bogdan69 Postat Septembrie 1, 2006 Partajează Postat Septembrie 1, 2006 Cred ca este locul cel mai indicat pentru acest subiect. Avand in vedere ca in ultimii ani receptoarele radio nou construite au sensibilitate foarte mica, iar emitatoarele posturilor de radio din Romania au puteri foarte mici intampin greutati in receptionarea multora dintre ele intr-un bloc comunist din beton armat. Dorinta mea este sa-mi construiesc o antena in exterior. Problema e ca nu stapanesc teoria antenelor si nici terminologia specifica. Din slabele mele "cunostinte" mi-ar trebui o antena baston care sa poata fi montata in exteriorul blocului pe perete( nu in balcon, pentru ca nu e practic deoarece balconul e diametral opus fata de camera unde e receptorul). Intrarea de antena a receptorului e nebalansata 75 Ohm. Am gasit ceva interesant la adresa urmatoare http://www.hamuniverse.com/jpole.html . Insa este o antena pentru emisia in aceasta banda. Poate fi folosita si in receptie? Din ce am inteles aceasta antena are impedanta de 50 Ohm. Se poate adapta impedanta la 75 Ohm? De construit pare foarte simplu, nu ar ocupa mult spatiu si e foarte usor si de montat iesit jumatate pe fereasta. Alt avantaj ar fi ca poate fi calculata in functie de diverse frecvente cu ajutorul calculatorului din josul paginii din link. Eu ma gandeam sa o construiesc la 98 MHz adica jumatatea domeniului 88-108 In speranta ca nu plictisesc va multumesc si astept un raspuns. PS Prefer sa construiesc ceva decat sa cumpar diverse rahatele din comert care functioneaza indoielnic ocupa spatiu prin casa si sunt si inestetice de cele mai multe ori. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 1, 2006 Partajează Postat Septembrie 1, 2006 Cele mai bune rezultate le ai daca ridici antena pe bloc. Sa-ti dau un exemplu, tot cu un J-pole: al meu este montat pe balcon, la etajul 2/4 al unui bloc comunist :smt003 . Din cauza pozitiei blocului fac f. usor legaturi cu Bucurestiul (50km), in schimb nu reusesc sa comunic cu Campina (30km) si foarte greu cu radioamatori din Ploiesti :rolleyes: (3...4km). Link spre comentariu
bogdan69 Postat Septembrie 1, 2006 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2006 Eu vreau doar sa receptionez posturile de radio locale. Avantajul meu ar fi faptul ca sunt la et6 stau in SV Bucurestiului, iar peretele unde as monta antena e orientat spre N-NE unde sunt majoritatea emitatoarelor din oras. Asta e motivul pt care nu vreau sa ma agit sa urc pe bloc, mai ales ca am niste mosi impaiati in bloc care ar fi impotriva sa-mi instalez ceva pe terasa. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Septembrie 1, 2006 Partajează Postat Septembrie 1, 2006 Daca nu ridici antena pe bloc trebuie sa o indepartezi de peretele de beton armat cu cel putin o lungime de unda.Nu prea ai cum monta in balcon o antena de 2,5m lungime fara sa se ambaleze vecinul de deasupra. Pe vremea cind inca locuiam la parinti (la etajul 3 / 4) aveam o antena facuta dintr-un cablu litat ?2.5 si lungimea de 10 metri care la un capat era ancorata de un copac cu ajutorul unei ancore de pescuit.Greseala a fost ca am legat cablul direct de ancora si la receptie inclusiv posturile locale le receptionam cu o variatie de amplitudine cu perioada de 5 secunde.Nu este audibila dar se vedea pe S-metru.Este o antena improvizata dar a dat rezultate multumitoare.Poate fi o solutie in cazul in care ai vecini idioti. Link spre comentariu
radu25 Postat Septembrie 2, 2006 Partajează Postat Septembrie 2, 2006 Acu ceva vreme am otinut rezultate foarte bune folosind ....antena de la TV-u. Un simplu dipol de 3m (1,5 m fiecare brat). Am prins mult mai multe posturi din 88-108, iar cele pe care le prindeam deja aveau o claritate mult mai buna. Nu stiu ce mi-a venit...am scos mufa din selectorul televizorului si am bagat-o in combina. Rezultat....foarte bun.Ar fi bine sa pui antena pe bloc. Daca nu se poate e bine si pe perete, dar, cum s-a spus inainte, e bine sa fie la cel putin o lingime de unda fata de perete. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 2, 2006 Partajează Postat Septembrie 2, 2006 Antena de TV este buna, are castig, etc. Dar s-ar putea sa te lovesti de o problema: este directiva. Daca posturile pe care vrei sa le receptionezi sunt destul de grupate, merge. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum