Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu pricep amplificatorul diferential cu AO

Vizitator elnoob

Postări Recomandate

Salut. Tot incerc de cateva ore sa inteleg formula pt. tensiunea de iesire, dar nu o pricep nicicum.

Posted Image

Posted Image

Stiu ca in cazul in care Rf=Rg si R1=R2 Vout e Rg/R2, dar mie imi trebuie cealalta varianta, cand rezistentele difera.

Am inteles ca se aplica teorema superpozitiei; se pasivizeaza sursele pe rand (-> s.c pentru ca sunt de tensiune), dar mie nu imi da ca acolo.

De ce Vout.v+(pe neinversor) = -(Rf/R1)V1; am auzit de divizori de curent, tensiune, dar cand imparti valoarea a 2 rezistente?

La Vout.v-; De unde a scos (R1+Rf)/R1 ? Si de ce a inmultit cu caderea de tensiune pe Rg?

Va rog sa ma lamuriti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu M

1

• Mondan

1

• wally_gatter

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

wally_gatter

Deci , ca sa te mai luminez putin (nu cred ca solutia mea la problema ta este complecta) ,in figura postata de tine este un amplificator diferential unde iesire este proportionala cu cele doua semnale de intrare cu conditia ca R1 sa fie egala cu R2 si se aplica formula asta in cazul de fata: Vout= (V1-V2) x Rf/R2

Link spre comentariu

Ok. Pana acum am reusit sa inteleg de unde vine -(Rf/R1)V1.

Am pasivizat V2 -> un AO amplificator inversor ce are Av = -vo/v1 = - Rf/R1

-> -vo*R1 = -v1*Rf -> vo = -(Rf/R1)v1

Tot nu inteleg de ce a inmultit caderea pe Rg cu caderea pe g1, (1/R1)

Edit:

Am inteles acum.

Se pasivizeaza V1 => V1=0, amplif neinv cu AO. Vv+= (R1/R1+Rf)*Vo; Vv- = Vrg=(Rg/Rg+R2)*V2

=> Vd = vinv - vneinv; (R1/R1+Rf)*Vo = (Rg/Rg+R2)*V2 => Vo = [(Rg/Rg+R2)/(R1/R1+Rf)]*V2 =>

Vo=(Rg/Rg+R2)*((R1+Rf)/R1)*V2

Ampl neinv cu AO are Av=Vo/V2=(R1+Rf)/R1 = 1+(Rf)/R1

Link spre comentariu

Mie-mi iese "direct", tinand cont de:

- IR1 = IRF.

- V+ = V-

Prima relatie se traduce in:

(V1 - V-)/R1 = (V- - Vo)/Rf => Vo = (Rf/R1) * (V- - V1) + V- = V- * (Rf+R1)/R1 - (Rf/R1) * V1
Din a doua relatie
V- = V+ = V2 * Rg/(Rg+R2).
Combinand relatiile
Vo = V2 * (Rg/(Rg+R2)) * (Rf+R1)/R1 - (Rf/R1) * V1
Link spre comentariu

Un AO ideal trebuie sa aiba pe ambele intrari aceeasi tensiune, indiferent de tensiunile din circuit. Punand aceasta conditie se deduce formula din primul post. N-am verificat daca e corecta.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări