curentul. Metoda este precisa (+/- 1cm pt ca ampermetrul detecteaza maximul). Am folosit metoda la pereti din beton armat(nu stiu cum merge la rigips dar banuiesc ca la fel de bine). Generatorul de curent este un traf de 12V si trei becuri de far(45-65W) in paralel.

Link spre comentariu

cred ca cea mai simpla metoda e cea cu ampermetrul, si cu un curent de cativa A, depinde cat de mult e ingropat cablul....un reostat sau ceva, ca sa variezi putin cati A trec prin firul din perete, desii nu cred ca la 10A e vreo problema cu nici un cablu, dar cu cele venhi,nu stii niciodata....mai ramana de "gasit" ampermetrul ala(cum ii zice...)

Link spre comentariu

Am vazut exact ce cauti tu , la 120.000 lei la un magazin TCM de pe langa "Virtutii". Vezi ca in Buc. mai sunt si altele (p-ta Muncii , Stirbey , Apusului)Era un produs german ca toate celelalte vandute de reteaua TCM. Au si alte lucruri interesante ca de ex detectoare de fum (160.000) si de miscare cu PIR (120.000). Nu fac reclama acestor magazine dar pentru "hobbysti" merita sa va duceti sa vedeti ce au.Mai nou la Virtutii (eu stau in zona) au adus diverse scule superbe ca pret si calitate.

Link spre comentariu

Am facut din Tehnium o schema cu un circuit acordat LC care in apropierea firului isi modifica frecventa de rezonanta, ca la detectoarele de metale, si functiona cu precizie mare ~2cm. Era un Tehnium de prin 1980-1984.

Link spre comentariu
Vizitator frankie

Am folosit un tool micut de la conrad http://www.conrad.at, care:

- cand este apropiat de metal, face beep-beep

- in apropiere (20-40cm) de prize, fire in pereti, - detecteaza campul electromagnetic radiat de retea(nu se scot sigurante, etc.) si face bzz-bzz

Mi-a placut. Se gasesc scheme si pe net.

Toate cele bune,

F.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări