Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator

Tita

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Tita

5

• dan cod

3

• AlpHso

2

• svm86

1

Top autori în acest subiect

Pentru ca nu asa se masoara!Aparatul de masura (pe scala Amperi) se pune in serie cu un consumator (ex: o rezistenta de putere).Transformatorul nu este sursa de curent (nu va limita la 1A).

Link spre comentariu

Pentru ca nu asa se masoara!Aparatul de masura (pe scala Amperi) se pune in serie cu un consumator (ex: o rezistenta de putere).Transformatorul nu este sursa de curent (nu va limita la 1A).

OK dar :rade: am testat tot asa curentul pe un transfromator identic(12V 5A si este de 3 ori mai mare in dimensiuni) si imi scotea 5 amperi..oare avea o rezistenta interna?
Link spre comentariu

Tita:Cred că până la a-i "ajuta" pe alţii cu sfaturi, tu însuţiai de recuperat nişte lacune grave, situate chiar în sferanoţiunilor de bază din electrotehnică. Cele două situaţiinu se pot "împăca" una cu cealaltă, mai ales pe un forumde specialitate, cum este acesta. Sper să înţelegi corect mesajul meu, care este un sfatsincer, nu un reproş.

Link spre comentariu

Bine...In primul rand la mine ajutor"poate insemna niste linkuri ;a cateva videoclipuri de pe youtube(de pe care am invatat si eu ceva).Dilema mea eraCare este diferenta dintre o rezistenta de putere 0R2 si un fir cu rezistenta de 1ohm?(poate ca firul se arde mai repede la scurt....Oricum astazi am invatat ceva"foarte important :Sa nu mai pun intrebari pe elforum sau alte site-uri..mai bine imi bat capul singur ca oricum rezultatul fiind numai certuri :nas: fara prea multa invataturaNu intelegeam de ce traff-ul mare cu fir de cupru gros scoate 5A in scurt si chinezaria(care fibreaza mult din cauza jugului pus in bataie de joc ) de 3 ori mai mica in dimensiuni scoate 4A in scurt.......

Link spre comentariu

Tita:

Cred că până la a-i "ajuta" pe alţii cu sfaturi, tu însuţi

ai de recuperat nişte lacune grave, situate chiar în sfera

noţiunilor de bază din electrotehnică. Cele două situaţii

nu se pot "împăca" una cu cealaltă, mai ales pe un forum

de specialitate, cum este acesta.

Sper să înţelegi corect mesajul meu, care este un sfat

sincer, nu un reproş.

Subscriu la aceasta parere foarte bine punctata, @Tita in timp ce tu nu eziti sa sfatuiesti pe altii, tie insuti iti lipsesc chestiuni de esenta, a nu se intelege gresit interventia mea, am convingerea ca postarile tale sunt cu buna intentie insa in acelasi timp mai sunt convins si ca bunele intentii uneori nu pot compensa lipsurile, te axezi destul de des pe link-uri iutub, eu cred ca asta este deja o problema penca youtube e plin de mizerie ( si nu ma feresc de expresii ).

Acuma ceea ce tu trebuie sa intelegi este ca ampermetrul contine un shunt, o rezistenta de valoare foarte mica, deci montand dispozitivul respectiv in paralel pe iesirea unui traf masori de fapt curentul de scurtcircuit al acestuia, evident un regim la care majoritatea trafurilor nu rezista, ca fapt divers masoara tensiunea pe firele ampermetrului cand pui in paralel pe acel traf, ma indoiesc temeinic ca mai gasesti ceva mai mult de 15V cam cat ar fi varful la cei 12Vca ( incluzand caderea de pe redresare ), cel mai probabil scade mult sub 10V este si normal penca practic pui scurt pe iesire, traful nu-i conceput pentru sarcini atat de solicitante.

Asadar si prin urmare curentul nu se masoara cu ampermetrul ca si sarcina ci doar ca si shunt, adica inseriat cu un consumator anume, nu poti masura pur si simplu curentul de care este capabil un traf de retea pentru ca asa cum s-a spus, el nu este un generator de curent constant, nu exista limitare de curent decat prin prisma dimensionarii infasurarilor si a cuplajului, acestea dicteaza caderea de tensiune in sarcina si deci intr-o oarecare masura si curentul disponibil.

Link spre comentariu

Eu am intrebat cat timp a tinut amoermetrul cuplat pentruca daca il tinea 5 minute lamurea cum sta treaba.Colegii vor intelege ce vreau sa spun.Asa sigur va invata.

Link spre comentariu

Tita cand o sa afli care este diferenta dintre un transformator folosit in aparat de sudura si unul clasic, atunci o sa-ti dai seama de ce difera transformatoarele tale cand le bagi in scurt.

Link spre comentariu

Tita:

Cred că până la a-i "ajuta" pe alţii cu sfaturi, tu însuţi

ai de recuperat nişte lacune grave, situate chiar în sfera

noţiunilor de bază din electrotehnică. Cele două situaţii

nu se pot "împăca" una cu cealaltă, mai ales pe un forum

de specialitate, cum este acesta.

Sper să înţelegi corect mesajul meu, care este un sfat

sincer, nu un reproş.

Subscriu la aceasta parere foarte bine punctata, @Tita in timp ce tu nu eziti sa sfatuiesti pe altii, tie insuti iti lipsesc chestiuni de esenta, a nu se intelege gresit interventia mea, am convingerea ca postarile tale sunt cu buna intentie insa in acelasi timp mai sunt convins si ca bunele intentii uneori nu pot compensa lipsurile, te axezi destul de des pe link-uri iutub, eu cred ca asta este deja o problema penca youtube e plin de mizerie ( si nu ma feresc de expresii ).

Acuma ceea ce tu trebuie sa intelegi este ca ampermetrul contine un shunt, o rezistenta de valoare foarte mica, deci montand dispozitivul respectiv in paralel pe iesirea unui traf masori de fapt curentul de scurtcircuit al acestuia, evident un regim la care majoritatea trafurilor nu rezista, ca fapt divers masoara tensiunea pe firele ampermetrului cand pui in paralel pe acel traf, ma indoiesc temeinic ca mai gasesti ceva mai mult de 15V cam cat ar fi varful la cei 12Vca ( incluzand caderea de pe redresare ), cel mai probabil scade mult sub 10V este si normal penca practic pui scurt pe iesire, traful nu-i conceput pentru sarcini atat de solicitante.

Asadar si prin urmare curentul nu se masoara cu ampermetrul ca si sarcina ci doar ca si shunt, adica inseriat cu un consumator anume, nu poti masura pur si simplu curentul de care este capabil un traf de retea pentru ca asa cum s-a spus, el nu este un generator de curent constant, nu exista limitare de curent decat prin prisma dimensionarii infasurarilor si a cuplajului, acestea dicteaza caderea de tensiune in sarcina si deci intr-o oarecare masura si curentul disponibil.

Marian a explicat destul de clar mai sus .

Am pus in discutie aparatul de sudura pt ca acolo avem caracteristica externa pronuntat cazatoare, acel transformator avand o cadere de tensiune in sarcina destul de mare, iar curentul de obicei se regleaza fie prin modificarea nr spire primar , fie prin shunt magnetic.

Pentru cei ce vor sa aprofudeze aveti aici material de studiu.

http://www.et.upt.ro/admin/tmpfile/file ... ede2b2.pdf

Legat de transformatoarele lui Tita, cel mai probabil transformatorul chinezesc este facut cu economie folosindu-se pentr nr spire/volt raportul 45/s sau chiar 40/s iar cel mai mare este facut cu mai mult simt de raspundere folosindu-se raportul 60/s.

Link spre comentariu

La transformatoare exista si acest parametru, tensiune de scurtcircuit notat Uk si se defineste ca este acea tensiune aplicata primarului (cam 5 procente din Un) in asa fel ca in secundar sa apara curentul nominal In. Desigur ca nu-i cazul lui Tita (sau Titei!).Mai adaug ca acest parametru este si el important pentru legarea in paralel a transformatoarelor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări