Dr.L Postat August 31, 2013 Partajează Postat August 31, 2013 3A/mm^2 daca nu e racit activ (dar e posibil sa ma insel!).Daca e racit activ, merge si cu 4A/mm^2.Traful driver in sursele de calitate e pe miez EE13. Sau chiar EE16.Iti recomand sa folosesti asa ceva.Gandeste-te ca poti sa ocupi cu bobinajul doar 0,3-0,4 (daca ai numai straturi complete!) din suprafata ferestrei! Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 @clau mosfetii sunt dispozitive comandate in tensiune ( nu curent ca si bipolarii ) deci ei insisi nu consuma curent, este nevoie doar ca driver-ul sa poata suporta niste varfuri foarte scurte de curent relativ mare, necesar pentru a incarca foarte rapid capacitatea de intrare a mosfetului respectiv, deoarece cu cat se incarca mai repede cu atat viteza de crestere e mai mare si deci pierderile de comutatie mai mici. Apoi densitatea este intr-adevar recomandat sa fie de 3A/mm^2 cu ventilatie naturala ( adicatelea fara ventilator ) dar nici 3,5 sau 4A nu este prea mult, la trafurile de comutatie se vorbeste de obicei de o lungime a sarmei destul de mica deci pierderile in cupru sunt mici, ceea ce ar putea domina ar fi pierderile in miez daca inductia este fortata si astea nu prea au legatura cu densitatea de curent in cupru, trebuie sa asiguri prin numarul de spire o inductie cat mai aproape e zona indicata de graficul materialului folosit, ca a avea pierderi cat mai mici ( recomandarea lui @Smilex este 100mW/Cm^3 ) cam acolo tre sa te inscrii si faci asta din numarul de spire, aici in functie de puterea ceruta de la traf ( iertata sa-mi fie ignoranta dar nu am retinut ce putere te intereeaza ) ar putea fi necesar un compromis intre numarul de spire si densitatea curentului in cupru ( deci diametrul acestuia ). Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 La iesirea TC4428,care comanda traf driver,iti recomand cate doua diode pe fiecare iesire,una spre plus,alta spre minus,polarizate invers.Asta pentru protectia driverului,la eventuale varfuri de tensiune.Fara didele mentionate,am ars TC4420,de 9A,comandand un traf driver similar.Cred ca te complici cu demontarea si rebobinarea trafurilor EI33,ATX.Poti folosi doua nemodificate,atat primarele cat si secundarele in paralel.Eventual doar primarele in paralel,pe secundare,redresare si inductanta separata,pe acelasi filtraj.Poti obtine astfel lejer 400W.O sa-ti trimit pe privat forumul unde activeaza smilex,unde a repostat cap-coada pasii necesari dimensionarii trafurilor si inductantei de iesire. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Acele dimensionari se gasesc si aici: http://elforum.info/viewtopic.php?p=790528#p790528 N-ar fi rau de citit tot subiectul ala, deoarece prezinta acolo toate fenomenele ce se petrec in sursa! Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 3, 2013 Partajează Postat Septembrie 3, 2013 Densitatea de curent de 3 - 5 A/mm^2 e valabila la 50 Hz. La frecventa mare sectiunea efectiva a conductorului scade mult din cauza efectului pelicular. De aceea se folosesc multe fire subtiri izolate in paralel (sarma Litz). Astfel de sarma este foarte scumpa, dar se poate confectiona. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 3, 2013 Partajează Postat Septembrie 3, 2013 Densitatea nu are de ce sa fie influentata de frecventa, tii cont de adancimea de patrundere pentru frecventa aleasa la dimensionarea conductorului de bobinat si atata tot, nu e deloc nevoie de litzwire, adancimea de patrundere este simplu de calculat si sarma tre sa aiba ca si diametru maxim, dublul adancimii gasite, simplu si eficient. Deci in functie de aplicatie se poate alege fara probleme densitate intre 3-5A. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 3, 2013 Partajează Postat Septembrie 3, 2013 Corect!Iar la 36,7kHz (adica 73kHz pt oscilator), densitatea de pantrundere e de vre-o 0,6x mm.Se poate folosi sarma de 0,75mm cu pierderi de doar 1% datorate efectului pelicular!Deci nu-i chiar asa de rau! Link spre comentariu
Vizitator clau Postat Septembrie 4, 2013 Partajează Postat Septembrie 4, 2013 @giongiu, multumesc pentru sfat, daca pun diode 1N4148 e bine?. Stiu ca daca pun 2 trafuri pot obtine 400W, dar vreau sa incapa totul intr-o carcasa de sursa PC(asa as vrea si cred ca imi intra daca refac carcasa si pun trafurile unul langa altul). Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 4, 2013 Partajează Postat Septembrie 4, 2013 Schema pusa de @Marian e corecta;e idenica cu cea din penultima postare de aici. viewtopic.php?f=41&t=142088&start=30 Link spre comentariu
Vizitator clau Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 Multumesc pentru raspuns. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum