Vizitator clau Postat August 28, 2013 Partajează Postat August 28, 2013 Buna ziua. As vrea sa fac o sursa de tensiune in comutatie pentru incarcare accumulator auto. Am ceva surse de calculator defecte si as vrea sa folosec piesele din ele, mai putin tranzistorii finali. Atasez mai jos schema cu partea de comanda+cea de putere. Sursa as vrea sa o fac cu CI TL494. Am citit forum-ul dedicat surselor in comutatie dar tot nu m-am lamurit. Atasez schema de comada si forta mai jos. Ce nelamuriri am:1) cum calculez ce putere imi trebuie pentru comanda Mosfeti-lor, sa pot alege traful driver.2) condesatorul inseriat cu primarul C5 se alege in functie de frecventa? cum se calculeaza? (am citit pe forum ca e aceptabil 10-20% cadere de tensiune pe el din tensiune de alimentare a primarului(cel putin asa am inteles), dar daca e mai mica e vreo problema?)3) cum calculez ce tensiune maxima vor suprota diodele redresoare? 4) cum calculez L1 la iesire. Am tot citit forum-ul dar nu m-am lamurit. Am inteles ca L=U*T/detal I (tensiune, timp, intensitate). Dar cum calculez sau aleg U si T? (delata I am inteles ca se ia 0.15-0.2 din intensitatea de sarcina dorita).5) condesatorul de iesire C7 cum se calculeaza? Va multumesc. Claudiu Link spre comentariu
puriu Postat August 28, 2013 Partajează Postat August 28, 2013 Sursa din figura este o sursa de tensiune nestabilizata. Schema din figura este simpla, dar functionarea ei este complicata, iar executia este dificila. Puterea de comanda a MOSFET-urilor este cam mare din cauza frecventei ridicate. Se calculreaza ca produs intre amplitudinea tensiunii de comanda si curentul de comanda mediu. Curentul de comanda este cel necesar incarcarii si descarcarii capacitatii portii tranzistorului care este mare, de mai multi nF (cea din catalog). La frecventa de lucru pierderile componentelor (miezuri magnetice, condensatori, diode, conductori) sunt mari si acestea trebuie alese cu grija, altfel se ard. Semnalul de comanda a tranzistoarelor trebuie sa evite conductia simultana a acestora, chiar si cateva nanosecunde, altfel se ard imediat. Pentru incarcarea acumulatorilor este necesara o sursa de curent, fara filtrare, controlata de tensiunea de iesire. Cand tensiunea de iesire este mai mica valoarea curentului este cea nominala, iar cand creste la valoarea maxima, curentul de incarcare se reduce pana la zero. Link spre comentariu
Vizitator clau Postat August 28, 2013 Partajează Postat August 28, 2013 Multumesc pentru raspuns. Am atasat schema intreaga pe care avreau sa o fac, si am scazut si frecventa. In legatura cu comanda tranzistoarelor, capacitatea de intrare este de 1400pF, cu o rezistenta de 10 oh in poarta la o tensiune de 10V, il incarca in aproximativ 96ns, la un curent de 1A. Cum calculez curentul mediu? ca nu imi dau seama. Timpul de comutatie al tranzistorului este de 17ns, timpul de 96ns este mare? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 28, 2013 Partajează Postat August 28, 2013 Vezi ca frecventa oscilatorului TL-ului e dubla fata de frecventa la care lucreaza tranzistorii si traful...Curentul mediu e Qg*f, adica miic.Qg e in pdf-ul tranzistorilor.N-ar strica inca un driver TC intre traful driver si mos-feti.Sau macar descarcare cu trz (ca in sursele atx).Poti folosi un DAC dublu (din seria MCP4922).LM358 nu-i prea bun ca amplificator pt tensiuni mici.+ ca aproape indiferent de operational, i-ar trebui si tensiune negativa, ca sa-ti masoare corect aproape de 0. Link spre comentariu
Vizitator clau Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Multumesc de raspuns. Cum pot sa stiu la ce frecventa poate lucra un tranzistor? in special mosfet. Am facut comanda direc din traful driver pentru ca nu vroiam sa mai fac atitea alimentari secundare, necesare si pt diver TC. DAC-ul eu m-am gandit la MCP4912, 10bit fiind suficienti pentru variatia curentului si tensiuni. As vrea sa-l fac reglabil sa pot incarca acc de la 10-200A. Cu privire la LM358 am inteles am sa folosesc pentru masurarea intensitati un ACS712-30A si eventual o mica amplificare dupa el. Am sa modific schema. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Daca folosesti mos-feti nu-i problema de frecventa la care pot lucra (merg f bine la sute de kHz). Pt bipolari si IGBT, scrie in datasheet. Nu ai nevoie de inca o alimentare separata pt TC-ul dintre traf si tranzistori, el se va alimenta chiar prin traf! Pagina 12: http://www.ti.com/lit/an/slua054/slua054.pdf Si aici: viewtopic.php?f=41&t=144499&hilit=driver Pt masuarea curentului, citeste aici ca sa vezi cum sta treaba: viewtopic.php?f=41&t=132843 MCP4912 are 2 canale. In schema apar 2 DACuri cu cate un canal. Poti folosi si unul cu 12 biti si din soft sa-l folosesti doar cu 10. Depinde ce gasesti sa cumperi Link spre comentariu
Vizitator clau Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Multumesc pentru indrumari. Link spre comentariu
giongiu Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Ai putea simplifica comanda mosilor,folosind un IR2110,sau similar,comandat direct de 494.Daca ai osciloscop,poti tatona rezistenta din grila astfel...Alegi rezistenta minima,ca sa nu depasesti curentul maxim suportat de driver.La 1A,minim ar fi cca 10 ohmi.Vizualizezi semnalul GS.Daca semnalul e dreptunghiular,fara oscilatii,este perfect.Daca apar oscilatii maresti rezistenta,pana acestea dispar.Daca mosfetul are capacitatea intrare mare si/sau frecventa e mare,e nevoie de driver mai puternic.Altfel semnalul tinde sa devina trapezoidal,cresc timpii de comutatie,apar pierderi,se incalzesc mosfetii,etc.Metoda o folosesc de ceva timp,n-am calculat niciodata rezistenta necesara.Rezumand,un semnal corect trebuie sa aibe fronturile cat mai abrupte,fara prezenta oscilatiilor.Sper ca ai osciloscop,altfel nu vad realizabila aceasta sursa.Daca pretul nu conteaza,ACS712-30A,e o alegere inspirata.Mai ieftin iesi cu sunt si operational,dar ar trebui unul de viteza,nu 358. Link spre comentariu
Vizitator clau Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Din pacate nu am osciloscop si nici nu imi permit sa cumpar. Multumesc pentru indrumare dar am ales varianta cu traf driver, sa nu am legatura directa cu partea de putere. In legatura cu ASC712, decat sa ma coplic cu tot felul de oprerationale, mai bine un ban in plus si sigur, mai ales ca rezistenta interna este foarte mica si pentru incarcat acc rezolutia este buna. Am sa vad ce pot sa fac,momentan fac ceva teste pe un traf E33 de sursa calc. sa vad cat duce in regim continu si apoi o sa vad in ce directie ma indrept. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Traful driver il cumperi sau il bobinezi ? Link spre comentariu
giongiu Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Din pacate nu am osciloscop si nici nu imi permit sa cumpar. Multumesc pentru indrumare dar am ales varianta cu traf driver, sa nu am legatura directa cu partea de putere. In legatura cu ASC712, decat sa ma coplic cu tot felul de oprerationale, mai bine un ban in plus si sigur, mai ales ca rezistenta interna este foarte mica si pentru incarcat acc rezolutia este buna. Am sa vad ce pot sa fac,momentan fac ceva teste pe un traf E33 de sursa calc. sa vad cat duce in regim continu si apoi o sa vad in ce directie ma indrept.Ai dreptate;ai ales bine comanda cu traf driver,n-am fost atent la intreaga schema.In cazul asta,ai putea alimenta cu 12V,direct din acumulatorul incarcat.Poti renunta astfel la TOP221.Ai putea folosi si IR2110;alimentezi 494 si 2110,cu sursa cu TOP221,iar pe secundar monitorizezi tensiunea si curentul,apoi comanzi umplerea la 494 cu optocuplor.Tensiunea monitorizata cu un TL431,care sa comande optocuplorul,limitarea de curent ar interveni doar peste valoarea programata,actionand acelasi optocuplor.Am disecat niste surse de 13,5V/15A,care folosesc acest principiu.Doua operationale rapide,unul pe tensiune,unul pe curent,masurat cu sunt,ambele comandand acelasi optocuplor.Acum alegi varianta convenabila tie.Osciloscop poate macar gasesti de imprumut. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 operational,dar ar trebui unul de viteza,nu 358.De ce anume?Acolo e doar cc... Link spre comentariu
giongiu Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Nu vad in schema implementata o protectie la supracurent a mosfetilor.Daca ar exista asa ceva,cu traf curent,sau citirea tensiunii pe o rezistenta,intre sursa si minus,poate ar merge si 358.Asa,nu stiu daca si unul rapid ar face fata.Cu riscul de a supara poate pe unii,stiu doua persoane in masura sa dea raspunsuri foarte avizate,la intrebari de genul acesta.Una e @smilex,cealalta @miticamy.Unul a fost ''exmaticulat'' ca asa a vrut muschii cuiva,celalalt vad ca posteaza foarte rar.Asa ca incercam sa ne dam cu parerea unul sau altul.....Ca moderator,si de ce nu,ca beneficiar pe langa multi altii,al ajutorului oferit de @smilex,de-a lungul timpului,ai putea incerca reabilitarea si readucerea sa pe forum.Poate ca patronul va face o concesie... Link spre comentariu
Dr.L Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Una e protectia la supracurent, alta e reglarea curentului de pe iesire.Curentul de pe iesire se masoara dupa inductanta de iesire si condensator, deci oricum prea ar putea proteja mos-fetii!O alta problema e ca orice ar zice operationalul (inlusiv cele din TL494), va intra in vigoare abia la implulsul urmator, deci mos-fetii s-ar putea duce la impulsul actual.D-aia o sa vezi ca protectia la supracurent in primar se leaga la pinul DTC, care actioneaza imediat.Intr-adevar ne dam cu parerea, problema e cu ce argumente sprijinim aceste pareri.Smilex nu doreste sa revina pe acest forum. Din fericire, posteaza pe un altul.Apropo de dat cu parerea... Link spre comentariu
Vizitator clau Postat August 31, 2013 Partajează Postat August 31, 2013 In urma testelor am constatat ca incarcarea maxima de curent este de 4A/mm2, pentru ca traful sa fie cald(cu ventilatie fortata), domnul smilex recomanda 3A/mm2 si are reptate dar sa vad in final daca o sa imi intre bobinajul. Deci am sa folosesc 4 trafuri EI33 din care folosesc doar E-ul si le pun cap in cap 2 cate doua si una langa alta. Acum o sa vad din ce pot confectiona carcasa. Draful driver am sa-l bobinez pe un traf din sursa EI13, pentru asta am intrebat ce putere imi trebuie la comanda mosfeti-lor. Am sa foloses driver TC si dupa traf cum mi-a recomandat Dr.L. Am folosit ACS712-30A pentru limitare de curent(limitarea am facut-o la 7,7A), m-am riscat si am facut scurt la iesire si din fericire nu am ars nici un tranzistor sau dioda, si am facut de mai multe ori (protectia originala la supra curent am scoso), probabil e destul de rapid, sper sa nu imi arda vreodata finalii. Testele le-am facut pe o sursa ATX din care am scos toata partea de iesire, mai putin redresarea, CI si comanda. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum